Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vyšší důchod za víc dětí. Babiš si „půjčil“ náš nápad, čertí se lidovci. Co na to Maláčová?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. února 2019
13:00

Brát za víc dětí vyšší starobní důchod, to podle Lidových novin prosazuje v debatách o penzijní reformě Andrej Babiš (ANO), sám čtyřnásobný otec. Podobné návrhy se přitom opakují, lidovci na Babišova slova zareagovali tím, že si od nich premiér, který byl v neděli hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz, návrh „vypůjčil“. Dojde nakonec skutečně při výpočtu důchodů na zohlednění počtu dětí? Opoziční ODS či Piráti varují před úskalími návrhu. A ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se odvolává na novou důchodovou komisi.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Lidové noviny uvedl, že by ten, kdo vychovává více dětí, měl být dle chystané reformy penzijního systému více oceněn. Má jít o jeden ze dvou pilířů, druhý spočívá v tom, že si každý musí spořit hlavně sám.

Ale právě větší zohlednění vícenásobných rodičů, potažmo matek v důchodovém systému vyvolává diskuze delší dobu, nejde tak o Babišův nový návrh. Šéf ANO se sám ostatně odvolává na návrh někdejšího úřednického premiéra Jiřího Rusnoka, který podle Babiše „stojí na tom, že lidé se nemohou spoléhat jenom na stát“.

Ale zároveň zohledňoval právě rodiče s více dětmi. „Není to z čistého lidumilství, ve druhém sledu z toho plynou benefity i pro stát: čím více Češi vyvedou nových daňových poplatníků, tím stabilnější příjmy pro erár,“ píší k návrhu LN. Sám Babiš má přitom čtyři děti - dvě z prvního a dvě ze druhého manželství.

Video  Babiš o nemocném synovi, „neviditelných“ sypačích i obědech zdarma: Celý záznam  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zostra zareagovali bývalí vládní partneři Babiše lidovci. „Super, když KDU-ČSL jako opoziční strana inspiruje premiéra, který až po pěti letech uznal, že náš návrh chce podpořit. Za pár týdnů ho bude mít opět na vládě, tak jsem zvědav, jak ho podpoří, loni ve Sněmovně to odmítl, stejně jako v minulé koaliční vládě,“ rýpl si na twitteru exministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Bartošek: Nechť si to Babiš vypůjčí

Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek k tomu, že Babiš představil „nově“ dřívější lidovecký návrh Blesk Zprávám, doplnil: „Není to poprvé, ani naposledy.“ Je pro něj důležité především to, že by mohlo být přidáno na důchodech matkám.

„Nechť si to Andrej Babiš vypůjčí, nám jde hlavně o ženy, které vychovaly děti. Lidovci dlouhodobě říkají, že je potřeba v důchodech zohlednit matky, které děti vychovávají velmi často na úkor své kariéry,“ uvedl Bartošek a dodal: „Pak jsou v důchodech trestány tím, že mají nižší důchody než muži. Pro lidovce je důležité, aby ženy byly v důchodu za toto odměněny. Jestliže premiér říká, že půjde touto cestou, tak jsme rádi, protože v podstatě říká, že lidovci mají kvalitní volební program a on ho naplňuje.“

Maláčová: Počkejme na komisi

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jejíž parketou jsou právě mj. důchody, se odvolává na 22. únor a první schůzku nové důchodové komise. Tu Maláčová představila minulý týden, povede ji Danuše Nerudová.

„Konkrétní varianty řešení máme připraveny na jednání této komise, představíme je až tam. Jakákoliv prezentace upřednostnění kterékoliv varianty může předem limitovat budoucí diskuzi,“ vzkázala Maláčová v SMS Blesk Zprávám.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová (vlevo) a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová při představení nové důchodové komise (30.1 2019) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová (vlevo) a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová při představení nové důchodové komise (30.1 2019) | ČTK

Babišův sen o důchodcích s novou televizí

Kdo ale v prezentaci svých návrhů neváhá, je právě premiér Babiš. A nejde jen o aktuální vyjádření pro LN. Reformu důchodů šéf ANO zmínil i po nedávné ideové konferenci svého hnutí v Ostravě a slibuje ji ostatně ve své knize O čem sním, když náhodou spím, na kterou se čas od času odvolává. „Zavedeme penzijní systém, který bude fungovat jako skutečné pojištění,“ slíbil Babiš.

A emotivně dodal: „Představuji si penzisty, kteří si mohou dovolit vyrazit do divadla, na dobrou večeři nebo na dovolenou. Babičky a dědečky, kteří mohou kupovat vnoučatům dárky, opravit starou střechu a pořídit si bez problémů novou televizi.“ Realita je však jiná. Šéfka důchodové komise Nerudová minulý týden upozornila, že polovina seniorů v ČR nemá důchod ani 13 258 korun, což je v současnosti vypočítaný důchodový medián.

Poslankyně se 6 dětmi chtěla dřívější důchod pro matky

Návrh na vyšší důchod při více dětech přitom skutečně lidovci předložili již v minulé Sněmovně. Bila se za něj třeba poslankyně Pavla Golasowská, která má sama šest dětí. 

Lidovci navrhovali 500 korun k důchodu navíc za každé dítě, ale také ocenit matky, které děti vychovávaly i jinak. Poslat je do důchodu o rok dřív za každé dítě.

„Chceme ocenit to, že maminky byly doma, že jim třeba utekla i kariéra, že i po zdravotní stránce na tom nemusí být nejlépe. Chceme, aby stát maminky ocenil tím, že za každé dítě půjdou o jeden rok do důchodu dříve. Myslím si, že si to ty maminky zaslouží,“ řekla loni Golasowská Blesk Zprávám.

