Že slepne, věděl Daniel už od svých 13 let. Lékaři mu diagnostikovali onemocnění retinitis pigmentosa. Jde o dědičnou poruchu, která se projevuje ztrátou periferního vidění. Na skateboardu se naučil jezdit ještě, když viděl. Moc dobře věděl, že jednou přijde doba, kdy úplně oslepne.

Dnes již nevidí prakticky nic. O většinu zraku přišel před pěti lety. „Když se něco nehýbe, nevidím to. A když vidím, není to jasné vidění. Je to jako koukat se přes několik vrstev igelitové folie. Když jezdím, nevidím svůj skateboard nebo svou nohu,“ vysvětlil dobrodruh Daniel webu Jenken.

K tomu, aby detekoval předměty kolem sebe, používá slepeckou hůl. Přiznává ale také, že mu dodává na stylovosti. „Hůl dodává dramatický efekt. Je to k popukání, když někdo říká: Wow, je ten týpek slepý?“ říká skateboardista s úsměvem. Daniel je hustý člověk, co si nebere servítky.

Dokázal toho mnoho, nevzdal se ani přes svůj handicap. Je však dosti kontroverzní člověk, který se nebojí otevřeně mluvit i o intimnostech. Ty jsou prý nyní lepší, než když viděl. „Sex je teď lepší. Je lepší pro holku. Je to jako se slepým masérem,“ prohlásil bez ostychu.

Fotogalerie
14 fotografií