Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kim a Trump se sejdou v Hanoji. Proč si na „rande“ vybrali zrovna Vietnam?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. února 2019
13:50

Americký prezident Donald Trump oznámil, že se 27. a 28. února sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve vietnamské metropoli Hanoj. Trump se podle vlastních slov na summit těší, chválou nešetřil ani na Kimovu adresu, podle něj severokorejský diktátor přemění zbídačenou komunistickou KLDR v „ekonomickou raketu“, napsal Trump na twitteru.

„Moji zástupci právě opustili Severní Koreu po velmi produktivním jednání, na němž bylo dohodnuto místo a čas druhého summitu s Kim Čong-unem. Ten se bude konat v Hanoji ve Vietnamu 27. a 28. února,“ napsal Trump v noci na sobotu českého času na twitteru. „Těším se na setkání s předsedou Kimem a na pokrok v otázce míru,“ dodal.

„Severní Korea se pod vládou Kim Čong-una změní ve skvělou hospodářkou supervelmoc,“ uvedl Trump ve svém tweetu. Datum i zemi konání oznámil Trump už během středečního projevu o stavu Unie, přesné místo ale nespecifikoval. Spekulovalo se jak o Hanoji, tak o přístavu Danang, který v roce 2017 hostil vrcholnou schůzku Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), jíž se zúčastnil i Trump.

Proč zrovna Vietnam?

Výběr konání tak důležité schůzky je vždycky náročný, musí se na něm shodnout obě strany. Už před prvním summitem všichni s napětím čekali, kde se historické jednání uskuteční. V nominaci byla také Praha, nakonec ale „vyhrál“ Singapur.

Druhé setkání Trumpa s Kimem proběhne ve vietnamské Hanoji. Spojené státy a Vietnam pojí hořká minulost válečného konfliktu z let 1955 až 1975. Washington a Hanoj ale dokázaly najít společnou řeč a země patří mezi silné spojence. A i pro Severní Koreu je komunistický Vietnam vhodným místem, zvláště pak z hlediska logistiky.

Hanoj má přátelské vztahy s USA i KLDR

Kim to má do Hanoje poměrně blízko, čeká ho krátký let. Další výhodou je to, že v Hanoji mají jak USA, tak Severní Korea svůj konzulát, jejichž zaměstnanci mohou pomoct s přípravou summitu a zajistit „domácí“ prostředí. Vietnam není jen spojencem Američanů, přátelské vztahy mé i s KLDR. V očích Severokorejců je Hanoj rozhodně neutrálnější, než například Havaj, o které se jako o možném místě také uvažovalo.

Naposledy se v Hanoji ukázal Kim Ir-sen, dědeček současného vůdce, do Vietnamu zavítal v roce 1958. „Návštěva Vietnamu bude pro Kima jistě zajímavá, na vlastní oči se bude moct podívat, jak se tamní ekonomika dokázala po válce vzpamatovat,“ sdělil agentuře AFP expert na Vietnam Le Hong Hiep.

Také Washington těží z výběru Vietnamu, který hraničí s Čínou, s tou nyní USA vedou obchodní válku. Peking je největším spojencem Pchjongjangu, Trump chce zřejmě prokázat, že se Kim nemusí spoléhat jen na Čínu, domnívá se odborník Čeon Seong Whun.

Urážky vystřídaly „nádherné“ dopisy

Dynamika a hlavně rétorika se mezi dvěma lídry během roku 2018 dost změnila. Ještě loni v lednu se Kim a Trump „špičkovali“ kvůli velikosti a fungování svých tlačítek k ovládání jaderných zbraní. Trump Kimovi neřekl jinak než „malý tlustý Rakeťák“. V současnosti si vyměňují „nádherné“ dopisy a šéf Bílého domu tvrdí, že se do sebe po historickém summitu v Singapuru „zamilovali“.

„Plně rozumím, co všechno je Kim Čong-un schopný dokázat,“ napsal Trump ve svém twitterovém příspěvku. „Testování jaderných střel ustalo, během 15 měsíců neproběhl žádný odpal. Američané zadržovan v KLDR se vrátili domů,“ vypočítal Trump své zásluhy před zákonodárci. „Kdybych nebyl zvolen prezidentem, teď bychom se Severokorejci válčili,“ prohlásil během projevu o stavu Unie.

Rozhovory mezi Trumpem a Kimem ve Vietnamu navážou na jejich jednání ze Singapuru, hlavním tématem bude opět denuklearizace. V červnu na prvním summitu lídři podepsali vágní smlouvu, ve které se KLDR zavazuje k úplnému odstranění jaderných zbraní. Proces odzbrojování ale od té doby nebyl nijak specifikován, podle pořízených satelitních snímků navíc ani neprobíhá.

 

ivoadler ( 9. února 2019 15:26 )

Vietnam a USA spolu válčili, ale teď dobrý. Evropa s Ruskem neválčila, ale teď je to největší nepřítel.

Zobrazit celou diskusi