Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženy Karla IV.: Otec vlasti byl pěkný proutník! Měl milenky a dokonce nemanželského syna

/
  • Karel IV. byl proutník? Otec vlasti měl milenky a dokonce nemanželského syna!
    14. května 2016 ● 05:16

    Karel IV. byl nejen skvělý vladař, ale také ctnostný muž. Jenže i Otec vlasti se chytil do nástrah ženské krásy. O významném císaři se ví, že měl čtyři manželky, z nichž pouze dvě opravdu miloval. Ovšem, jeho postelí prošlo i několik milenek. Historicky doložené jsou pouze dvě a z jednoho králova záletu vzešel dokonce nemanželský syn Vilém! Podívejte se, kterým kráskám český vladař nedokázal odolat…

  • 1.

    Blanka z Valois (1316–1348) †32

    Markétu s blonďatou hřívou si Karel bral už v sedmi letech, ovšem jako manželé spolu začali žít až v době pohlavní dospělosti. Drobné Markétě, která měřila 159 cm, se kvůli světlým vlasům říkalo Blanka. S Karlem se znali už jako děti a dokonce spolu vyrůstali. Právě ona byla tou, kterou Karel opravdu miloval.  „Karel IV. měl čtyři manželky a všechny sňatky byly čistě politické. Jen o dvou z nich můžeme říct, že mezi manželi pravděpodobně existoval citový vztah, obapolná láska. První byla stejně stará Markéta z Valois,“ říká přední český historik, profesor Petr Čornej Nedělnímu Aha!. „Formálně byli s Karlem sezdáni již v sedmi letech, ale žít spolu začali až poté, co dospěli k bodu fyzické dospělosti. Předtím spolu vyrůstali a hráli si jako děti. Blanka zemřela, když bylo Karlovi dvaatřicet,“ pokračuje ve vyprávění Čornej.

    Blanka se stala českou královnou v roce 1347 a zhruba po roce, ve věku dvaatřiceti let, zemřela. Podle ostatků zřejmě po delší nemoci, mohlo se jednat o tuberkulózu. Podle kronikářů uměla královna nádherně vyšívat. S Markétou měl Karel dvě děti Markétu (†14) a Kateřinu (†44).

    Markéta z Valois, které se říkalo kvůli blond vlasům Blanka.
    Autor: archiv Blesku

    Blanka z Valois
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Anna Falcká (1329–1353) †24

    „V případě Anny Falcké se jednalo o ryzí politický sňatek, kterým Karel získal na svou stranu kurfiřta Rudolfa Falckého. Anna však brzy zemřela,“ řekl nedělnímu Aha! historik a profesor Petr Čornej.

    S Karlem se brali roku 1349 a na podzim téhož roku byla korunována českou královnou. V té době byla již těhotná a Karlovi dala prvního mužského potomka Václava. Ovšem ten zemřel ještě jako kojenec. Matka ho přežila jen o několik měsíců. Anna byla velmi drobná, měřila něco málo přes 150 cm a Češi prý tuto panovnici neměli moc v lásce. Pro její charakteristický hlas ji přezdívali „Mečka“.

    Děti: Václav (†1)

    Anna Falcká
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Anna Svídnická (1339–1362) †23

    O třiadvacet let mladší Anna byla druhou manželkou, do které se Karel opravdu zamiloval. „Druhá manželka, kterou Karel miloval, byla jeho v pořadí třetí žena, krásná a plavovlasá Anna Svídnická. Tu původně vybral pro svého Václava, který však zemřel ještě jako kojenec,“ říká Čornej Nedělnímu Aha!.

    Anně bylo teprve čtrnáct let, když si ji Karel bral za manželku. Na svůj útlý věk byla velice urostlá, měřila 167 centimetrů. „Mezi nimi byl značný věkový rozdíl třiadvaceti let a jednalo se o klasický vztah zralého muže, který byl zamilovaný do sotva dospělé krásky. Z její strany se zase jednalo o obdiv ke zkušenému muži,“ vypráví Aha! přední historik.

