Erwin Rommel zemřel jako válečný hrdina nacistického Německa. Pravda o příčině jeho smrti vyšla najevo až v 60. letech. Okolnosti úmrtí detailně popsal lékař Friedrich Breiderhoff, kterého nacisté přinutili resuscitovat Rommelovu mrtvolu.

Před 71 lety 14. října 1944 u Rommela doma zazvonili dva generálové. Kvůli nezdařenému atentátu na vůdce nacistického Německa bylo popraveno na 5 tisíc osob. Rommel věděl, že ani jeho nečeká šťastný konec. Generálové se s ním zavřeli v pracovně a přednesli mu jasnou nabídku. Bud sebevraždu kyanidem, nebo soud, jehož následky dopadnou na celou jeho rodinu. Volba tak byla jasná.

Nacisté si ale nemohli dovolit, aby se zfanatizovaný národ dozvěděl, že popravili válečného hrdinu. Sehráli proto cynickou komedii, do které zapojili lékaře Friedricha Breiderhoffa. Ve vojenské nemocnici mu přikázali oživit mrtvolu Rommela. „Píchl jsem mu injekci, masíroval srdce a dával sem mu umělé dýchání, jako by se před tím topil. Bylo úplně jasné, že je mrtvý,“ popisoval lékař.

Potom mu jeden z esesáků rozkázal odstranit zvratky z generálových úst. „Nařídili mi, abych do úmrtního listu napsal infarkt myokardu. Že je to na příkaz vrchního velitele ozbrojených sil,“ pokračoval Breiderhoff.

O čtyři dny později maršála Rommela pochovali jako válečného hrdinu se všemi státními poctami. Hitler vyhlásil den státního smutku.

Hlavně se toho nebát!

Posted by Pro muže on 15. říjen 2015