Do 30. června 2017 byl sám soudcem v Brně. Kvůli údajné manipulaci s pohledávkou ve spisu ho však zbavili funkce a odsoudili jej k 15 měsícům s tříletým odkladem. Proti verdiktu se odvolal spolu s údajným kumpánem Martinem Z. (45), který mu měl pohledávku přinést. 

„Našel jsem prostě ve spise dokument, který do něj nepatřil. Neměl ani razítko z podatelny, proto jsem ho tam dodatečně donesl,“ řekl Blesku soudce. Měl to udělat 9. září roku 2016. Přitom pohledávka, aby byla platná, měla být podána do 31. srpna.

Předstíral, že pohledávku našel v jiném spisu

„Pohledávka tu nebyla řádně a včas přihlášena. Pan obžalovaný předstíral, že ji nalezl v jiném spisu, kde měla být omylem vložena. Následně požadoval, aby na podatelně vložili přihlášku do konkurzního řízení se zpětným datem,“ četla spis ostravská soudkyně Renáta Gilová, známá z případu Petra Kramného, kterého odsoudila na 28 let do vězení.

Video
Video se připravuje ...

„Jsem nevinen, očistím své dobré jméno,“ řekl u ostravského soudu Jan Kozák (48). Do 30. června 2017 byl sám soudcem v Brně. Kvůli údajné manipulaci s pohledávkou ve spisu ho však zbavili funkce a odsoudili jej k 15 měsícům s tříletým odkladem. Proti verdiktu se odvolal spolu s údajným kumpánem Martinem Z. (45), který mu měl pohledávku přinést. Jednání soud odročil. Karel Janeček - Blesk

Z podatelny přihlášku vrátili spoluobžalovanému Martinu Z., který ji ale obratem opět donesl na soud Janu Kozákovi. A ten se ji znovu snažil s písemným vysvětlením včlenit do příslušného konkurzního spisu. A to bylo podle žaloby protizákonné.

Dostal zákaz dělat insolvenčního správce

Kozák si vyslechl u brněnského městského soudu trest, proti němuž se odvolal. Spoluobžalovanému „napařili“ v Brně roční trest s tříletou podmínkou, také mu zakázali působit na dva a půl roku ve funkci insolvenčního správce.

„Nemám důvod měnit názor. Já v žádném případě nikoho nezvýhodnil, proč bych to dělal? Jednalo se v tom případě o 450 tisíc, navíc šlo o pohledávku mezi matkou a dcerou. Jsem nevinen a jiný nežli zprošťující rozsudek prostě nepřijmu. Nařčení mi ublížilo profesně i v osobní rovině,“ vyznal se suspendovaný soudce Jan Kozák. Soud byl odročen.