Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli Grossově nemoci se rozhodl pro eutanazii: Manželce hrozili kriminálem!

Geoff Whaley (vlevo se ženou Ann) se rozhodl kvůli neléčitelné chorobě podstoupit eutanazii (ilustrační foto)
Geoff Whaley (vlevo se ženou Ann) se rozhodl kvůli neléčitelné chorobě podstoupit eutanazii (ilustrační foto)  (Autor: The Times/News Licensing, Profimedia.cz)
Autor: chal - 
8. února 2019
09:25

Lékaři Geoffovi Whaleymu (†80) z Anglie před dvěma lety předpověděli šest měsíců života. Seniorovi totiž diagnostikovali neléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), které podlehl i český expremiér Stanislav Gross (†45). Geoff se místo čekání na trýznivou smrt rozhodl pro eutanazii. Jenže ta je ve Velké Británii ilegální. Policisté dokonce manželce trpícího muže Ann (76) vyhrožovali, že pokud mu pomůže zemřít, bude jí hrozit 14 let ve vězení.

Geoffovo trápení skončilo ve čtvrtek ráno v sídle švýcarské organizace Dignitas, která se na asistované sebevraždy specializuje. Senior před smrtí zveřejnil otevřený dopis britským zákonodárcům. Geoff poslance v psaní žádá, aby legalizovali možnost asistované sebevraždy.

„Současné zákony mě obraly o možnost rozhodnout o vlastním osudu,“ naléhá Geoff. „Poslední měsíce mého života měly být příšerné. Nechtěl jsem tím procházet,“ píše senior. Kvůli ALS už Geoff nemohl hýbat ani rukama.

Geoff se krátce poté, co mu byla ALS diagnostikována, rozhodl pro eutanazii. Bál se ale, aby mu britské úřady nezabavily pas, možnost asistované sebevraždy totiž ve Velké Británii není legální. V případě, že by se tak stalo, měl Geoff nouzový plán – zemřít hlady. Policisté si na základě anonymního udání pozvaly Geoffovu manželku na policejní stanici, kde ji varovali, že pokud svému muži pomůže s umíráním, bude jí hrozit až 14 let vězení.

Na Geoffa tato událost silně dolehla, prý se pak poprvé po 50 letech rozplakal. Nechápal, proč by měla jeho žena čelit trestu za to, že se mu snaží pomoct. Geoff se tedy rozhodl sepsat dopis, v němž apeluje na britské zákonodárce, aby eutanazii legalizovali.

Britský senior strávil středeční večer s manželkou a dvěma adoptovanými dětmi, kterým předal dopisy pro vnoučata. Geoff Whaley zemřel ve čtvrtek ráno v náruči manželky Anny.

Eutanazie je legální ve čtyřech evropských zemích – v Belgii, Lucembursku, Nizozemí a právě ve Švýcarsku. Člen horní sněmovny Charles Falconer ve čtvrtek v rozhovoru pro BBC řekl, že Geoff Whaley měl mít možnost rozhodnout se o svém osudu sám. „Je to jen jeho vlastní volba. Ten zákon je špatný,“ myslí si Falconer.

petrw ( 8. února 2019 15:35 )

moznost mel ..spachat sebevrazdu

Eruanno ( 8. února 2019 14:13 )

Můj táta taky umřel na tuto nemoc. Vím co to je a plně chápu proč to udělal.

panamira ( 8. února 2019 10:05 )

Určitě humánnější, než konce, kdy mozek už tělo neovládá. Konce kdy tělo váží třicet kilo, jsou nejhorší odchody, jak pro umírajícího, tak i pro rodinu..

Zobrazit celou diskusi