Bylo to v roce 1966, kdy se do Prahy po neúspěšné misi v africkém Kongu přijel zotavovat revolucionář Che Guevara. S pleší, prošedivělými skráněmi a brýlemi, maskovaný jako obstarožní obchodník.

V Praze zřejmě nabíral síly, aby mohl pokračovat v podněcování dalších revolucí v Jižní Americe. V Bolívii také o rok později zahynul. Podle dochovaných svědectví se v hlavním městě zdržoval hned na několika místech. Jako například v Heřmanově, Dlouhé ulici a také v obci Ládví v okrese Praha-východ.

„Všechno je tu šedivé a bez života,“ říkal prý Che. Slavný vůdce kubánské revoluce se kromě politiky věnoval také psaní básní a pak hlavně ženám. Hlídalo ho několik mužů, kteří se starali o to, aby k němu nepronikla ani myška. Ale pokud se na obzoru objevila krásná žena, to prý bylo něco jiného!

„Zastřelili jsme ho tak, aby to vypadalo, že padl v přestřelce. Mířili jsme mimo obličej,“ vzpomínal na likvidaci Guevary bývalý špion CIA Félix Rodríguez.

 Revolucionáře pohřbili do neoznačeného hrobu, bez rukou, které sloužily k další identifikaci. Aby u jeho posledního místa odpočinku nevzniklo poutní místo, bylo nad ním pro jistotu vybudováno letiště.

 

Fotogalerie
9 fotografií