    Brali se v květnu 1353 a v červenci byla korunována na českou královnu, v únoru roku 1354 se stala římskou královnou a v dubnu 1355 římskou císařovnou. Po pěti letech manželství se jim narodila dcera Eliška a o tři roky později císařův vymodlený syn Václav, pozdější král Václav IV. Svou milovanou třetí manželku nechal Karel několikrát zpodobnit na hradě Karlštejně. „Anna zemřela při porodu, což tenkrát byla pro ženy celkem běžná smrt,“ říká Čornej. Anna zemřela při porodu bohužel i s dítětem. Část lebky novorozence byla později nalezena v královské hrobce.

    Děti: Eliška (†15), Václav IV. (†58)

    Anna Svídnická
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Eliška (Alžběta) Pomořanská (1347?–1393) †46

    Poslední manželkou Otce vlasti byla žena, která lámala meče! Ano, snad nejslavnější manželka Karla IV. Eliška Pomořanská, která císaře přežila o patnáct let. „Čtvrtá manželka byla Alžběta Pomořanská, žena, která lámala podkovy a ohýbala železa. Byla i dost politicky ambiciózní a jejich vztah byl zřejmě značně oficiózní,“ říká Čornej.

    Sňatek „z rozumu“ se konal roku 1363, a to v květnu, v červnu téhož roku byla Eliška korunována českou královnou a v listopadu 1368 i římskou císařovnou. Královna, která disponovala neobvyklou silou a vynikala vyšší postavou, při své výšce 169 cm zřejmě převyšovala i samotného císaře, byla prý velmi ctižádostivá a dokonce těžce nesla, že Karel ještě před sňatkem určil jako následníka syna Václava. 

    Eliška svého manžela přežila o patnáct let a dala mu šest dětí! Syn Zikmund se dokonce stal císařem.

    Děti: Anna (†28), Zikmund (†69), Jan Zhořelecký (†25), Karel (†2), Markéta (†37), Jindřich (†1)

    Eliška Pomořanská, žena, která lámala meče.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Italská a francouzská kráska

    Podle všeho byl Karel IV. i pěkný proutník, který podléhal kouzlu žen. Historikové s jistotou vědí jen o dvou milenkách. „Poprvé se zapletl ve svých sedmnácti letech v Itálii, kde dlel tenkrát se svým otcem. Během karnevalu v Lucce upadl do osidel nemanželského styku a dost to potom prožíval,“ vypráví o králově úletu historik a profesor Čornej Nedělnímu Aha!.

    Tenkrát žil s milovanou Blankou z Valois, vůči které ho trápilo svědomí. „Dost se trápil a 15. srpna 1333 o velkém svátku Nanebevzetí Panny Marie měl sen, ve kterém se mu zjevil archanděl. Ten jeho vzdálenému příbuznému uťal hlavní úd, čímž ho potrestal za hřích smilstva. Karel se zanedlouho svěřil se svým snem otci, ale ten mu řekl, že snům nevěří. Následně přišla zpráva, že dotyčný muž zahynul při dobývaní hradu,“ říká o králově zpytování Čornej.

    Druhá kráska, jíž král neodolal, byla Francouzka. Tehdy byl císař na návštěvě Avignonu a Burgundska, kde byl korunován na burgundského krále. „Když mu pak dotyčná přivedla při poslední návštěvě Paříže v lednu 1378 ukázat svého dvanáctiapůlletého syna, bez mrknutí oka ho uznal jako svého nelegitimního potomka. Postaral se o jeho hmotné zabezpečení. Víme jen, že se jmenoval Guillaume (Vilém), ale nevíme, co s ním bylo dál. Jeho stopy se ztrácí,“ řekl Nedělnímu Aha! přední český historik, profesor Petr Čornej.

    Karel IV.
    Autor: archiv Blesku

    Fotogalerie
    9 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

pekaaaros: ale jedno bude pořád stejně. ať budeme krom neděle makat na poli rukama, nebo budem mít na manuální práce stroje, roboty a počítače, mr.at se bude furt a ve velkým.

(14. 05. 2016 09:29)

pekaaaros: drsný, jak se za 700 let změnil svět... a změny se zrychlujou.

(14. 05. 2016 09:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Prohlédněte si nejlepší akty na webu DIGIarena.cz BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy