12:01, neděle 29. dubna 1945

10 metrů pod zemí se Eva Braunová připravuje na svatbu. Právě teď je ve své ložnici a služka jí upravuje peroxidové vlasy tak jak to má ráda – dlouhý ohon dokonale připnutý na pravou stranu.  V úctě k Hitlerovi, který nesnáší make-up, se snaží vypadat co nejvíce přirozeně.

Co si po 14letém vztahu s Hitlerem vezme na sebe, si vybrala už dávno – dlouhé černé hedvábné šaty, černé semišové boty Ferragamo, zlatý náramek s růžovými drahokamy, náhrdelník a oblíbené zlaté hodinky.

Svatbu ve vůdcově bunkru si sice nepředstavovala, ale s ruskými tanky mířícími do centra Berlína není zbytí. Vycházet na povrch už není bezpečné.

12:10

Adolf Hitler stojí v konferenční místnosti. Opírá se o prázdný stůl a jedné ze dvou sekretářek diktuje svůj politicky testament. Traudl Junge zapisuje každé jeho slovo.

Junge je zpočátku nadšená, že bude první, kdo uslyší důvod, proč Německo prohrálo 2. světovou válku. Neslyší však nic jiného než obviňování Židů stejně tak jako mnohokrát předtím.  

Po krátké pauze Hitler diktuje svoji závěť. Dostává se k části o svatbě s Evou. Junge je v šoku. Až do teď její šéf trval na tom, že se nikdy neožení, protože ženy mají ničivý vliv na velké muže. „Já a moje žena jsme si vybrali raději smrt, abychom unikli ponížení, které by následovalo.“ Poté se konferenční místnost připravuje na obřad.

Přibližně 12.15

Robert Ritter von Greim právě jedná s Hitlerem. Při letu do Berlína Rusové zasáhli jeho letadlo a von Greim byl vážně raněn. Malou útěchou pro něj má být, že ho vůdce jmenoval novým velitelem Luftwaffe. Rozhodnutí povýšit von Greima padlo už před čtyřmi dny, když Hitler dospěl k závěru, že Luftwaffe neudělala nic, aby zabránila Rusům dojit až na předměstí Berlína. Půlhodiny bez přestávky řval o selhání, lžích, korupci a zradě. Pak se zhroutil do křesla, odvolal šéfa Luftwaffe a poprvé přiznal, že válka je ztracena.

Nyní Hitler přikazuje von Greimovi, aby zahájil protiútok a pověřil ho doručením Evina dopisu její sestře Gertl, která žije s rodiči v Hitlerově horském domě v Obersalzbergu.

Poté Hitler přichází ke statnému muži s oválným obličejem a modrýma očima. Je to jeho věrný komorník Heinz Linge. „Byl bych rád, kdyby ses vrátil ke své rodině,“ říká. „Můj vůdce, byl jsem s vámi v dobrých časech a zůstanu s vámi i v těch špatných,“ odmítá dvaatřicetiletý bývalý zedník opustit bunkr. Hitlerovi je naprosto oddaný a vždy říkal, že by nemohl mít lepšího šéfa.

Hitler se krátce zamyslel a říká: „Mám pro vás tedy úkol. Dejte do mé ložnice dvě deky a dejte stranou dost benzinu na dvě kremace. Spolu s Evou Braunovou se zastřelím. Vy zabalíte naše těla do deky, vynesete je nahoru na zahradu a spálíte.“

Linge se třese. „Jawohl, mein Führer,“ vykoktá ze sebe a odchází.

12.45

Linge okamžitě plní rozkaz. Zavolal si Hitlerova řidiče Ericha Kempku do podzemních garáží a požádal ho, aby mu sehnal 200 litrů benzinu, kterého je nyní všude nedostatek. „200 litrů? To je vtip? K čemu potřebujete 200 litrů benzinu?“ ptá se nevěřícně Kempka. „Věřte mi, Erichu, není to žádný vtip. Udělejte všechno, co bude ve vašich silách,“ žádá Linge. Kempka následně nařizuje svému asistentovi odčerpat veškerý benzin z aut, která jsou zasypaná pod zřícenou střechou garáže.

