Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jermanová má postýlku i v kanceláři, porodit může každým dnem. S dcerkou zůstane manžel

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
16. února 2019
05:02

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (48) už je sbalená do porodnice. Termín narození dcery, jejíž jméno tají, má sice až za měsíc, ale uvědomuje si, že porod může přijít každým dnem. Na krajském úřadě už má přichystanou také postýlku a přebalovací pult. Blesk Zprávám Jermanová potvrdila, že na mateřské bude jen šest týdnů a pak přebere péči o dceru její o patnáct let mladší manžel. Tomu by prý už krajské auto raději nepůjčila.

Jsme ve vaší kanceláři na středočeském krajském úřadu – jak dlouho tady ještě budete?

Já doufám, že ještě dva roky do konce funkčního období, ale samozřejmě vím, na co se ptáte…Budu si brát zatím dovolenou po dnech, oficiální mateřskou chci nastoupit po porodu.

To znamená, že termín máte?

V polovině března, plus mínus.

Takže to může přijít v podstatě každým dnem?

Teď už asi může, ale já doufám, že to nepřijde. (smích)

Jste připravená?

Tak doma jsem připravená na všechno, ale pracovně jsou pořád věci, které bych ráda dotáhla. Na druhou stranu musím úplně upřímně říct, že když něco dotáhnu, tak se zas objeví něco jiného, ale už to začínám delegovat na kolegy a dohodli jsme se na nějakém telefonickém kontaktu, když bude potřeba. 

Tašku už doma máte sbalenou?

Ano mám, kupodivu. Pro sebe i pro malou.

Očekáváte tedy, že budete doma jen tu nezbytně nutnou dobu po porodu a pak se vrátíte zpět do úřadu? Jak je to vlastně ošetřeno zákonem?

Šest neděl. Šest neděl na ochranu zdraví matky. Já to respektuji a doufám, že obě dvě budeme v takové kondici, abych se mohla po šestinedělí vrátit. V úmyslu mám se opravdu po šestinedělí vrátit a zvládnout zastupitelstvo, které je 29. dubna. Takže to mám úplně vymezené.

Malou budete brát občas s sebou na úřad?

Určitě. Manžel je připravený, že bude doma, ale úplně ze začátku to nepůjde asi na sto procent. Tady zázemí ale je, takže to určitě zvládneme. Nebudu ani první ani poslední. Znám spoustu žen z podnikatelského prostředí, které nastoupili hned, a dítě měly s sebou, v ničem je to neomezovalo. Nemyslím si, že by to mělo omezovat i mě.

Takže tady v kanceláři budete mít postýlku?

Je tam v zádu schovaná.

Už je rozbalená?

Ano, už je rozbalená, je to takový starý košík, takže už i tady jsme připravení.

Na koho delegujete v době své nepřítomnosti svoje pravomoci?

Je to rozhodnuto zastupitelstvem v okamžiku, kdy jsme schvalovali radu, takže je to pan statutární náměstek Petera (Miloš Petera, bývalý hejtman za ČSSD – pozn.redakce) a samozřejmě druhý náměstek (Gabriel Kovacs – za hnutí ANO – pozn. redakce) připodepisuje všechny materiály. Takže oba dva pánové si splní svoji funkci náměstků a tu zodpovědnost budou mít na sobě.

A v té době, kdy tedy budete na mateřské, tak nebude nikde nutný váš spolupodpis, oni přebírají kompletně vaši agendu?

Ano. Je to dané zákonem o krajích, kdy statutární náměstek po dobu delší nepřítomnosti zastupuje hejtmana, takže je to i s tou zodpovědností.

Neobáváte se tedy nějakého možného puče?

Ne, toho se vůbec neobávám, protože v této koalici je klid a družná atmosféra. Přiznám se ale, že mi asi úplně nedá být odříznutá od Rady, takže hledáme i cestu, jak to třeba konferenčním způsobem zajistit. Zrovna se na tom pracuje. Co jen bude možné, tak Rady určitě budu chtít zvládat. Žádný puč tu nehrozí, nemám ani tendenci od svých kolegů, že by něco takového chtěli, takže si nemyslím, že by něco takového tady proběhlo.

Mimochodem, už máte vybrané jméno pro malou?

Máme, ale neřeknu. (smích)

Bude české?

Bude české.

Typicky české?

Úplně typicky české není.

Cítíte nějakou změnu oproti svému prvnímu těhotenství?

Cítím. A musím to tady zaklepat – je to mnohem snadnější, než to bylo před už hodně léty, říkat to nebudu. Musím říct, že toto těhotenství je o hodně víc na pohodu. Zdravotně se cítím dobře, psychicky se cítím dobře. To první těhotenství se synem nebylo úplně zdravotně OK, toto je, takže fakt klepu, že je vše zatím v pořádku.

