Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pediatři útočí na Facebook: Zakažte skupiny odpůrců očkování, zdraví dětí je přednější

Autor: ula - 
20. února 2019
05:45

Facebook se ocitl pod palbou kritiky světových zdravotnických institucí, které vyzývají, aby sociální síť zakázala stále se rozrůstající skupiny odpůrců očkování. Světová zdravotnická organizace (WHO) navíc nedávno uvedla, že klesající proočkovanost po celém světě je jednou z největších zdravotních hrozeb. Zprávu přinesl portál The Guardian. Že je facebook jedním z důvodů klesající proočkovanosti, souhlasí i čeští lékaři, které Blesk Zprávy oslovily. Skupiny proti vakcínám navíc existují i v Česku.

Největší zahraniční skupina odpůrců očkování má 150 tisíc členů. Většinou se jedná o uzavřené skupiny, kde musí zájemce požádat o členství. Tím se dají lehce skrýt informace ve skupině, které by mohla sociální síť nebo jiní uživatelé vyhodnotit jako lživé.

Odborníci a hlavně pediatři nyní vyzývají Facebook, aby proti podobným skupinám zakročil a zabránil tak šíření dezinformací o očkování. Poukazují zejména na to, že proočkovanost proti nebezpečným nemocem, jako jsou např. spalničky, klesá. Pokles očkovaných navíc WHO zařadila mezi deset největších zdravotních hrozeb na světě.

Wendy Sue Swansonová, mluvčí Americké pediatrické společnosti, pro portál The Guardian uvedla: „Facebook by měl upřednostnit lidské zdraví před dezinformacemi a lživými tvrzeními.“

To si myslí i praktický lékař pro děti a dorost Daniel Dražan. „Nevím, do jaké míry je možné facebook cenzurovat. Myslím si, že právo dětí na zdraví by se mělo upřednostnit před právem na svobodu slova a hlavně před šířením lživých informací.“

Swansonová se kvůli tomu setkala se zástupci Facebooku. Odborníci se přimlouvají za to, že pokud nejdou podobné skupiny zrušit, měl by Facebook zpřísnit pravidla a odstraňovat lži, které škodí hlavně dětem.

Expert: Facebook nenese žádnou odpovědnost

Že je facebook jedním z nejvýznamnějších důvodů klesající proočkovanosti v mnoha zemích světa, si myslí i expert na očkování Rastislav Maďar.

„Manipulace, polopravdy až hoaxy, tedy naprosté výmysly, se zde šíří jako lavina a jsou sdílené velkým počtem uživatelů. Nejsmutnější je, že se potom někteří rodiče na základě nesmyslů rozhodnou ignorovat odborný názor svého praktického lékaře a dají na nepodložený anonym na facebooku,“ řekl Blesk Zprávám Maďar a pokračuje: „Je to naprosto nepochopitelné. Lékař má za jejich dítě absolutní odpovědnost, ale anonym na sociální síti za jejich špatné rozhodnutí nenese odpovědnost žádnou.“

Zajímavé je, že generální ředitel a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a jeho žena aktivně podporují „léčení všech nemocí“, na výzkum, který zahrnuje i vývoj nových vakcín, věnovali tři miliardy dolarů. „Facebook se sice zabývá bojem proti dezinformacím, které způsobují škody „v reálném světě“, ale propagace odporu očkování není zatím považována za porušení obsahových pravidel,“ uvedl portál.

Facebook: Opatření chystáme

„Facebook se k tomu měl postavit už dávno, ale ono to zřejmě není tak jednoduché jako u jiných forem strašení. I tady se však zneužívá obava lidí o vlastní zdraví a zejména zdraví svých dětí. Tu vymyšlenou informaci si potom rodiče pamatují a bojí se toho tak, že je nepřesvědčí ani pediatr na základě své mnohaleté praxe,“ popisuje Rastislav Maďar.

Facebook minulý týden prosby lékařů zřejmě vyslyšel:Podnikli jsme určité kroky, abychom zamezili šíření dezinformací o očkování, ale víme, že musíme udělat více. Momentálně pracujeme s externími odborníky na změnách, které již brzy zveřejníme,“ sdělil zástupce největší sociální sítě.

Omezení obsahu, které by mohlo poškodit zdraví uživatelů, už v lednu oznámil i YouTube.

Chloritan ( 20. dubna 2019 12:53 )

Víte, mě to připadá, že ti lidi už zkrátka nemají svobodnou vůli, oni přece nechtějí ublížit svému děcku očkováním, přesto to dělají i přes to že k tomu odborníci v oboru, narozdíl od toho státního plebsu podplaceného, jasně říkají maximum informací, jasně dávají na jevo že je to neúčinný nebezpečný byznys.. Ne ne ne, stejně do svého děcka nechají tu chemicko hliníkovou směsku bodnout. Ani nevědí co to obsahuje. A nám nadávají, dementi vylízaní, ať se nechají třeba rovnou do mozku spánkem, jak zdechnou tak kdo bude jejich děckám vysvětlovat proč jim rodiče poškodili zdraví.. to je strašná představa.

Chloritan ( 20. dubna 2019 12:44 )

Ta vyschlá suchá semetrika co se tak angažuje v propagaci těch svinstev mě už způsobuje alergii ! Zrovna nedávno mě přišla velmi zajímavý soubor žádných bludů ale skutečné reality https://medicalveritas.org/religious-vaccine-hesitancy/

hejpockej ( 9. dubna 2019 16:30 )

jestli si mam vybrat mezi spalnickami nebo riskovat vedlejsi mozny ucinek jako treba zanet mozkovych blan, tak je jasny co si asi vyberu. Nastesti mam zatim moznost volby, co se tyce meho tela a zdravi. Zatim mame jeste svobodu.

hejpockej ( 9. dubna 2019 16:27 )

Ano, zakazte lidem mit nazory a sdilet zkusenosti. A co potraty? Ty take ublizujou detem. Zakazat? Moje babicka i deda ockovany nebyli, oba prodelali nestovice i spalnicky jako dite, a proto meli dozivotni imunitu. A to je fakt. Tenkrat taky nikdo nikoho nenutil do ockovani a neresilo se to. Vakcina dava imunitu jen na 10 let a tato umela imunita neni stejna jako kdyz si nekdo v detstvi spalnicky odbyde. Moje dcera byla ockovana proti nestovicim, a presto je dostala. Takze ji ockovani neochranilo. Totez dcera kamaradky, ockovana proti vsemu a dostala jak nestovice tak spalnicky. Ve vakcinach jsou přídatné látky o kterych se nesmi rict, ze jsou skodlive. Kde jsou skutecne nezavisle dlouhodobe studie, ktere absolutne potvrdili, ze tyto přídatné látky jsou absolutne neskodlive. A co vedlejsi ucinky? Encelopathie(poskozeni mozku)nebo umrti? Jak a kdo mi zaruci, ze moje dite nebude jedno ze statistik? Prodelat spalnicky nebo risk poskozeni mozku?

AHel ( 16. března 2019 20:55 )

V roce 1964 jsem dostala jako čtyřletá spalničky , ještě nebyla vakcína, maminka mi vyprávěla, že to byl horror, plakala jsem 3 dny, tělíčko samý bolák, velké horečky, blouznění, halucinace... dětská lékařka si nevěděla rady, mamka myslela, že to nepřežiji, můj brácha o necelé dva roky starší je měl také, bylo to o něco lepší,ale časem se zjistilo, že má poškozené ledviny a byl rok na Bulovce...nevím,co se řeší...je to jednoduché ... nechat se očkovat.

Zobrazit celou diskusi