Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel nejslavnější zamilovaný námořník (†95): Proslavil se líbáním sestřičky

Autor: shp - 
19. února 2019
13:30

Jeho fotografii zná každý. Jeho jméno již málokdo. Přesto se díky ikonickému válečnému snímku stal z George Mendonsy (†95) nejslavnější námořník světa. Muž, který políbil během oslav konce druhé světové války neznámou ženu, nyní vydechl naposledy v úctyhodném věku. Za dva dny by oslavil 96. narozeniny.

Psal se 14. srpen 1945 a druhá světová válka – jeden z nejhorších konfliktů lidstva – byla pomalu u konce. Na slavném newyorském náměstí Times Square se radovaly tisíce lidí. Jeden z přítomných námořníků George Mendonsa (†95) pod návalem emocí čapl neznámou zdravotní sestřičku a vlepil jí hudlana. Výjimečný okamžik se podařilo vyfotit a stal se legendárním.

Sestřička zemřela před třemi lety

Snímek zachytil známý fotograf Alfred Eisenstaedt. Fotografii později otiskl americký časopis Life na své titulní stránce. Podle odborníků jde o jednu z nejslavnějších fotografií 20. století. Mladá žena, kterou na konci války Mendonsa olíbal, se jmenovala Greta Friedmanová. Bohužel již také není mezi živými. Zemřela před třemi lety ve věku 92 let.

Greta v minulosti prohlásila, že nešlo o žádný románek ani romantiku, ale čistou radost z konce války. Kdo na fotce je, se nevědělo až do roku 1980, kdy redaktoři Life vyzvali dvojici, ať se přihlásí. Mendonsa sloužil během války na torpédoborci, Friedmanová v zubní ordinaci. Smrt zastihla nejslavnějšího námořníka v pečovatelském domě, kde žil.

Zobrazit celou diskusi