Vy už máte dospělého syna. Jak se on těší na sestru?

Kupodivu mě překvapil, že se těší. Těší se, že bude mít sourozence – jak říká vlastního sourozence konečně od maminky. Protože od tatínka má několik. Myslím, že se o mě starají s manželem velmi dobře.

Už jsme nastínili, že s malou bude po šestinedělí doma váš manžel. Procházel nějakým kurzem?

Neprocházel. On to nepotřebuje. Má to vrozené a tím, že budu šest neděl doma, tak ono to není zas tak složité. Myslím, že každý muž, když chce, tak se to naučí. Nevidím v tom opravdu žádný problém. Žádný speciální kurz není potřeba. Ani my, ženy, ho nemáme.

Takže nic v tom smyslu, jak přebalovat, jak se o malou starat po kojení, po koupání atd…

Já jsem také při prvním těhotenství a mateřství neměla žádný speciální kurz a šest neděl budu doma, on bude na otcovské dovolené ten týden. Myslím, že to zvládne. Jde jen o to se nebát.

Aféra „Krajské auto pro manžela“

Mimochodem, už si manžel pořídil vlastní auto?

 Ano, má ho. Dávno.

Řešili jste tuto věc, na kterou upozornily Seznam zprávy – jestli nebylo zbytečné, že manžel jezdil autem krajského úřadu?

Nenapadlo nás, že to někdo může vnímat negativně, protože jsme vše zaplatili, bylo vše v souladu se smlouvou. Mrzelo nás to samozřejmě, ale mrzel nás spíš ten způsob, jakým to bylo podáno a že některá média neváhají lehnout do křoví a fotit a dělat snímek, kde manžel je a není. Myslím, že toto není správná novinářská práce. Sledování člověka, který není v politice, mi přijde úplně scestné, včetně toho, kde bydlíme, kde žijeme, aby ta nenávist lidí byla směřovaná do jednoho konkrétního bodu, tak samozřejmě to jsme řešili, protože nám to je nepříjemné.

Video  »Majetku kraje už se nedotknu, jen Jarky...« Manžel hejtmanky se kaje kvůli služebnímu SuperB své ženy  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V tu chvíli se k tomu manžel postavil správně, jak měl, já taky. Nikdy jsem nic neukradla, nezpronevěřila, vše je zaplacené, jsou na to doklady, což pan redaktor nezveřejňoval úmyslně. Musím ale říct, že nás to spíš posílilo, než aby nás to oslabilo.

A dá se tedy říct, že po té, co se okolo toho strhlo, už byste manželovi, byť na smlouvu, krajské auto nepůjčila?

Ve smlouvě jsem měla, že auto k soukromému použití, a nejsem jediná z hejtmanů, kdo to má, ale v tuto chvíli nám to za to opravdu nestojí. Ty peníze, které jsme zaplatili, tak platíme i teď. Jsme na malém městě a ať uděláte krok jakýmkoliv směrem, tak ta nenávist a závist se vždy dostaví.

Co jste vlastně řekla manželovi na tu tiskovou konferenci, na které vystoupil a řekl, že na nic krajského, kromě vás už nesáhne?

On ví, jak mě ta práce na kraji strašně baví, tak proto to tak řekl a musím říct, že ho hrozně obdivuji za tu odvahu. Není úplně jednoduché, když nejste cvičený, nemáte novináře dennodenně před sebou a ještě v takové situaci. Já si toho velmi cením, že se mě zastal, to málo kdo udělá – i když si samozřejmě slíznul řadu negativních odpovědí, posměšků atd.

Do té doby se vás chlapi nezastávali?

Ne, nikdy.

jentakjenkobliha ( 17. února 2019 07:09 )

Pěkně nasráááno. Zvyšuješ si sebevědomí palečkem klafundo ?

19jirka74 ( 16. února 2019 21:47 )

Souhlasím, začíná být mnoho horšího za vlády ANO. Zdravotnictví,doprava, není reforma penzí, justice atd.

19jirka74 ( 16. února 2019 21:41 )

Nepostradatelná není. Miminko potřebuje domov atd...

xoxo ( 16. února 2019 21:04 )

Všichni víme, jací lidé se etablují do funkcí přes své strany. Buď jste naivní nebo sama potrefená husa.

xoxo ( 16. února 2019 21:01 )

Možná jde o to, že většina v práci odvádí 100% výkon - prostě si profesi neplete s jeslema. Neumím si jaksi představit, jak jedním uchem vyřizuje agendu úřadu a druhým poslouchá, zdali mimino dýchá. No nevím, zdá se mi to jaksi nepřiměřené. A i vúči tomu dítěti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa