Z toho, co se dá najít v obchodech pod označením „hračka“, zůstává občas rozum stát. Deník Blesk v jednom v regálu vietnamského obchodu narazil na hračku kravičky, která měla místo vemínka pánské přirození. Rozhodli jsme se proto podívat po internetu, jaké bizarnosti se ještě nabízejí a nestačili jsme se divit. Výběr hraček by se měl řídit spoustou užitečných věcí. Nakonec jsou to ale samy děti, které v obchodech ukážou a umanutě si stojí za svým „tuhle chci!“

Kdo prodává kravičku

Společnost Centonem House s.r.o. vlastní majitel vietnamské národnosti. V nabídce této firmy se  v minulosti objevila hračka „Kočár s koníčkem“, která byla zakázána. Obsahovala ftalát DEHP, který neblaze působí na reprodukční orgány dětí.

Číslo: 6 000 000

Tolik korun loni vybrala na pokutách Česká obchodní inspekce za prodej 700 zdravotně závadných hraček.

Video
Video se připravuje ...

Reklama na hračky v podobě přejetých zvířat. Foto – Blesk: Robert Klejch, archiv, INT

Co na to odborníci?

„To je věc, která by se na trh ani neměla dostat. A to ani v podobě žertovného předmětu,“ řekla Blesku Kateřina Šafaříková, mluvčí tradičního výrobce a prodejce hraček HM Studio a Sparkys. „Je zarážející, že se toto na našem trhu objeví, už jen pro možnost, že obchod navštíví malé dítě s rodiči.“ Další výrobce dodává: „Kromě požadavku na zábavu by kvalitní hračka měla rozvíjet, vzdělávat a podporovat rozvoj hráče ve věkové kategorii, pro kterou je určena,“ uvedla Mariana Vašáková ze společnosti Dino Toys.

Na co si dát pozor

Kupujete-li dítěti hračku, měla by být kvalitní nejen pro rozvoj schopností a znalostí dítěte, ale hlavně bezpečná. Děti vše zkoumají hmatem i ústy. Proto je nejdůležitěší nezávadný materiál bez ostrých hran. Hračka by měla být omyvatelná.

Fotogalerie
1 fotografie