Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová se dme pýchou. Špionážním superkomplexem Němci předčili i CIA

Autor: Mii - 
11. února 2019
17:15

Je obrovský, pojme několik tisíc lidí a vyšel v přepočtu na 24 miliard korun. Německo zahájilo provoz špionážního komplexu, který je vůbec největší na světě. Jde o nové sídlo Spolkové zpravodajské služby (BND) a německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že ho budou cizí mocnosti závidět, informuje list The New York Times.

Otevření budovy bylo pompézní, zároveň se ale veřejnost nic moc dozvěděla. Mnoho skutečností o novém sídle BND je tajných a i novináři mohli vstoupit pouze do místností u vchodu – interiér musí zůstat utajen.

Podle Merkelové se budova rozprostírá na pozemku o velikosti 10 hektarů, což je více než například rozloha sídla americké CIA. Takto velké místo nebylo v Berlíně jednoduché nalézt, BND se nakonec musela spokojit se starým sportovním stadionem – byl zbourán, aby vznikla zcela nová stavba.

Merkelová je na komplex patřičně hrdá. „Musím říct, že tento konferenční sál zdaleka neukazuje, co je ukryto za branami. Myslím si, že by nám to mohla závidět jakákoli zahraniční zpravodajská služba,“ uvedla kancléřka při otevření.

Již se do nového sídla přesunulo 4000 z celkových 6 500 zaměstnanců BND. Došlo také k přemístění 58 tisíc kusů nábytku a vybavení, k čemuž bylo využito 100 tisíc krabic.

V BND pracovala i dcera Himmlera

Merkelová rovněž sdělila, že tímto považuje kapitolu transformace BND v moderní zpravodajskou službu nezatíženou minulostí jako uzavřenou. Úřad se totiž většinu své 60leté historie zaměřoval na nepřátele v rámci studené války, tedy hlavně na východní Německo.

Minulost služby je ale ještě komplikovanější. Když v roce 1956 vznikla, mnoho zaměstnanců bylo bývalých nacistů. I její první prezident Reinhard Gehlen byl během druhé světové války generál wehrmachtu zodpovědný za zpravodajství na východní frontě. V BND se zabýval shromažďováním informací o Sovětském svazu, které posílal Američanům.

Minulý rok dokonce vyplulo na povrch, že v BND pracovala v 60. letech jako sekretářka i dcera Heinricha Himmlera, jednoho z největších zločinců druhé světové války.

Služba ovšem toho, že má mezi sebou tolik exnacistů, ráda využívala. Jejich svědectví sloužilo k dopadání nacistů na útěku a řada jich díky tomu skutečně skončila za mřížemi.

Taurus70 ( 11. února 2019 18:39 )

Konecne muzou spehovat sve bile spoluobcany beze strachu💩💩💩💩

Zobrazit celou diskusi