Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michalka se narodila s rozštěpem páteře: Na nákladnou léčbu nejsou peníze

Autor: chal - 
5. března 2019
05:01

Michalka je na světě jen půl roku, za svůj život si už ale vytrpěla leccos. Narodila se totiž s rozštěpem páteře a s nemocnou nožičkou. Kromě toho měla vážné problémy s nadměrným hromaděním mozkomíšního moku v lebce. Kvůli těmto komplikacím absolvovala několik náročných operací. Aby se ale její stav zlepšoval dál, musí jich podstoupit ještě několik. A na to její rodiče nemají peníze. Proto se obrátili na veřejnost s výzvou Naděje pro Michalku. Cíl je jediný - aby jejich dcerka mohla sama chodit.

Michalka se narodila už ve 33. týdnu těhotenství císařským řezem. Lékaři se pro zákrok rozhodli po kontrole, která ukázala, že má děťátko rozštěp páteře a problém s hromaděním mozkomíšního moku v lebce. Žádné z předchozích vyšetření přitom nic takového neukázalo. Kromě zmíněných problémů se Michalka narodila s takzvanou golfovou nohou, její levá končetina byla nepřirozeně otočená na jednu stranu.

Novorozence čekala hned ve čtvrtý den života náročná operace. Lékaři dítěti uzavřeli otevřené obratle a vrátili poškozené míšní nervy tam, kam patří. Další složitý zákrok holčičku čekal už po týdnu. Michalce se v hlavě hromadilo velké množství mozkomíšního moku, což způsobovalo růst nitrolebečního tlaku.

Lékaři dívce ulevili zavedením trubice, která přebytečnou kapalinu odvedla do žaludku. Michalka se ukázala jako pravá bojovnice a zvládla už druhou těžkou operaci. Po několika týdnech tak mohla z nemocnice s rodiči domů.

Další měsíce se nesly ve znamení častých kontrol a rehabilitací kvůli nohám. Kromě golfové nohy novorozence trápila i ochrnutá chodidla a zesláblá lýtka. Kvůli otočené noze dostala Michalka sádru od třísla až k chodidlu.

„Nejdřív vše probíhalo dobře, ale poslední dvě sádry se pokazily,“ píší Michalčini rodiče na stránce Naděje pro Michalku. Lékaři po nezdaru vyřkli zdrcující ortel – Michalce není pomoci, nikdy nebude chodit! S takovým závěrem se ale rodiče logicky odmítli smířit.

Rodina tak usilovně hledala lékaře, který by Michalce dokázal pomoci. Našla ho ve Vídni. Objevil se ale finanční problém – pojišťovny operaci v Rakousku neproplácí. Michalčini rodiče museli dát dohromady peníze sami, což se jim podařilo.

Operace dopadla úspěšně. Nohy se podařilo o kousek srovnat, aby se je ale podařilo dát do pořádku úplně, bude operací potřeba několik. A na to už milujícím rodičům peníze nestačí. Obracejí se proto ústy své dcerky na veřejnost s prosbou o pomoc.

„Na potřebné operace ve Vídni, s tím spojené rehabilitace a zdravotní pomůcky potřebuji následující dva roky 2 147 368 Kč,“ říkají za Michalku odhodlaní rodiče Zdeněk a Michaela. „Budeme vám vděční za jakýkoliv příspěvek, který mi pomůže postavit se na vlastní nohy,“ dodávají za své dítě i sami za sebe.

Rodina prostřednictvím transparentního účtu  Život dětem zahájila sbírku. Číslo účtu je 1117771700/5500, variabilní symbol 1919. Do poznámky je potřeba napsat Michalka.