Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kokosové lívanečky i dortíky: 3 recepty a jeden tip na zamilovanou valentýnskou snídani

/
  • Valentýnské dobroty
    9. února 2019 ● 06:00

    Láska prochází žaludkem, to je stará známá věc. Kdy jindy tedy svého miláčka překvapit než na svátek zamilovaných. Máme pro vás tři sladké recepty a jeden tip, který váš den báječně nastartují.

  • 1.

    Bezlepkový dortík s mangem

    Potřebujete: 420 g bílého skyru (3 kelímky), 1 vanilkového lusku (popř. lžička vanilkového extraktu), 20 g medu, 100 g sušených neslazených datlů, 40 g kešu ořechů, 40 g mandlí, 100 g jahod.

     

    Postup: Ze skyru, medu a vanilkového extraktu vymícháme krém. Pokud použijete vanilkový lusk, opatrně ho po délce nařízněte a tupou stranou nože zrníčka vyškrabte z obou stran a vmíchejte do krému.

     

    *Datle a ořechy rozmixujeme tak, aby vytvořily lepivou drobenku.


    *Směs natlačte do 4 skleniček a na ni naneseme krém.

     

    *Mango rozmixujeme a vytvoříme třetí vrstvu. Dezert ozdobte třeba jahodami.

    Bezlepkový dortík s mangem
    Autor: svet-zdravi.cz

  • 2.

    Valentýnský dortík

    Potřebujete: 250 g práškového cukru, 5 žloutků, 150 g hladké mouky, 5 bílků, 1/2 balíčku prášku do pečiva, šťáva a kůra z jednoho citrónu. Na náplň: 200 g práškového cukru, 250 krémového sýru, 250 g másla, šťáva z jednoho citrónu.

     

    Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh a dejte stranou.

     

    *V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte kůru a šťávu z citrónu a nakonec vmíchejte také mouku s práškem do pečiva.


    *Ručně vmíchejte sníh. Nejlepší je přimíchávat sníh na více etap. Vždy přimíchat další dávku až tehdy, když je ta předešlá dobře vmíchaná do žloutkové hmoty.

     

    *Hotové těsto nalijte do dortové formy a dejte péci do trouby vyhřáté na 190°C.


    *Po vložení dortu snižte teplotu na 170°C a pečte zhruba 45min. Po upečení vyjměte z trouby, vyklopte a nechejte vychladnout. Tím se povrch dorty vyrovná.

     

    *Připravte si náplň. V míse kuchyňského robotu nejdříve vyšlehejte máslo s cukrem, poté vmíchejte krémový sýr a šťávu z citrónu.


    *Hotovým krémem potřete dort, který jste si předtím rozkrojili podélně napůl. Ozdobte dle libosti. Když je ten valentýn, nejsou od věci například cukrová srdíčka…

    Valentýnský dortík
    Autor: Fino a blog.kitchenaid.cz

  • 3.

    Kokosové lívanečky

    Potřebujete (6 kusů): 100 g řeckého jogurtu, 50 g mouky z ovesných vloček, 30 ml nízkotučného mléka, 25 g čokoládového proteinu, 1 vajíčko, 1polévková lžíce kakaa, 1, lžička sody. Na náplň: 250 g tvarohu, 20 g strouhaného kokosu.

     

    Postup: Smíchejte rozmixované ovesné vločky, jogurt, mléko, čokoprotien, sodu, kakao a vajíčko.

     

    *Směs důkladně prošlehejte a nechte chvíli stát.


    *Rozpalte pánvičku, ideálně na ní rozehřejte trochu másla. Vlijte těsto a opečte lívance z obou stran do zlatova.

     

    *Mezitím si připravte krém z tvarohu a kokosu.


    *Na talíř položte lívanec, pomažte náplní a opět položte lívanec. Kolik kousků položíte na sebe, záleží jen na vás.

    Kokosové lívanečky
    Autor: Fino a blog.kitchenaid.cz

  • 4.

    Tip: Srdíčková forma na palačinky

    Nic neudělá větší radost, než to, co pro svou lásku vyrobíte vlastníma rukama. Máme pro vás rychlý a jednoduchý tip, kterým určitě zabodujete. Vyrobte z alobalu srdíčko, a jestli v něm pak připravíte palačinky, nebo třeba vaječnou omeletu, to je už na vás.

     

    Postup:  Z pevného alobalu si odrolujte a odtrhněte větší kus podle toho, jak velké srdce chcete připravit.

     

    *Podélně alobal 3x-4x přeložte, aby vám vznikl pevnější pruh.


    *V polovině alobalový pruh přehněte a vytvořte spodní špičku srdce.

     

    *Oba konce pruhu alobalu zatočte k sobě a vytvarujte srdce. Konce k sobě připevněte sešívačkou.


    *Vytvořenou valentýnskou formu potřete zevnitř olejem.

     

    *Formu vložte na rozpálenou a olejem vymazanou pánev s nepřilnavým povrchem.


    *Formu lehce přitlačte k pánvičce a pomalu do ní vlévejte těsto.

     

    Zdroj: Fino, blog.kitchenaid.cz, svet-zdravi.cz

    Forma na srdce
    Autor: Fino a blog.kitchenaid.cz

     

Dnešní horoskopy