Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nařezat zlobivému dítěti? Terapeut učí rodiče zvládat vztek, nejde to u všech

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
13. února 2019
05:02

Stává se to téměř každému rodiči. Dítě zlobí a vy máte chuť jej uhodit. Pak se vám tyto myšlenky vkrádají na mysl stále častěji, cítíte vztek a máte obavy, že svému potomkovi ublížíte. Terapeut Evžen Nový tvrdí, že pokud si uvědomujete, že s vámi není něco v pořádku, máte šanci dostat svůj vztek pod kontrolu. Na kurzech zvládání zuřivosti pomáhá mužům, kteří mají strach, že zraní svou partnerku, děti nebo i kolegy v práci. Ne všichni ale mohou podobné kurzy navštěvovat.

Kurzy zvládání vzteku jsou podle Evžena Nového neustále plné. Kapacita je deset mužů, které se terapeut snaží během 45 hodin naučit, jak zvládat vztek, jak s ním pracovat a zároveň si s ostatními kurzisty mohou vyměňovat tipy, jak své násilné chování ovládat.

„Chodí k nám muži, kterým se kvůli vzteku a násilí hroutí vztah, nebo je jejich vztekem ohrožená jejich práce, často jsou to muži, co říkají, že nechtějí ubližovat svým dětem,“ přiblížil návštěvníky terapeut. Také se u něj objevují muži, kteří už vztáhli ruku na svou partnerku nebo právě na děti. Ale i páni na vedoucích pozicích, kteří šikanují své podřízené.

„Pyramida vzteku“ má šest stupňů

Jak ale terapeut upozornil, do kurzu se nedostane každý. „Nepřijímáme muže, kteří by vůbec nepřijali odpovědnost za to, co dělají. Tedy pokud přijde člověk a řekne: Mě sem poslala manželka a já vlastně nic nedělám, tak se mnou vy něco dělejte, tak toho nepřijmeme. Popírá totiž svůj problém. Pro takového člověka jsou určené jiné služby,“ vysvětlil Nový.

Kurz je tedy určen pro lidi, kteří mají určitou sebereflexi a ví, že vztek je v jejich životě problém. Muži se na nich naučí rozpoznávat „pyramidu vzteku“, která má šest stupňů. Lektor jim pomůže zjistit, do jakého stupně patří a podle toho se zvolí vhodný postup.

„Co se v mládí naučíš...“

Násilí přitom nemusí být jen fyzické, existují i další druhy. „Například psychické, jako je obviňování, vydírání, ekonomické násilí nebo i sociální násilí, kdy někomu zabraňujete stýkat se s jinými lidmi,“ vyjmenoval Nový ve Studiu Blesk.

A kde se sklony v násilí v člověku berou? „Co se v mládí naučíš, ve staří jako když najdeš, toto přísloví má svoje opodstatnění. Pokud vyrůstáte v rodině, kde se to násilí děje, tak máte vůči němu jinou citlivost. Člověk se totiž učí nápodobou,“ zmínil Nový.

Když máte chuť udeřit dítě... Štípejte dříví

S problémem ohledně vzteku se v nějaké formě setkal téměř každý. Představte si třeba situaci doma: Dítě sedí za stolem nad plným talířem, odmítá jíst, křičí. Vy dostanete takový vztek, že ho chcete uhodit. „V tomto případě radím odejít. Spousta lidí namítá, že přece nemůže odejít, ale já říkám, že dítě samo chvíli vydrží a je to rozhodně lepší než použít násilí,“ radí terapeut.

Případně se radí ventily – což je bezpečná činnost, která umožní snížení vzteku. „Ale na každého platí něco jiného,“ dodal Evžen Nový. Takovým ventilem podle něj může být běhání nebo štípání dříví.

Jak probíhají kurzy zvládání vzteku? S čím z takových kurzů muži odcházejí? Co by měli dělat ti, kteří se bojí, že se zachovají násilně? I na to odpovídá psychoterapeut Evžen Nový:

České kurzy mají norskou inspiraci

Inspirací pro kurzy zvládání vzteku byly postupy z Norska, které se podle Nového věnuje práci s násilnými osobami na mnohem vyšší úrovni než u nás.

„Tyto služby se u nás sice rozvíjí, ale pomalu. My jsme na tom asi tak, jako bylo Norsko v 60. letech,“ glosoval Nový a připojil: „V Norsku je násilí priorita. U nás se bagatelizuje, jsme na něj zvyklí. Já sám jsem vyrostl v komunistickém režimu, který byl na násilí postavený. My jsme tyto věci přijali, a proto je hůř vidíme.“

Jeden z problémů je podle experta i ten, že instituce, které by spolu měly při řešení násilí spolupracovat, nefungují tak, jak by měly.

Co by mohlo situaci v Česku vyřešit? Co se Evženovi Novému nelíbí na našem politickém systému? Také to zjistíte v rozhovoru:

Liga otevřených mužů (LOM) se zaměřuje na zvyšování kvality života mužů. Jejím posláním je podporovat aktivní přístup mužů k osobnímu rozvoji a zdraví, k zodpovědnému partnerství a rodičovství, k profesní seberealizaci a ke společenské angažovanosti, zejména na poli rovných příležitostí žen a mužů.

Nabízí mužům poradenství, kurzy a outdoorové akce. Kvalitní život mužů podporuje také pomocí expertních, mediálních i politických aktivit. LOM čerpá z přímé práce s muži, z vlastní expertní činnosti, z výzkumů a z příkladů dobré praxe v ČR i v zahraničí.