V době digitálních fotoaparátů je všechno jednodušší. Spoustu věcí ta chytrá krabička udělá za vás, tekže i jako úplní laici s ní dokážete udět hezký snímek. A to je důležité - právě kvalita snímku může významně ovlivnit rozhodování čtenářů Blesk.cz. Pouze oni letos svými hlasy rozhodnou, která ze soutěžících získá titul Dívka léta 2011. Jak to udělat, aby se jí stala právě vaše favoritka?

Rada 1.: Fotit podle „zlatého řezu“ je základ

SPRÁVNĚ: Fotograf komponoval podle pravidel „zlatého řezu“ – dívka je ve svislé pravé ose, auto ve vodorovné spodní ose snímku.
Autor: Dívka léta 2010
Proč vám snímky profesionálních fotografů hned padnou do oka? Využívají princip tzv. zlatého řezu, který používali už renesanční umělci. Je založený na tom, že lidský mozek více zaujme objekt, který je umístěn asymetricky.

Jak na to? Obraz v hledáčku nebo na displeji rozdělte na pomyslné horizontální i vertikální třetiny. Snímek komponujte tak, aby vaše dívka byla přibližně v ose pravé svislé přímky.

Rada 2.: Nejčastější chyby v kompozici

ŠPATNĚ: Tato fotka je souhrnem všech nejběžnějších chyb! Dívka nemá nohy, snímek je rozostřený, na těle jsou stíny, o cigaretě v ruce nemluvě…
Autor: Dívka léta 2010
Zakomponovali jste svou dívku na obrázku podle principů „zlatého řezu“? Správně, ale je třeba si hlídat ještě další věci. Například to, jestli nebude mít postava „uřezané“ nohy. Stejně tak se pozorně dívejte, co je za ní. S větví nebo lampou, „trčící“ jí z hlavy, vypadá dívka komicky. Důležité také je, kam se dívá. Její pohled by měl směřovat buď do objektivu nebo do prostoru před ní, rozhodně ne ven z okraje obrazu.

Rada 3.: Pozor na světlo a stíny

SPRÁVNĚ: Správné osvětlení udělá snímek plastický a zdůrazní krásu.
Autor: Dívka léta 2010
Nefoťte dívku ve stínu, ztratí tak na své kráse. Stejně tak by ale neměla pózovat se zdrojem světla v zádech, tvář i tělo budou opět nenasvícené. Nedělejte snímek ani na místech, kde se střídá světlo se stíny z okolí. Zrádné je hlavně focení pod stromy. Prosvítající světlo mezi větvemi udělá z vaší kandidátky na Dívku léta flekatého dalmatina. Shrnuto: Dbejte na to, aby dívce svítilo světlo do tváře, ta bude mnohem plastičtější.

Rada 4.: Hlavním objektem je dívka!

ŠPATNĚ: Tady si dívka hraje na schovávanou! Na fotce je dominantní všechno, jenom ona ne…
Autor: Dívka léta 2010
Pamatujte na to, že fotíte Dívku léta, nikoliv momentku z dovolené. Měla by proto snímku dominovat. Nejčastější chyba: Postava je na fotce příliš malá, pozornost upoutává spíše okolí. To, co je za dívkou, je samozřejmě také důležité, ale mělo by jen dotvářet atmosféru snímku.

Rada 5.: S portrétem uspějete vždy

DOBŘE: Portrét dá kráse vyniknout, zvlášť když snímek nic neruší.
Autor: Dívka léta 2010
Portrét dá vyniknout krásné tváři. Udělat ho je ale snadné jen zdánlivě. I tady můžete narazit na různá úskalí. To ukazuje například vítězná fotka Dívky léta 2010 Jany Tůmové. Všimněte si, že objektiv ji zdeformoval tělo! Pokud jste ve focení laici, vyplatí se nastavit v menu „Scény“ režim portrét. Digitál si pak už poradí…Důležité je ale také dobré nasvícení tváře a správné líčení. Portrét odhalí každou vadu na kráse!

Rada 6: Zrádné focení u moře

ŠPATNĚ: Názorný příklad toho, jak je focení u moře zrádné. Snímek je barevně zkreslený a přeexponovaný.
Autor: Dívka léta 2010
S focením na pláži je to stejné, jako byste fotili na sněhu. I když to tak nevypadá, vodní plocha odráží do objektivu mnohem více světla, než jinde. Výsledná fotka je pak často barevně zkreslená a přeexponovaná. Moderní digitální kompakty na to pamatují a mají ve scénách režim „pláž“ a „sníh“.

Rada 7.: Nedělejte z dívky chameleóna

DOBŘE: Dívka má za sebou neutrální pozadí, ve kterém vyniknou její půvaby.
Autor: Dívka léta 2010
Při volbě pozadí se nejdříve podívejte, co má dívka na sobě a jakou má barvu vlasů. Podle toho volte prostředí. Mělo by barevně ladit, ale současně být kontrastní. Postavíte-li například dívku před zeď, která má stejnou barvu jako její vlasy, děláte chybu: Krásná „hříva“ zmizí, splyne s okolím.

Rada 8.: Úskalí focení v interiéru

ŠPATNĚ: Umělé světlo zkresluje barvy, vyplatí se použít systém WB – nastavení bílé.
Autor: Dívka léta 2010
Rozhodli jste se dívku fotit v místnosti? Potom se podívejte, jaké jsou v ní zdroje světla. Zářivky mají jinou „barevnou teplotu“, než třeba klasické žárovky. Snímek pak může být žlutý nebo naopak jedovatě modrý. Pomůže funkce WB, tedy nastavení bílé, částečně také vestavěný blesk.

Rada 9.: Co ještě může fotku pokazit

ŠPATNĚ: Blesk dívce udělal červené oči. Pomůže nastavit příslušný režim, popřípadě retuš ve fotoeditoru.
Autor: Dívka léta 2010
Jsou to maličkosti, ale zbytečně kazí celkový dojem s fotky. Určitě třeba není nutné mít ve snímku zobrazené datum jeho pořízení – působí rušivě. Další zrada může nastat, když použijete blesk a dívka se dívá do objektivu. Bude mít červené oči.

S tím nic nenaděláte, sítnice oka prostě odrazila záblesk. Dá se tomu předejít režimem „odstranění červených očí“ – krátké předblesky zúží zorničky. Pokud nechcete dívku trápit, můžete ale samozřejmě použít i kterýkoliv fotoeditor, který červenou vyretušuje.

Rada 10.: Záběr zkontrolujte na displeji

Digitální fotoaparáty mají oproti svým předchůdcům s kinofilmem jednu další velkou výhodu. Na displeji si můžete zkontrolovat, jestli je snímek technicky v pořádku. Pokud ho zvětšíte a detaily jsou rozmazané, pak je snímek nedoostřený a vyplatí se udělat ho znovu. Totéž platí, je li detail zrnitý, „šumí“. V takovém případě snižte hodnotu ISO a zvolte delší čas expozice.

Fotogalerie
17 fotografií