Bývalá nemocnice se nachází zhruba šedesát kilometrů od Berlína. Její výstavba byla zahájena v roce 1898 a v 19. století se v ní léčili mj. lidé, které trápily plicní choroby (např. tehdy rozšířená tuberkulóza). Za 1. světové války se místo proměnilo v lazaret pro zraněné vojáky.

K uzdravování nemocných už ale prostory neslouží a ruiny díky své temné a skličující atmosféře lákají do svých útrob zejména fotografy, sprejery a filmaře. V dobách své největší slávy ale stál na místě komplex čítající asi šedesát budov. Na rozloze 200 hektarů nechyběly restaurace či pošta, pacienti si ale mohli skočit i na nákupy do řeznictví či pekařství.

Po 2. světové válce využívali areál Sověti, když ale padla železná opona, nemocnice byla kvůli nedostatku financí zrušena a začala chátrat... Teď už ji připomínají jen zrezivělá nemocniční lůžka či zubařské křeslo. Depresivního nádechu v Beelitz Heilstättenu využili už několikrát filmaři. Natáčely se zde například filmy Pianista (2002) a Valkýra (2008).

Na přelomu 80. a 90. let minulého století řádil v okolí sériový vrah. Transsexuál Wolfgang Schmidt zabil v průběhu několika let šest lidí, několik dalších brutálně napadl. V létě 2008 tam byla zavražděna mladičká modelka jménem Anja. Během focení ji ubil a znásilnil fotograf pomocí pánve, následně ji uškrtil provazem...

Fotogalerie
12 fotografií