Kurátor Bartolomiej Plebanzyk tvrdí, že v oblasti Mazurských jezer s pomocí půdního radaru nalezl dosud neobjevenou podzemní místnost. Má rozměry 2x3 metry a podle historika by mohl být uvnitř ukrytý nacistický poklad.

V oblasti Mazurských jezer nacisté zbudovali komplex bunkrů a kasáren, které za války obývaly vysoké šarže. Komplex byl považován za nedobytnou pevnost, tedy skvělé místo pro uschování válečného lupu. Po válce ho nacisté nestihli zničit a dochoval se až dodnes.

Plebanczyk nyní čeká, až mu úřady dovolí uskutečnit průzkumné vrty. Kurátor by tak rád do místnosti spustil kameru, aby se podíval, co skrývá. Podle něj by uvnitř mohlo být zlato, či dokonce dlouho ztracená Jantarová komnata. Že je komnata ukryta v této oblasti, naznačil i nacistický velitel Erich Koch během svého věznění v 50. letech.

Jantarová komnata je považována za osmý div světa. Vyhotovili ji na zakázku pro pruského krále Fridricha I. V roce roce 1716 ji král Fridrich Vilém věnoval ruskému caru Petru Velikému. Od roku 1942 byla vystavena na zámku v Kaliningradu. Věrná kopie Jantarové komnaty je od r. 2003 v Kateřinském paláci.

Fotogalerie
8 fotografií