Kokosové lívanečky i dortíky: 3 recepty a jeden tip na zamilovanou valentýnskou snídani
-
Láska prochází žaludkem, to je stará známá věc. Kdy jindy tedy svého miláčka překvapit než na svátek zamilovaných. Máme pro vás tři sladké recepty a jeden tip, který váš den báječně nastartují.
- 1.
Bezlepkový dortík s mangem
Potřebujete: 420 g bílého skyru (3 kelímky), 1 vanilkového lusku (popř. lžička vanilkového extraktu), 20 g medu, 100 g sušených neslazených datlů, 40 g kešu ořechů, 40 g mandlí, 100 g jahod.
Postup: Ze skyru, medu a vanilkového extraktu vymícháme krém. Pokud použijete vanilkový lusk, opatrně ho po délce nařízněte a tupou stranou nože zrníčka vyškrabte z obou stran a vmíchejte do krému.
*Datle a ořechy rozmixujeme tak, aby vytvořily lepivou drobenku.
*Směs natlačte do 4 skleniček a na ni naneseme krém.
*Mango rozmixujeme a vytvoříme třetí vrstvu. Dezert ozdobte třeba jahodami.
- 2.
Valentýnský dortík
Potřebujete: 250 g práškového cukru, 5 žloutků, 150 g hladké mouky, 5 bílků, 1/2 balíčku prášku do pečiva, šťáva a kůra z jednoho citrónu. Na náplň: 200 g práškového cukru, 250 krémového sýru, 250 g másla, šťáva z jednoho citrónu.
Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh a dejte stranou.
*V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte kůru a šťávu z citrónu a nakonec vmíchejte také mouku s práškem do pečiva.
*Ručně vmíchejte sníh. Nejlepší je přimíchávat sníh na více etap. Vždy přimíchat další dávku až tehdy, když je ta předešlá dobře vmíchaná do žloutkové hmoty.
*Hotové těsto nalijte do dortové formy a dejte péci do trouby vyhřáté na 190°C.
*Po vložení dortu snižte teplotu na 170°C a pečte zhruba 45min. Po upečení vyjměte z trouby, vyklopte a nechejte vychladnout. Tím se povrch dorty vyrovná.
*Připravte si náplň. V míse kuchyňského robotu nejdříve vyšlehejte máslo s cukrem, poté vmíchejte krémový sýr a šťávu z citrónu.
*Hotovým krémem potřete dort, který jste si předtím rozkrojili podélně napůl. Ozdobte dle libosti. Když je ten valentýn, nejsou od věci například cukrová srdíčka…
- 3.
Kokosové lívanečky
Potřebujete (6 kusů): 100 g řeckého jogurtu, 50 g mouky z ovesných vloček, 30 ml nízkotučného mléka, 25 g čokoládového proteinu, 1 vajíčko, 1polévková lžíce kakaa, 1, lžička sody. Na náplň: 250 g tvarohu, 20 g strouhaného kokosu.
Postup: Smíchejte rozmixované ovesné vločky, jogurt, mléko, čokoprotien, sodu, kakao a vajíčko.
*Směs důkladně prošlehejte a nechte chvíli stát.
*Rozpalte pánvičku, ideálně na ní rozehřejte trochu másla. Vlijte těsto a opečte lívance z obou stran do zlatova.
*Mezitím si připravte krém z tvarohu a kokosu.
*Na talíř položte lívanec, pomažte náplní a opět položte lívanec. Kolik kousků položíte na sebe, záleží jen na vás.
- 4.
Tip: Srdíčková forma na palačinky
Nic neudělá větší radost, než to, co pro svou lásku vyrobíte vlastníma rukama. Máme pro vás rychlý a jednoduchý tip, kterým určitě zabodujete. Vyrobte z alobalu srdíčko, a jestli v něm pak připravíte palačinky, nebo třeba vaječnou omeletu, to je už na vás.
Postup: Z pevného alobalu si odrolujte a odtrhněte větší kus podle toho, jak velké srdce chcete připravit.
*Podélně alobal 3x-4x přeložte, aby vám vznikl pevnější pruh.
*V polovině alobalový pruh přehněte a vytvořte spodní špičku srdce.
*Oba konce pruhu alobalu zatočte k sobě a vytvarujte srdce. Konce k sobě připevněte sešívačkou.
*Vytvořenou valentýnskou formu potřete zevnitř olejem.
*Formu vložte na rozpálenou a olejem vymazanou pánev s nepřilnavým povrchem.
*Formu lehce přitlačte k pánvičce a pomalu do ní vlévejte těsto.
Zdroj: Fino, blog.kitchenaid.cz, svet-zdravi.cz