Mezinárodní tým archeologů narazil na sochu Teje úplnou náhodou při pracích v zádušním chrámu Amenhotepa III., královnina manžela a Tutanchamonova dědečka Skrývala se pod pravou nohou turisty hojně navštěvovaného Amenhotepova kolosu.

Skulptura egyptské panovnice, která žila v letech 1398 - 1338 př. n. l. je podle odborníků unikátní. „Je první svého druhu, všechny její dosud nalezené sochy totiž byly zhotoveny z křemence, kdežto tato je z alabastru,“ vysvětluje Khalíd Enany z tamního ministerstva památek. „Má obdivuhodně jemné křivky a vzhledem ke svému stáří, které odhadujeme na tři tisíce let, je skvěle zachovalá,“ dodává s tím, že na soše už začaly restaurátorské práce.

Teje, ač dnes pozapomenutá, nutá, je považována za jednu z nejvýznamnějších královen starověkého Egypta. Za vlády svého syna Achnatona měla velký vliv a byla vážená nejen doma, ale i u panovníků cizích národů.

Objev sochy Teje přišel 119 let po nalezení její mumie. Ta proslula díky svým dlouhým, hustým vlasům, které i 3236 let po královnině smrti působily jako z reklamy na kadeřnický salon.

 

Fotogalerie
5 fotografií