Někdo považuje práci v sex byznysu za těžkou řeholi, jiný jako východisko z nouze. Pro Věru není služba sexuální asistentky to ani ono. Ve své pracovní náplni spatřuje především pomoc těm, kteří si v oblasti sexuality pomoci zkrátka nedokážou. Žije spokojeně s dětmi i partnerem, jenž její práci chápe a je jí oporou.

Od teorie k praxi

Během své zkušenosti sociální pracovnice, kterou dělá už 16 let právě u lidí s mentálním postižením, si uvědomila, že kromě sexuální teorie by handicapovaným pomohla především interakce. „Je velmi důležité, aby ten člověk vnímal doteky a intimitu. Z toho důvodu jsem se vlastně stala sexuální asistentkou.“

Na sexuální asistentky či asistenty se prostřednictvím internetových stránek společnosti Freya, jež jejich služby nabízí, obracejí fyzicky i mentálně postižení i rodiče handicapovaných dětí, kteří by si přáli, aby jejich potomci mohli okusit rozkoš, která jim běžně není dopřána. Volají také senioři či seniorky, kterým tělo neslouží tak, jak byli před desetiletími zvyklí.

Ze seznamu celkem 17 asistentů si zkrátka vyberou člověka podle vzhledu či nabízených služeb. V čem všem jim je Věra nápomocná? „Především lidi s mentálním postižením poučuji o lidském těle, kde jsou erotogenní zóny, co se jim líbí a co ne,“ vyjmenovává. Před svými klienty nemá problém se svléknout donaha nebo se dotýkat jejich intimních partií. „Vrcholem je pak samozřejmě pohlavní styk. Tam je ovšem můj práh, který nepřekročím,“ dodává rezolutně.

Věřina rodina a její blízcí ji při její činnosti plně podporují.
Autor: Robert Klejch

V České republice dosud funguje 15 sexuálních asistentek a dva sexuální asistenti pro postižené. Kritéria pro splnění kurzu v půl až tři čtvrtě roku, který jeho nositele opravňuje vykonávat tuto činnost pro společnost Freya, přitom nejsou vůbec snadná. Lidé se učí základy asistence, kde mají své vlastní limity intimity, učí se pomáhat a ne získávat vlastní potěšení (k tomu jsou psychotesty), učí se komunikovat s postiženými. Zároveň se přitom učí kurzy bazálních stimulací a masáží.

„Když poskytuji osvětu člověku, který zpočátku neumí říct, kde má pohlavní orgány, a po roce nebo po dvou letech vám ten člověk nejen že řekne, kde pohlavní orgány jsou, ale i k čemu slouží, ví, co se mu třeba líbí a co ne, už jen to představuje obrovské zadostiučinění,“ svěřuje se Věra, která je schopná napomoci jak mužům, tak i ženám. „Téma této pomoci je dost tabu. Ale je potřeba o tom mluvit, protože sexualita je v každém z nás bez rozdílu,“ uzavírá Věra.

Jedna ze sedmnácti statečných

Věra je jednou z mála sexuálních asistentek, které k letošnímu únoru nově prošly speciálním kurzem pod hlavičkou společnosti Freya. „Díky novým asistentkám a asistentům se nám daří činit šťastnými handicapované. Ještě před zahájením kurzu jsme neměli žádného mužského zájemce, takže dva jsou velikým úspěchem,“ říká ředitelka společnosti Freya Lucie Šídová.

230 za rok

Jen za loňský rok bylo poskytnuto 230 asistencí v rámci sexuálních služeb handicapovaným spoluobčanům. Nejčastěji takových služeb využívají muži. Služby sexuální asistence, které společnost Freya poskytuje, jsou případným zájemcům k dispozici od roku 2015, kdy bylo proškoleno prvních pět sexuálních asistentek. K dnešku je jejich počet trojnásobný.

Za nezbytnou úvodní konzultaci zájemci zaplatí 500 Kč. V rámci ní asistentky zjišťují, čím a jak mohou konkrétně pomoci – zda radami, instruktáží, fyzickými doteky či něčím více. Až posléze dochází k setkání za účelem skutečné „sexuální asistence“, které je v ceně 1200 Kč.

Fotogalerie
12 fotografií