Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Počítačovou myší denně „našmejdíme“ až půl kilometru! Lékařka: Může to skončit operací!

/
  • 4. března 2019 ● 10:28

    Syndromem karpálního tunelu jsou ohroženi především lidé, kteří často pracují s počítačovou myší. Běžný uživatel při práci s myší »najezdí« asi tak půl kilometru denně. A to je už pořádný zápřah na ruce a zápěstí! Jak si nepřivodit bolestivé a omezující zranění? Vyzkoušejte tři speciální cviky a dbejte na prevenci!

      Trpí jím také ti, kteří vykonávají stereotypní práci spojenou s držením předmětů, jejich úchopem a s vibracemi. Dojít k němu může rovněž například po úrazu zápěstí nebo zánětu šlach a vazů v této oblasti. Mezi typické projevy patří bolesti v zápěstí, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost. Dále dochází i k oslabení drobných svalů rukou a ke zhoršení jejich obratnosti.

     

  • 1.

    Prevence je důležitá

    Předcházet tomuto onemocnění můžete tak, že nebudete přetěžovat zápěstí a svaly v oblasti ruky stereotypními pohyby nebo je nechávat dlouho v jedné poloze. Když už zatěžující činnost vykonáváte, je dobré dělat přestávky na uvolnění, protažení ruky včetně protřepání prstů a celé horní končetiny. Vhodné je i speciální cvičení. Někdy ale bolest a brnění pochází od krční páteře. Měli byste proto dodržovat pracovní plochy.

    Syndrom karpálního tunelu
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Jak na to

    ➤ Nastavte správně výšku židle a stolu

     

    ➤ Lokty držte ideálně v pravém úhlu

     

    ➤Ramena a paže mějte uvolněné

     

    ➤ Počítačovou myš pořiďte ve velikosti lidské dlaně, nejlépe ergonomicky tvarovanou Při úchopu myši mějte dlaň, zápěstí i předloktí v přirozené pozici.

    Syndrom karpálního tunelu
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Cvik 1

    ➤ Vzpřímeně se posaďte a opřete protahovanou horní končetinu loktem o stůl. Klidně a pravidelně dýchejte. Natočte ruku tak, aby dlaň ruky směřovala k obličeji.

     

    ➤ Ohněte protahovanou ruku v zápěstí směrem dolů, druhou dejte na protahovanou ruku shora a lehce stlačte protahované zápěstí ještě více směrem dolů.

     

    ➤ Nyní se 5 vteřin snažte zlehka natáhnout protahovanou ruku v zápěstí proti tlaku druhé ruky. Nadýchněte se. S výdechem uvolněte protitlak a opět stlačte zápěstí směrem k zemi. Opakujte 3x.

    Cviky jako prevence proti syndromu karpálního tunelu
    Autor: Fyzioklinika

  • 4.

    Cvik 2

    ➤ Vzpřímeně se posaďte a opřete protahovanou horní končetinu loktem o stůl. Klidně a pravidelně dýchejte. Natočte ruku tak, aby dlaň ruky směřovala k obličeji.

     

    ➤ Ohněte protahovanou ruku v zápěstí směrem dolů. Dlaň míří dolů, hřbet ruky nahoru. Druhou dejte na protahovanou ruku shora a lehce stlačte protahované zápěstí ještě více směrem dolů.

     

    ➤ Snažte se 5 vteřin zlehka natáhnout protahovanou ruku v zápěstí proti ruce neprotahované. Nadýchněte se. S výdechem uvolněte protitlak a opět stlačte zápěstí směrem k zemi. Opakujte 3x.

    Cviky jako prevence proti syndromu karpálního tunelu
    Autor: Fyzioklinika

  • 5.

    Cvik 3

    ➤ Zaujměte vzpřímený sed nebo rovný stoj. Protahovanou končetinu si podepřete v oblasti předloktí. Opět klidně a pravidelně dýchejte. Měli byste být uvolnění.

     

    ➤ Protahovanou končetinu obejmete prsty neprotahované ruky nad zápěstím, abyste mohli předloktí protahované paže točit tak, aby dlaň směřovala vzhůru.

     

    ➤ Podle obrázku přetočte předloktí ven, aby dlaň končetiny směřovala vzhůru v rotaci. Proveďte protitlak palcem do opačného směru. Povolte protitlak a protáhněte směrem ven.

    Cviky jako prevence proti syndromu karpálního tunelu
    Autor: Fyzioklinika

  • 6.

    Ženy v ohrožení

    U žen mohou být důvodem vzniku tohoto onemocnění také hormonální změny v organismu, jako jsou užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza. „Ženy také pravděpodobně provádějí častěji činnosti, při kterých více přetíží svoje drobnější ruce,“ vysvětluje výskyt syndromu karpálního tunelu u žen MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinity Clinic. Pokud nejsou příznaky včas rozpoznány a řešeny, může onemocnění dojít do fáze, kdy už je syndrom karpálního tunelu plně rozvinutý. V takovém případě je již řešením pouze operace. 

    Syndrom karpálního tunelu
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy