Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hašek hlásí návrat, chce do legislativní rady. S titulem ze Sládkovičova? diví se Piráti

Autor: ČTK, FiM - 
1. února 2019
13:55

Kdysi vrcholný člen ČSSD, později také jihomoravský hejtman, Michal Hašek, se vlivu v politice jen tak nevzdává. Do celostátní politiky ho má v úmyslu vrátit nynější předseda ČSSD a ministr vnitra v Babišově vládě, Jan Hamáček. Ten ho nominoval do Legislativní rady vlády, informaci přinesl páteční Deník N. Vládě návrh předložil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Proti je předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který v otevřeném dopise požádal premiéra Andreje Babiše (ANO), aby kvůli kontroverzní minulosti a nedostatečné odbornosti Hašek jmenovaný nebyl.

Hamáček Deníku N nominaci odůvodnil tím, že Hašek je předsedou legislativní rady ministerstva zemědělství a má zkušenosti z regionální samosprávy. Na spolupráci s ministrem Miroslavem Tomanem (za ČSSD) se domluvil v létě. Podobně se vyjádřil i ministr spravedlnosti Kněžínek (ANO), podle kterého má Hašek pro výkon funkce také dostatečné vzdělání.

Jakub Michálek (Piráti) však připomněl, že Hašek získal titul doktor práv na „pochybné vysoké škole v městečku Sládkovičovo na Slovensku, kterou v té době vedl slovenský sociálnědemokratický poslanec, který byl také konzultantem jeho práce“. Hašek poté na základě veřejného zájmu slíbil, že zveřejní jak svoji rigorózní práci, tak i její oponentské posudky, ale nikdy tak skutečně neučinil. Práce se později na veřejnost dostala a podle pirátského poslance byly vzneseny pochybnosti o její kvalitě. Haškovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Michálek dále podotkl, že Hašek je koncipientem Advokátní kanceláře Jansta, Kostka. „Ze zákona přitom vyplývá, že advokátní koncipient vykonává u advokáta nebo společnosti právní praxi, jejímž cílem je získat pod vedením a dohledem školitele znalosti a osvojit si zkušenosti potřebné k výkonu advokacie. Lze tedy úspěšně pochybovat o tom, že osoba vykonávající praxi pod dohledem školitele je odborně schopna být členem Legislativní rady vlády,“ poznamenal Michálek v dopise adresovaném premiéru Babišovi (ANO).

Zmínil také kauzu s fiktivní tiskovou mluvčí Lucií Proutníkovou, jíž byla kontroverzní lobbistka Jana Mrencová, nebo takzvanou lánskou schůzku, při níž se tehdejší členové vedení strany Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Jiří Zimola a Milan Chovanec po volbách v roce 2013 tajně sešli s prezidentem Milošem Zemanem a poté se pokusili odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě. Sobotka akci, kterou označil za pokus o puč, ustál, Hašek kvůli tomu později odstoupil ze stranických funkcí.

Hašek byl hejtmanem, předsedou Asociace krajů ČR, poslancem i místopředsedou ČSSD. Po sporech uvnitř strany a takzvaném lánském puči z vedení ČSSD i s několika dalšími odešel a zůstal řadovým členem. Haška před lety Zeman označil za svého přítele, Hašek je jeho neplaceným poradcem pro regionální rozvoj.


Pepicek1953 ( 4. února 2019 14:24 )

hlavně když chytrák Michálek je na svém místě odborník a hlavně že rozumí internetu i tatíček Masaryk

monhtik ( 2. února 2019 09:16 )

Omlouvám se a doplňuji k předchozímu, v případě pana Michálka šlo podle něho o vyjádření T.G. Masaryka o internetu. Ten ovšem v té době neexistoval a neznal jen ani pan prezident Masaryk ani nikdo jiný. Což svědčí znalostech nebo vzdělání pana Michálka, nebo spíše o jeho prázdné hlavě. A takový člověk napdá vzdělání pana Haška.

monhtik ( 2. února 2019 09:13 )

To se ke vzdělání pana Haška vyjadřuje ten pravý. Pan Michálek by možná byl rád kdyby takové vzdělání měl. Jeho slova o prezidentu, který podle pana Michál řekl, že co je na internetu atd., svědčí spíše pro prázdnou hlavu pana Michálka. Nevím sice jak získal pan Hašek titul JUDr., ale faktem je, že absolvoval Masarykovu univerzitu v Brně /diplomová práce : Přeměna družstva v jiný podnikatelský subjekt./a získal titul Mgr., Takže vzdělání má více než dostatečné. Navíc aniž bych se chtěl pana Haška zastávat, je fakt, že pracoval ve spoustě funkcí a má na rozdíl od pana Michálka bohaté zkušenosti i z této práce. Je sice pravda, že Lány mu poněkud pošramotili pověst, ale nelze tvrdit, že panu Haškovi chybí vzdělání nebo zkušenosti.

osinek ( 1. února 2019 22:29 )

Sládkovičovo je neskutečný zapadákov na maďarsko-slovenské hranici. V tomto mrňavém městýsku žije pouze pár tisíc (něco přes 4 tisíce) lidí, převážně jde o důchode! .Mladí lidi zdrhli ze Sládkovičova (kde chcípl pes), do slovenského vnitrozemí.... O pochybné kvalitě tamější soukromě univerzity svědčí skutečnost, že slovenské ministerstvo školství odebralo před 5 lety té pochybné sládkovičovské "univerzitě" akreditaci pro doktorandské studium. A Hašek tam absolvoval doktorandské studium. Vzhledem k odebrání akreditace pro doktorandské studium,, by se Hašek neměl moc chlubit titulem JUDr uděleným na této profláklé univerzitě. Proč Hasek nezískal doktorát na nějaké standardní univrzitě? Proč doktoranské studium neabsolvoval na prestižní Masaryově univerzitě v Brně? Proč jako hejtman na Brněnsku jezdil stovky kilometrů do slovenského zapadákova Sládkovičovo?

doktormediciny ( 1. února 2019 18:46 )

Ja tomu teda nerozumim. Kdyz ta soukroma skole ma licenci, tak kde jwe problem.Takove nejake inferiorni zalezitost tahat na svetlo Bozi.. To je jako ldyby nekdo rekl, ze v Kosicich tu Lekarskou faklultu udela kde kdo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa