Málokterá osobnost novodobé historie má kolem sebe tolik otazníků jako nizozemská orientální tanečnice a špionka známá pod jménem Mata Hari. Její osud byl inspirací pro mnoho filmových, divadelních i hudebních tvůrců. Nejslavnější filmovou podobu jí dala hollywoodská ikona Greta Garbo již 14 let po její smrti. Tehdejší první filmová ozvučená verze tohoto příběhu se stala legendou.

Podobně jako osud Maty Hari i život její představitelky Grety Garbo byl mimo hollywoodské pozlátko pohnutý, smutný a prázdný. Temný anděl neřesti, ale i zvláštní křehkosti a smutku, skončil 24. července před sto lety s počátkem soudního procesu a o pár měsíců později vydechla na popravišti. Předtím ale proběhlo mnoho událostí, které z osamělé dívky vytvořily symbol erotiky, ale i zrady.

I když se především za jejího života vedly bouřlivé diskuze o původu tajemné Maty Hari, realita nebyla nic záviděníhodného. Ještě před dosažením dospělosti se sexbomba své doby Mata Hari, nyní ještě Margaretha Geetruida Zelle, ocitla po smrti rodičů i se sourozenci u příbuzných, kteří jí umožnili vystudovat učitelský institut. Netrvalo to ale dlouho a devatenáctiletá dívenka se provdala za muže staršího o dvacet let.

Její životní cesta po boku kapitána nizozemské koloniální armády najednou nabrala směr Jáva a Sumatra. Vztah budoucí špionky a stárnoucího kapitána ale nebyl příliš šťastný. Poslední ránu hroutícímu se manželství dala smrt pětiletého syna Normana Johna.

Kolem smrti Margarethina synáčka Normana Johna panovalo mnoho záhadných okolností a pravdy se zoufalá matka dopátrat nemohla. Podle legend, které se o této tragédii nedlouho poté vynořily, byl pětiletý chlapeček budoucí špionky otráven ze msty.

Jeho vrahem měl být tehdejší sluha v rodině nizozemského vojáka, který svého podřízeného zbil. I když měla zoufalá matka ještě dceru, byla to pro ni tak těžká rána, že nedokázala s rodinou zůstat dál pohromadě. Vrátila se zpátky do Evropy a jejím útočištěm se stala Paříž. Město umělců poskytlo zraněné matce útočiště, živila se jako model pro malíře, cvičila v jezdecké škole. Ta pravá kariéra ale začala v roce 1905, kdy se pod jménem Mata Hari poprvé představila vybrané pařížské společnosti jako exotická tanečnice.

Tehdejší publikum sotva popadalo dech, když se v době upjatosti a prudérnosti snědá tanečnice během divokých tanečních kreací svlékla ze sedmi závojů až do spodního prádla. Tehdy vznikla legenda.

Dávno pryč byl rodinný život, vzpomínky na děti nebo domov. Jako by se Mata Hari snažila ze svého života šokující celebrity vyškrtnout vše, co jí připomínalo ten „minulý“. Nejen tancem, ale brzy i fyzickou náklonností začala okouzlovat především vlivné a bohaté muže, politiky, státníky, důstojníky a další.

Jako by ji prodej vlastního těla měl zbavit psychické bolesti. Jako by její srdce už dávno netlouklo. Proslulost, které se exotické a tajemné tanečnici Matě Hari v Evropě dostávalo, zaujala po propuknutí první světové války také znepřátelené tajné služby. Podle dostupných informací se tanečnice seznámila s agentem Karlem Kramerem ve svém rodném Holandsku, vyinkasovala odměnu 20 000 franků a stala se služebnicí německé rozvědky.

Život ale přináší mnoho komplikací – a tou další byl pro Matu Hari milenecký poměr s ruským důstojníkem bojujícím na frontě po boku francouzských jednotek. Brzy totiž přijala podobnou nabídku také od francouzských tajných služeb a rázem se ocitla na tenkém ledě dvojité agentky. Podle některých zdrojů dokonce absolvovala i speciální výcvik pro špiony.

Jak ale později odhalily tajné archivy, Mata Hari nepřinesla ani jedné ze stran žádnou zásadní informaci. V zimě, na počátku roku 1917 francouzská strana na základě tajné šifry zjistila, že Mata Hari je dvojitou agentkou. V únoru přímo v luxusním pařížském hotelu Elysées Palace se Mata Hari naposledy nadechla svobodné atmosféry.

Nebyla schopná se ubránit nepřímým důkazům a armáda navíc potřebovala ukázat, jak se zachází se zrádci. Situace ve francouzské armádě totiž hraničila s krizí, kdy se vojáci začínali vzpírat nesmyslným výpadům, které svou nepřipraveností přinášely mnoho zbytečných ztrát. Mata Hari přišla tehdejšímu velení velmi vhod. Byla obviněna ze smrti 50 000 vojáků na frontě, což s sebou přineslo jediný možný trest – smrt.

Soudní proces, který začal 24. července, nikdy nespatřily oči a neslyšely uši veřejnosti. Za zavřenými dveřmi byla kdysi křehká dívenka s pohnutým osudem, matka dvou malých dětí a poslušná manželka poslána na smrt. Při její popravě 15. října 1917 u zámku Vincennes padlo 12 výstřelů.

Podívejte se na video složené ze snímků a archivních záběrů tanečnice Maty Hari:

Video
Video se připravuje ...

Záběry a fotografie tanečnice Maty Hari. Youtube / John Hall

Fotogalerie
11 fotografií