1 hodina ráno

Eva Braun a Adolf Hitler přichází ruku v ruce do konferenční místnosti. Na místě už čeká Walther Wagner, úředník, kterého Hitler pověřil, aby je oddal.

Vůdce a Evu Braun dělí 23 let. Poprvé se potkali se v říjnu 1929, když Eva pracovala jako asistentka v mnichovské fotografickém studiu. Hitler přišel do studia právě ve chvíli, kdy Eva stála na žebříku a snažila se sundat nějaké složky z horní police. Styděla se, protože cítila, jak jí muž se směšným knírkem zírá na nohy. Následující 2 roky ji Hitler zval na kávu, do opery, občas u něj přespala. Nebylo to pro ni však příliš jednoduché. Během prvních 4 let vztahu se Eva pokusila dvakrát o sebevraždu. Po druhém pokusu v květnu 1935 ji Hitler přijal jako jeho oficiální milenku. Jejich vztah ale nadále ukrýval před veřejností.

Nyní se dočkala. Konečně svatba. Oddávající se ptá, zda je nevěsta i ženich árijského původ a netrpí žádnými dědičnými chorobami, které by jim svatbu zakazovaly. Následuje výměna snubních prstýnků, které Hilterovi poskoci stáhli z rukou zavražděných vězňů Gestapa. Jsou velké a z prstu kloužou, to však Wagnerovi nebrání, aby Adolfa Hitlera a Evu Braun prohlásil za muže a ženu. Svatbu dosvědčil Göbbles a Bormann.

1.30

Po obřadu odešli novomanželé do soukromých místností. Se svými nejbližšími si dali skleničku. Dokonce i zapřísáhlý abstinent Hitler ochutnal maďarské víno.

5.00

Adolf a Eva Hitlerovi odchází do oddělených ložnic. V minulosti si Eva stěžovala, že ji Hitler miluje, jen když jsou spolu v posteli. Ty doby ale dávno minuly.

Hilter se připravuje do postele sám. Nechce pomoc. Nesnáší, když se ho někdo dotýká. Je posedlý čistotou. Pečlivě se umyl a oblékl si bílou noční košili.

Její služka Liesl Ostertag do teď čekala na Evu, aby jí pomohla vklouznout do italské hedvábné košilky.

S blížícím se svítáním sílí i nálety ruských bombardérů. Rusové jsou nyní jen pár set metrů od bunkru.

11.00

Komorník našel vůdce oblečeného na posteli. Chyběla mu jen kravata, což Linge obratem napravil. Hitler si zkontroloval jeho práci v zrcadle. V tu chvíli vešel kadeřník August Wollenhaupt. Hitlerovi zastřihl vlasy a knírek. Pak Linge Hitlerovi nakapal kokainové kapky do očí a dal mu balíček pastilek na žaludeční křeče a nadýmání.

14:00

Hitler obědvá s Evou Braunovou a dvěma posledními sekretářkami. "Nikdy nepadnu do rukou nepřátel. Živý ani mrtvý. Dal jsem rozkaz, aby bylo moje tělo spáleno, aby mě nikdo nikdy nenašel," konverzuje Hitler u jídla. "Nejlepší způsob je střelit se do pusy. Vaše lebka se rozletí a ničeho si ani nevšimnete. Smrt nastává okamžitě," dodává. "Já chci být krásná mrtvola. Otrávím se," vysvětluje zase Eva a ukazuje sekretářkám mosaznou krabičku s ampulí s kyanidem.

16:00

V bunkru se rozjíždí rozlučková party. Sešlo se asi 401 lidí. Hitler Jugend zpívá nacistické bojové písně, německé lidové písně. Znějí i ukolébavky.

