K tragické střelbě ve vinohradské nemocnici došlo minulý pátek 8. března před půlnocí. Jeden z pacientů začal střílet, jeho řádění jeden z dalších pacientů nepřežil. Policisté měli složitější situaci také z toho důvodu, že ještě před touto událostí byla hlášena střelba v Davídkově ulici na území Prahy 8. Nedlouho po incidentu v nemocnici pak ještě přišlo hlášení o střelci s brokovnicí v Rostovské ulici na území Vršovic.

„Nejdůležitější je, aby operační důstojník hlavně zachoval klid a začal situaci řešit,“ vysvětlila Hana Martínková. „Střelba v nemocnici byla velká záležitost. Zareagovala jsem tak, že jsem na místo vyslala nejbližší dojezdové hlídky, policejní hlídky, které mají dlouhé zbraně a balistickou výstroj. V návaznosti na to jsem vyslala na místo speciální pořádkovou jednotku, kde ve vozidle mám více policistů, jsou na takové události vyškolení, mají perfektní výbavu,“ prozradila ke vteřinám bezprostředně po události.

„Naši policisté operačního střediska jsou dostatečně kvalifikovaní a vyškolení na to, aby se s těmito mimořádnými situacemi vypořádali. Je potřeba rozložit si síly a prostředky tak, aby si neodkryli celou Prahu,“ vysvětlil k obecným postupům vedoucí integrovaného operačního střediska pražské policie David Jůza.

Poslechněte si, co dalšího členové operačního střediska prozradili:

Fotogalerie
10 fotografií