Když celníci spolu s veterináři otevřeli v Praze 10 dodávku, ovanul je silný zápach. Záhy zjistili, odkud pochází. V autě, které řídil cizinec, bylo totiž naskládáno 130 kilogramů různých živočišných produktů, jako jsou vepřové vnitřnosti, drůbež či krev v plastových lahvích i křepelčí a kachní vejce. „Řidič vozidla k přepravovaným produktům nedoložil žádné doklady o původu a potraviny rovněž byly úplně bez označení. Dle vzhledu produktů se dá usuzovat, že pocházely z neschváleného zařízení,“ uvedla mluvčí celní správy Ivana Kurková. 

To ale nebylo všechno – v dodávce totiž ležely také zmrazené ryby a mořské produkty, na nichž byla patrná silná vrstva námrazy. „Veterinární inspektoři je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění,“ popsala mluvčí. Potíže tím ale neskončily – celníci totiž zjistili, že přepravce není zaregistrovaný u krajské veterinární správy, což by dle zákona měl. „Kontroloři rovněž shledali přepravní prostor vozidla jako neudržovaný a znečištěný, tudíž absolutně nevhodný k přepravě živočišných produktů,“ dodala Kurková. Za porušení základních požadavků na bezpečnost potravin hrozí přepravci až 50milionová pokuta.

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni objevili několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

Fotogalerie
3 fotografie