Podle současného územního plánu má být většina oblasti využívána pro zahradnictví. Ze zveřejněného zápisu komise územního rozvoje Prahy 6 ze středy 6. února však vyplývá, že s částí areálu jsou nové záměry. Na severu by mělo vzniknout 6 rodinných domů a vrátit by se mělo i zahradnictví.

Projekt vychází z jednání s veřejností, jež se konala v roce 2017, nové domy by měly být oproti zamítnutému projektu výrazně nižší. Každý rodinný dům bude mít přízemí, dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví. Jednotlivé stavby zaberou od 463 do 558 metrů čtverečních. U rodinných domů by měl být i veřejný park a revitalizovaný bude i potok. O jejich konečné podobě bude ještě investor jednat s městskou částí.

Představený projekt se setkal u členů komise se sympatiemi: „Řešení je citlivé v rámci území. Jsem rád, že nám na komisi představili i vizi celého území, po změně územního plánu. Investor se zavazuje řešit otázku veřejné vybavenosti, nabízí i úpravu nivy potoku,“ řekl pro Blesk.cz místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Nové zahradnictví

Z mrtvých vstane i bývalé zahradnictví, i když v daleko menší míře. Jednopodlažní objekt zahradnictví s podkrovím zabere 270 metrů čtverečních z celkových 3447 metrů čtverečních. Do areálu se budoucí obyvatelé dostanou z ulic Nad Bořislavkou a V Předním Veleslavíně. Městská část navíc požaduje, aby byl prostor lépe přístupný ze severu na jih do veřejného parku. Investor také musí vymezit část pozemku pro budoucí Buštěhradskou trať z Prahy do Kladna.

Dům vedle domu

Celý projekt je v tuto chvíli pouze na začátku a musí získat další schválení, dosáhnout změny územního plánu a získat stavební povolení. Komise v tuto chvíli vydala pouze kladné doporučení k dalšímu postupu. O vznik velkého parku měla Praha 6 zájem už v roce 2007, ale o tři roky později obdrželi od developera požadavek na změnu územního plánu. Ten byla v roce 2012 schválená a podle zveřejněných projektů měla být obří plocha masivně zastavěná až 37 rodinnými domy. 

Proti tomu se však zvedla obrovská nevole místních a celý případ skončil u soudu. Ten jim v roce 2017 vyhověl a zrušil původní schválení změny územního plánu, ten je tedy dosud stejný jako před požadavkem developera. Na stranu občanů se následně postavil i magistrát hlavního města a pomohl zprostředkovat debatu mezi obyvateli a vlastníky.

Fotogalerie
19 fotografií