22:00

Hitler stále věří, že Berlín muže být zachráněn. Vysílačkou dává rozkazy svým velitelům. Ti však jeho naději nesdílí.

00:30, pondělí, 30. dubna

Hitler zjistil, že Německo nepodniklo žádný protiútok.

1.30

Hitler oznámil svým strážím a zaměstnancům, že se rozhodl spáchat sebevraždu. S každým si potřásl rukou a poděkoval mu za jeho služby.

3.00

Hitler naposled prodiskutovává plány sebevraždy s Evou a doktorem Haasem. Plán je takový, že rozkousne kapsli a současně vystřelí. Eva Braun se bojí, že v případě, že Hitler zemře dřív, ztratí odvahu.

6.00

„Jak dlouho ještě odoláme,“ chce vědět Hitler a ptá se generála Mohnkeho.
„Maximálně 20 nebo 24 hodin, můj vůdce,“ odpovídá generál.

6.30

Komorník našel Hitlera ležet v posteli oblečeného v uniformě. Pomalu se zvedl a odcházel chodbou pryč. Ještě před tím si však vyžádal informace od velitele berlínské obrany. Rusové jsou blízko.

7.00

Eva rychle vyběhla na zahradu říšského kancléřství, aby naposledy viděla slunce. Hitler ji následoval asi za půl hodiny ale v půli cesty se zastavil a vrátil zpátky.

Kolem 11.30

Eva si nanáší make-up. „Nedokážu tu sedět sama se svými myšlenkami,“ volá na Hitlerovu sekretářku Traudl Junge, aby přišla za ní. Je však těžké najít téma k hovoru. Snaží se rozpomenout na šťastnější časy. Eva najednou vyskočila, otevřela skříň a z ní vytáhla její oblíbený kožich ze stříbrné lišky. „Frau Junge, ráda bych vám věnovala tenhle kabát jako dárek na rozloučenou.“

11.45

Hitler se šoural chodbou k telefonní ústředně. Zastavil se ve dveřích. Spojovatel Rochus Misch se postavil a očekával rozkazy. Žádné nebyly. Hitler se mlčky otočil a pomalu se vrátil do svého pokoje.

12:00

Vůdce svolal poradu. Generál Weidling je velmi pesimistický. „Dochází nám munice, letecké zásobování je nemožné, morálka klesá, bojuje se už jen v centru města. Berlín padne do dnešního večera,“ shrnul situaci.

Hitler dlouho mlčel, pak se zeptal na názor generála Mohnkeho. Když Mohnke těžce přikývl, Vůdce se pomalu zvedl ze svého křesla a přesunul se do pracovny. Nechal si zavolat Martina Bormanna. „Nastal čas. Fräulein Braun (Hitler o ní nikdy nepromluvil jako o Frau Hitler) a já ukončíme naše životy dnes odpoledne.“

13:00

Eva neměla chuť k jídlu. K obědu se tedy nepřipojila. Zůstala se svou komornou v pokoji. Právě si vybrala šaty, ve kterých zemře. Jsou černé s bílými růžemi kolem krku, manželovy oblíbené. Liesl Evě upravuje vlasy.

Hitler mezi tím namotával na vidličku suché špagety. Společnost mu dělaly opět dvě věrné sekretářky Gerda Christian a Traudl Junge. Kromě Hitlera nikdo nemluvil.

14:45

Hitler si naposledy nechal zavolat své nejbližší spolupracovníky. Se svou ženou vyšel pomalu z pracovny. Hrbil se víc než obvykle. Pak každému podal chvějící se ruku. Eva přistoupila Hitlerovu kominíkovi Heinzi Lingemu. „Mnohokrát děkuji za všechno, co jste pro Vůdce udělal. Pokud se setkáte s mojí sestrou Gretl, prosím, neříkejte jí, jak zemřel její manžel,“ žádala. Nechtěla, aby se dozvěděla, že byl popraven za dezerci na Hitlerův přímý rozkaz.

