Kristián, lamač srdcí ze stejnojmenné prvorepublikové komedie, byl vždy dokonale oblečen. Také jeho herecký představitel Oldřich Nový pečlivě dbal o svůj vzhled. „Herci té doby byli hvězdy a museli tak i veřejně vystupovat. Na výstavě máme smoking pana Nového s růží v klopě. Nosil jej na filmové premiéry,“ říká mluvčí Jaroslav Vaculík.

Video
Video se připravuje ...

Zavřete oči, odcházím! Frak slavného prvorepublikového donchuána Kristiána a další unikáty na výstavě v Brně mm

Netradiční rtěnka se zrcátkem

Další zajímavostí je netradiční rtěnka, která patřila herecké hvězdě Zitě Kabátové. Rtěnka je skutečnou technickou inovací, má v sobě zabudované malé odklápěcí zrcátko. „Je opravdu originální. Podobnou jsem nikdy neviděl. Možná to byla její vlastní improvizace, nebo ji nechala vytvořit na zakázku,“ spekuluje Vaculík.

Návštěvníky zaujme sako Svatopluka Čecha, klobouk Adiny Mandlové či kabelka Věry Ferbasové. Atmosféru dokreslují originály a přetisky filmových plakátů a dobové karikatury. „Na 20. března plánujeme speciální kostýmovanou prohlídku s názvem Jen pro ten dnešní den. Zpěvák bude imitovat filmové písně Oldřicha Nového,“ láká mluvčí. Výstava potrvá do 5. května 2019.

Fotogalerie
20 fotografií