Složitějšího postavení žen, které se starají o děti namísto vydělávání a na důchodech se jim to rovněž podepisuje, si je však plně vědoma i ministryně Maláčová. Ostatně samotná komise dostala za úkol rovněž práci na nerovnosti mezi důchody mužů a žen. „Ženy vychovávající děti jsou znevýhodněné. Už v úvodu Komise pro spravedlivé důchody jsme zmiňovali, že chceme tento problém řešit,“ potvzuje ministryně.

Richterová: Ať na rodiče přispívají děti

Budou tedy za víc dětí do budoucna vyšší důchody? „My jsme se o tom dlouze bavili, že to není jednoduché dotáhnout do realizace,“ upozornila členka sociálního výboru ve Sněmovně Olga Richterová (Piráti). „Na první pohled to člověku dává smysl, jenže potom zjistíte, jak toto udělat, aby to bylo fér, aby to nemotivovalo nějaké děti strašně moc dětí, aby to bylo fér vůči pěstounům, dát tam nějaké hranice za vychované děti a už jste v kolečku, kdy to není vůbec tak jednoduché, jak by si člověk na první pohled řekl,“ dodala.

„To, o čem jsme uvažovali my, jde opačným směrem - ať mohou děti dávat přímé platby třeba ze svých odvodů právě svým rodičům. O čem my nyní ideově debatujeme, je to, že jestli si z daní můžete odečíst např. to, když darujete určitému typu organizací, že by se to mělo rozšířit dále. Zda by tedy nějakým podobným mechanismem, daňovým přiznáním šlo přispívat svým rodičům nějakou zastropovanou, maximální částku a zajistit si takto, aby to bylo o vztahu (rodičů) s pracujícími dětmi, když to zjednoduším,“ zmínila Richterová.

Bauer: Babišův výstřel, nerozumí tomu

Spravedlivější navyšování důchodů v době ekonomického růstu prosazovala loni i ODS. „Já bych byl nerad, abych komentoval komentáře pana Babiše, který tomu moc nerozumí, vždy s něčím vystřelí,“ řekl nyní Blesk Zprávám poslanec Jan Bauer, místopředseda výboru pro sociální politiku a rovněž člen nově ustavené důchodové komise.

Babišův návrh Bauer neviděl, obecně však otázku počtu dětí provázanou na výši důchodů považuje poslanec ODS za relevantní. Ale před prvním jednáním důchodové komise jako předčasnou.

„Je to výstřel Andreje Babiše, který o tom někde plamenně mluví, aniž by tomu rozuměl, ale pro mě osobně zohlednění počtu  dětí do nějakého parametru budoucího důchodu je věc, která je nesporně k diskuzi, protože to není nic nového, s tím nepřišel Andrej Babiš, to se ve všech dřívějších komisích diskutovalo,“ uvedl.

Tiskovka ODS k důchodům: Poslanec Jan Bauer je místopředsedou sociálního výboru, Zbyněk Stanjura šéfem poslaneckého klubu Tiskovka ODS k důchodům: Poslanec Jan Bauer je místopředsedou sociálního výboru, Zbyněk Stanjura šéfem poslaneckého klubu | ODS

„Ale jakou to bude mít provázanost, jak to bude vymyšleno, o tom je dnes nemožné diskutovat, lidé v komisi by se nejprve měli sejít a mělo by se odstartovat v rámci celkové (penzijní) reformy, a ne vystřelovat jen s jedním parametrem,“ pokračuje v kritice poslanec ODS.

Za relevantní k diskuzi považuje Bauer i možné dřívější odchody žen do důchodu. „Ono to platívávalo v minulosti, to také není žádná převratná myšlenka - zohlednění počtu dětí v rámci odchodu do důchodu. Opět je to k diskuzi, je to jeden z návrhů, který padal i dříve. Ani tomu se nebráním, může to být jeden z parametrů, jak by se důchodová reforma mohla tvořit. Ale pokud máme něčím matkám pomoci, je to reforma pro rodinné politiky, nemusí to být řešeno a priori formou důchodů,“ dodal Bauer s tím, že se dětí nyní rodí méně, ale možností, jak podpořit českou porodnost, je více než přes důchodovou reformu.

salto ( 6. února 2019 08:15 )

Přilepšení pro určitou skupinu, která do toho intenzivně buší jako hluchej do vrat a pak jsou z toho unaveni tak, že nemůžou ani chodit do práce, natož pracovat.

ivoadler ( 5. února 2019 17:07 )

Že by měla být souvislost mezi počtem dětí a výší důchodů, o tom píšu už hodně, hodně dlouho. A od nikoho neopisuji. Konečně to proniklo i do vyšších vládních míst.

strejda777 ( 4. února 2019 21:31 )

Lidovci se čertí, že si Babiš "půjčil" jejich nápad? Být Babišem, tak jim ho vrátím, ať si ho protlačí sami, komedianti.

msml20 ( 4. února 2019 19:45 )

Tak to ale není. Aby žena měla nárok na vyšší důchod musí mít její děti minimálně středoškolské vzdělání a samozřejmě pracovat. A pokud tomu tak je, tak pochopitelně odvedou do státní pokladny z daní mnohem víc korun než pokladna vydá matce. A to u romských rodin nehrozí.

flora ( 4. února 2019 18:37 )

..kromě nich ještě pak manželky lidovců. Ale tam, i když finance roli nehrají, ani jejich zpovědník neví, jak jsou ve skutečnosti spokojené s rolí plodících mašin . Vše je tabu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa