V nedávné době nás diváky opustili režisér pohádek Václav Vorlíček a představitelka princezny se zlatou hvězdou Marie Kyselková. Výstava je jim proto symbolicky věnovaná,“ říká Petr Lukas, jeden z kurátorů výstavy.

Vidět tu tak můžete nejen kostýmy, ale dozvědět se i řadu zajímavosti a perliček z natáčení, a také informace o leckdy pohnutých osudech herců z těchto pohádek.

Padouši i princezny

Kromě krásných princezen se na vás těší udatní chasníci, stateční princové a rytíři, ale také kdejaký padouch a zloduch, bez kterých se žádná správná pohádka neobejde,“ zve Lukas. Těšit se můžete na princezny Krasomilu a Ladu, krále Kazisvěta, legendární trojici Slunečníka, Větrníka a Měsíčníka a na mnoho dalších.

Návštěvníci si mohou prohlédnout 50 kostýmů princezen, hrdinů i padouchů. Na děti čeká mluvící zrcadlo a také peklo s váhou hříšníků z pohádky S čerty nejsou žerty.

„Výstava je zakončena spravedlivým peklem, aby bylo každému jasné, že pomíjivý svět krásy je jen dočasný,“ dodává Lukas.

Vstupné pro dospělé návštěvníky je 120 korun, pro děti školou povinné 30 Kč. Expozice potrvá do 28. dubna a otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.