Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stravovací úchylky diktátorů: Byly zdrojem životní síly?

/
  • Uchylky diktátorů ve stravování
    10. prosince 2015 ● 12:16

    Strach z otravy, kobří guláš, polévka z psího masa? Rozuměli byste si u stolu s despotickými monstry, jako byl Pol Pot nebo Adolf Hitler? Victoria Clark a Melissa Scott ve své nové knize popsaly stravovací návyky diktátorů.

  • 1.

    Polévkový Kim

    Kim Čong-il se nestačil se svými věrnými ani rozloučit. Zemřel nenadále. Infarkt ho skolil ve vlaku.
    Autor: profimedia.cz

    Otec současného vůdce KLDR Kim Čong-il miloval polévku ze žraločích ploutví nebo ze psího masa. Věřil, že mu to zvýší potenci a zlepší imunitu. Zatímco jeho lid trpěl hladomorem, on měl speciální tým žen na třídění zrnek rýže. Musela mít totiž stejnou velikost, tvar i barvu.

  • 2.

    Hitlerovi ochutnavači

    Hitler si rád pochutnal na sladkém.
    Autor: profimedia.cz

    Že byl vůdce třetí říše vegetarián, je známá věc. Nebylo to ale z ideologických důvodů. Hitler trpěl chronickým nadýmáním a zácpami. Na konci druhé světové války už jedl pouze bramborovou kaši a vývar. Hitler měl také nepřetržitě k dispozici tým 15 degustátorů potravin. Až když žádný z nich po 45 minutách od ochutnávky nepadl na kolena, pustil se do jídla.

  • 3.

    Stalinovi vařil Putinův dědeček

    Otrávil Lenina mocichtivý J. V. Stalin?
    Autor: profimedia.cz

    Ruský diktátor Josif Vissarionovič Stalin miloval gruzínskou kuchyni. Jeho večeře trvala šest hodin, během kterých se údajně oddával bezmezným pitkám. Zbožňoval česnekový salát, který se skládal pouze z česneku, oleje a citronové šťávy. Není příliš známé, že diktátorův kuchař byl dědeček současného ruského prezidenta Vladimira Putina Spiridon Putin.

  • 4.

    Mussoliniho přísný režim

    Benito Mussolini
    Autor: archiv Blesku

    Benito Mussolini si prý potrpěl na rodinu a rád se stravoval pouze v úzkém rodinném kruhu. Potrpěl si ale na to, aby byli u stolu všichni připravení před jeho příchodem.

  • 5.

    Pol Potův kobří guláš

    Pol Pot
    Autor: Archiv Blesk.cz

    Zatímco rolníci v Kambodži pod vládou Rudých Kmérů měli povoleno konzumovat pouze rýžovou polévku, komunistický vůdce Pol Pot si dopřával luxus. Když ho omrzela zvěřina, brandy a čínské víno, rád si pochutnal na kobřím guláši.

  • 6.

    Ceausescu kopal do jídla

    Nicolae Ceaușescu
    Autor: Archiv Blesk.cz

    Rumunský komunistický vůdce Nicolae Ceaușescu odmítal konzumovat jídlo, které se mu nelíbilo. Dokonce i během formálních večeří ho házel na zem a odkopával. Miloval vegetariánské lasagne nebo kapra v aspiku.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Prohlédněte si nejlepší akty na webu DIGIarena.cz BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy