Výstava, za níž stojí tým tak zvaných papírových archeologů, je poctou architektu Richardu Vyškovskému (89). Papírovému králi, který letos oslaví devadesátiny, a jehož první skládanka vyšla v oblíbeném časopise ABC před půl stoletím, 17. března 1969.

„Jednalo se o model historického vozu z roku 1912 Packard Landaulet,“ řekla vedoucí přeštického zařízení Drahomíra Valentová.  A přidala i příběh, jak to všechno začalo.

Angličáky z papíru

V té tobě se sbírala autíčka, angličáky od firmy Matchbox, ale ta nebyla k sehnání. Pan Vyškovský tehdy řekl kolegům, ať si je vyrobí sami z papíru. A následně vytvořil s jedním z nich první model,“ popsala.

Následovaly další skládačky, kterým propadly celé generace nadšenců. „Máme zde vystavenou i část nejrozsáhlejšího papírového modelu Městské památkové rezervace. Ten vycházel v ABC dokonce po dobu několika let,“ dodala Valentová.

Model patří mezi ty vůbec největší papírové, které byly kdy ve světě vydány. „Modeláři u něj oceňují přesnost a také výtvarné provedení,“ řekla Valentová.

Nadšení návštěvníci

Výstava modelů se návštěvníkům moc líbí. Papírové skvosty obdivoval i Peter Hlaváč (59). „Jsem velký fanda modelařiny, a všechny tyhle vystavené kusy jsou krásné. Musí to být opravdu piplačka, skládat a lepit je z papíru. Úžasná jsou hlavně ta stará auta,“ řekl.

 

Putovní výstava

Modely, kterých je vystaveno na pět stovek, pocházejí ze sbírek soukromých vlastníků.  V Přešticích budou k vidění do 24. března, pak se expozice přesune do Police nad Metují v Královéhradeckém kraji. Odtud zamíří na pražský Smíchov a do jihočeského do Písku.

Fotogalerie
13 fotografií