Najít společnou řeč ale nebylo vůbec jednoduché. Předcházel tomu velký boj, kdy místní i přespolní vyjadřovali podporu Restauraci Dejvické nádraží podepsáním petice. Nesouhlas vyjádřilo sedm tisíc lidí do čtyř petičních knih. Téměř tři tisíce podpisů pak lidé připojili pod internetovou petici. Obávali se, že by nádražka mohla provždy skončit. 

Zda to vedlo ke změně názoru majitele, nechtěla mluvčí Správy železniční cesty Radka Pistoriusová potvrdit. SŽDC nechtělo víc komentovat ani novou dohodu: „Podařilo se nám najít shodu a nájemce zůstává. Smlouvu má do 30. 6. 2022,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí.

Zvýšené nájemné

Místní tak mohou alespoň dočasně slavit, že legendární nádražka zůstane otevřená: „Nevím, kam jinam bych chodil. Jsem tu každý den a mám to tady rád,“ řekl Jarda Helebrant (76). Na pivo sem chodí pravidelně už dvacet let. Radost měli i ostatní štamgasti, kteří v úterý popíjeli pivo ze svých vlastních půllitrů jako obvykle.

V prostoru nádražky se také točilo i několik filmů, kupříkladu „Jedna kočka za druhou“ s Jiřinou Bohdalovou nebo „Prachy dělaj člověka“ s Tomášem Hanákem, Michalem Suchánkem a Ondřejem Vetchým. Na některé herce si pamatují i místní štamgasti, kteří se tu pravidelně scházejí: „Vzpomínám si na Bohdalovou, jak tady v devadesátých letech natáčela. Chodím sem už totiž dvacet let a je tu pořád levno. V okolí není žádná jiná taková hospoda,“ prozradil již dříve Jarda Helebrant (76).

Celá kauza začala v lednu 2018, kdy nájemce Martin Ullmann obdržel od SŽDC dodatek smlouvy číslo 4. Ten původní nájem zvyšoval o 100 procent. Již dříve sdělila mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová, že provozovatel měl podle jedné z podmínek platné smlouvy snížený nájem do 11. ledna 2018. Nově vyměřená částka za nájem se prý odvíjela od současného stavu: „Výše nájemného vzejde vždy z veřejných soutěží. Odvíjí se od lokality pronájmu a cen v místě obvyklých, velikosti prostor, zda se jedná o nádraží před či po rekonstrukci a podobně,“ řekla již dříve mluvčí. 

Fotogalerie
17 fotografií