Městem Tachov prošlo na osm transportů vězňů, kteří odtamtud pochodovali na smrt do koncentráku Flossenbürg, který byl vzdálený třicet kilometrů.

Ten nejhorší pochod smrti byl z Buchenwaldu, při němž přišlo o život až šest set lidí. Mrtvoly pak Němci pálili petrolejem na hřbitově.

„Ve vlaku s 50 dobytčáky bylo původně 4500 lidí. Do Tachova jich dojely jen dva tisíce. I když mrtvé vyhazovali cestou z vlaku, v posledních dvou vagonech bylo 400 lidských těl,“ říká Jiří Nenutil z Institutu paměti společnosti a krajiny, který se zabývá historií pochodů smrti na Tachovsku.

Vězni, kteří už dál nemohli, byli vyzváni, ať vystoupí, že je Němci odvezou auty do Flossenbürgu. To ovšem byla lež. Padesát jich zavezli za město a vpálili do nich kulky.

„Zbylí vězni šli pěšky. Než došli do obce Studánka (2 km od Tachova), strážci jich 200 postříleli. Mrtvé převezli na židovský hřbitov v Tachově, kde už ležela těla z vlaku. Polili je petrolejem a několik dní je pálili,“ popisuje hrůzy z konce světové války Nenutil.

Z Tachova vyšlo na dva tisíce vězňů, ale do Flossenbürgu dorazila jen polovina. Odtud pokračovali do Dachau u Mnichova. Ti, co zvládli útrpný pochod, měli štěstí, cestou byli totiž zachráněni Američany.

Fotogalerie
8 fotografií