Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Začít pivem, nebo vínem? Studie: Kocovina bude stejná a zvrací každý desátý

Autor: Mii - 
8. února 2019
19:50

Je lepší pít dříve pivo, nebo víno? Nejspíš jste sami slyšeli, že pokud se chcete vyhnout kocovině, je bezpečnější začít pivem. Jenže výzkum německých a britských vědců  ukázal, že je to jedno. Člověku bude špatně úplně stejně, ať začne večer nápojem ze sladu a chmele, nebo vinných hroznů. O zjištění nejen na páteční večer informuje web deníku The Guardian.

Vědci tuto klasickou otázku zkoumali v kontrolovaných laboratorních podmínkách, do kterých přizvali 90 dobrovolníků ochotných vypít velké množství piva a vína. Lidé ve věku od 19 do 40 let nejdříve dostali jídlo upravené podle svého věku a fyzických potřeb. Pak byli rozděleni do tří skupin.

První vypila dvě velká a jedno malé pivo následované čtyřmi sklenicemi bílého vína. Druhá skupina vypila to samé, ale v opačném pořadí. Třetí skupina měla nejdříve jen pivo a pak jen víno. Všichni měli po konečné kontrole zhruba stejné promile v krvi.

Celou dobu během pití se vědci všech dobrovolníků ptali, jak se cítí a jestli se jim motá hlava. Když bylo sezení ukončeno, každý člověk dostal sklenici vody a byl poslán do postele. Sklenice byla velká podle jejich tělesné hmotnosti.

Ráno bylo rozhodující. Dobrovolníci z každé skupiny museli popsat, jak velkou kocovinu cítí. To se hodnotilo podle faktorů jako žízeň, bolest hlavy, motání, bolest žaludku, nevolnost, rychlý srdeční tep a ztráta chuti.

Za týden se všichni lidé vrátili a celé si to zopakovali. Tentokrát ale dobrovolníci, kteří pili jako první pivo, měli jako první víno a obráceně. Ti, kteří celou dobu pili jenom jeden nápoj, teď pili ten druhý. Všechno pivo, které bylo v experimentu použito, věnoval dánský pivovar Carlsberg. Jinak se ale na studii nepodílel.

Druhý den se opět vyplňoval dotazník. Zhruba každý desátý člověk se pozvracel. Jinak ale bylo všem stejně – naprosto stejně. Pořadí, v jakém pivo a víno pili, nijak neovlivnilo jejich stav následující den.

Výzkum o kocovině? Převážně vtip, přiznal tvůrce

„Zjistili jsme, že to není pravda,“ řekl o mýtu, podle kterého se má pivo pít jako první, lékař Kai Hensel z Cambridgeské univerzity. Upozornil však, že v experimentu byl použit pouze světlý ležák a bílé víno, s červeným vínem a tmavým pivem to tak může být jiné.

„Realita je taková, že přílišné pití vždycky vyústí v kocovinu. Jediná možnost, jak odhadnout, jak se bude člověk cítit, je vědět, kolik toho vypil, a podle toho se zařídit,“ doplnil Joran Kochling z Witten/Herdecke University v Německu.

Richard Stephens, psycholog z Keele University, který se v minulosti zabýval výzkumem lidí s kocovinou, není překvapen. „U kocoviny záleží převážně na tom, kolik vypijete,“ uvedl. „Existují ale výzkumy, podle kterých tmavé nápoje způsobují horší stavy, protože obsahují něco, čemu se říká kongenery. Přidávají chuť a vůni, mají ale také nepříjemné vedlejší účinky,“ vysvětloval Stephens. Kocovinu popsal jako kombinaci dehydratace, nízkého cukru v krvi a zánětu organismu.

Hensel přiznal, že to není nejserióznější výzkum, jaký kdy vznikl. Podle něj bylo hlavně cílem ukázat, že i na humorné otázky lze najít vědeckou odpověď. „Především to byl sofistikovaný vtip, který předčil naše očekávání,“ uvedl.

Zobrazit celou diskusi