Britský biblický historik Ralph Ellis má v plánu přepsat dějiny. Badatel tvrdí, že na starověké minci objevil "první a jedinou podobiznu" Ježíše Krista. Bronzová mince o velikosti 24 milimetrů pochází z 1. století našeho letopočtu a dosud se mělo za to, že na ní je vyobrazen Izas Manu(el), král mezopotámské Edessy, která se nachází na území dnešního jihovýchodního Turecka. Ellis tvrdí, že tento král a Ježíš Kristus jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba.

Ralph Ellis se svému bádání věnuje už skoro 30 let a svůj objev hodlá dopodrobna objasnit ve své nové knize. Dle jeho slov jde o "jeden z nejdůležitějších objevů moderní historie". Ellis je naprosto přesvědčen, že má pravdu. Podle něj o tom svědčí i to, že muž na minci byl po smrti uváděný dvěma jmény - král Izas Manu(el) a (král) Ježíš Emmanuel. Navíc, jak historik upozorňuje, symbolem Edesských monarchů byla (i podle vyobrazení na minci) spletená koruna s trny, analogická k trnové koruně, kterou měl Ježíš na hlavě cestou na popravu. Podle Ellise byl král poslán na smrt za to, že se Římanům postavil.

"Ježíš- nejdůležitější osobnost historie si zaslouží, aby konečně vystoupil z biblického kontextu a dostal reálný historický charakter," citoval historika britský list Daily Mail. "Mince byla třešničkou na dortu v tom, aby se vybudovala pravá Ježíšova identita a genealogie," uvedl Ralph Ellis. Historik má ale i řadu odpůrců a to nejen z řad náboženských fanatiků. Podle některých odborníků jsou totiž jeho teorie plné nepřesností.

Fotogalerie
12 fotografií

Zázrak, nebo podvrh? Dětská světice na videu otevřela oči

Video
Video se připravuje ...

Zázrak, nebo podvrh? Dětská světice při natáčení videa otevřela oči Youtube/misteriocanal