„Mein Führer, stále je možné uniknout. Na válku můžete odhlížet z Obersalzbergu… Mein Führer, žádám vás, aby jste to ještě zvážil,“ prosil Hitlera Goebbles. Hitler byl ale neoblomný a své rozhodnutí odmítl změnit. Potřásli si rukou a Hitler se pomalu vracel do své pracovny. Pak se ale zastavil ve dveřích a otočil se na komorníka: „Nyní už odcházím. Víte, co musíte udělat. Ujistěte se, že je moje tělo spálené a ostatky jsou zničeny.“ Hitler mu podal ruku, byl vyčerpaný. Než se otočil zpátky, zvedl pravici a naposledy se rozloučil.

Kolem 3.15

Heinz Linge za Hitlerem a Evou Braun zavřel dveře. Za chvíli se z chodby ozývá pláč. Je to Magda Goebbelsová. Chce naposledy vidět Hitlera. Panikaří. Nechce zemřít a zabít svoje děti. Setkání je krátké. Goebbelsova žena ho prosí, aby opustil hlavní město, protože když odejde on, její manžel bude souhlasit s tím, že půjdou i oni. Po chvíli vyběhla. Plakala ještě víc. Hitler ji odmítl. Linge za ní zavřel těžké ocelové bezpečnostní dveře.

3.30

Hitlerův pobočník Günsche stojí na stráži u dveří pracovny. Goebbels, Bormann a pár dalších postaví poblíž a čekají na zvuk výstřelu. Na moment ustaly nálety a chodbou se nesl jen zvuk dieselových generátorů.

V horním bunkru si hrají Goebbelsovy děti. Malý Helmut je nadšený. Miluje zvuk výbuchů. „V bunkru nás nemůžou zasáhnout,“ raduje se. Najednou se ozve výstřel. Všichni ztichli. „Zásah!“ zvolal Helmut do ticha. Netušil, že si Hitler právě prohnal kulku hlavou.

3.40

Heinz Linge se rozhodl, že už čekali dost dlouho. Otevřel dveře a vstoupil do pracovny. Bormann mu šel v patách. Hitlera a jeho ženu našli na pohovce. Seděli vedle sebe. Hitlerovi u nohou leželi dvě zbraně. Jedna, kterou vystřelil. Druhá byla rezervní. Střelil se do pravého spánku. Hlavou se skláněl ke zdi. Na koberci a modrobílé pohovce byla krev.

Eva seděla po Hitlerově pravici. Nohy měla na pohovce. Boty ležely na podlaze. Na malém stolku před nimi stála prázdná mosazná krabička po kyanidové ampuli. Účinky jedu jí zkřivily obličej.

3.50

S pomocí dvou esesáků Linge vynese Hitlerovo tělo po schodech nahoru do zahrady. Vůdcovu hlavu zakrývá deka, nohy mu ale koukají ven. Hitlerův pobočník položí Evu vedle Hitlera asi tři metry od vchodu do bunkru. Günsche a Linge polévají těla benzinem, zatímco sovětské granáty dopadají všude kolem. Goebbels přinesl sirky a Lingemu zapálil kus papíru, který hodil směrem k tělům. Než se vrátili zpět na schodiště obě těla pohltila ohnivá koule.

18.00

Z bunkru vyšel důstojník SS Ewald Lindloff. V ruce nese rýč. Zjistil, že těla Hitlera a Evy Braun nejsou jen spálená. Roztrhal je i dělostřelecký granát. Rychle pohřbil ostatky v čerstvém kráteru.

10.30, 1. května

Hamburské rádio oznámilo, že Hitler padl ve svém velitelství, když do posledního dechu bojoval za Německo proti bolševismu. „Tak to je konec toho bastarda,“ prohlásil Stalin, když se k němu dostala zpráva o smrti.

Ostatky najdou ruští vojáci až po týdnu. Hitlera identifikují podle zachovalé čelisti.

Fotogalerie
11 fotografií