Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravda o Lajce, kterou Rusové vypustili do vesmíru: O její smrti lhali půl století!

Autor: aba, ČTK - 
3. listopadu 2022
17:35

Během desítek let studené války vedly Západ a Východem mnoho konkurenčních „závodů“. Některé mohly znamenat zkázu lidstva, jiné měly přinést průlom v technologiích. Ruský a americký vesmírný program spolu soupeřily dlouho, první významný úspěch si ale připsali Rusové. Vyslali na oběžnou dráhu první družici i první živou bytost. Dvouletá toulavá fenka Lajka ale za lidský pokrok zaplatila životem.

Sputnik 1, první družice vynesená na oběžnou dráhu při tehdy neuvěřitelné hmotnosti 18 kilogramů, byl 4. října 1957 prvním velkým východním úspěchem. Američanům se ani nesnilo o tom, že by poslali nahoru něco tak těžkého, a tak jim východní režim chtěl zasadit další ránu. Chruščov začal požadovat, aby k výročí Říjnové revoluce, které připadalo na 7. listopadu, ještě týž rok vyslali do vesmíru něco velkého.

Vědci ale s tak rychlým vývojem nepočítali a raketa, která měla na oběžnou dráhu vynést měřicí přístroje, ještě nebyla dokončená. Rozhodli se tedy poslat na oběžnou dráhu prvního živého tvora, psa. Psi byli součástí východního programu už dlouho. Prvními psy ve vesmíru (tedy prvními, kteří dosáhl hranice vesmíru určené ve výšce 100 kilometrů nad zemí) byli Dezig a Cigan v roce 1951. Vynést psa na oběžnou dráhu bylo ale něco nového.

Oříšek z metropole

Lajka byla dvouletá fenka, moskevský toulavý pes, kterého odchytili na ulici. Do programu si ji vybrali pro její malou velikost a klidnou povahu. Vědci měli jen necelý měsíc na to, aby psa připravili na let, a tak se na přetížení cvičil na centrifugách a na malou kabinu si zvykal ve stále menších klecích.

Lajka dostávala jen speciální kašovité jídlo, aby ji připravili na želé stravu v raketě, a jeden z vědců si ji vzal dokonce domů. "Lajka byla mírná a okouzlující," napsal Vladimir Jazdovskij ve své knize zachycující historii sovětské vesmírné medicíny. Vzpomíná v ní, že ještě předtím, než zamířil k odpalovací rampě, vzal psíka domů, aby si pohrál s jeho dětmi.

Věděli, že zemře

"Chtěl jsem pro ni udělat něco hezkého, zbývalo jí tak málo života," říká Jazdovskij. Již předem se totiž vědělo, že Lajka zahyne. V té době totiž ještě nebyl technicky vyřešen návrat z oběžné dráhy, a proto měla být Lajka po pěti dnech výzkumu cíleně usmrcena. 

Lajka strávila tři dny před odletem v kabině sputniku, aby si zvykla. Pes se v malém prostoru mohl postavit, ale nemohl se otočit. Pro všechny případy byl i připoutaný. Kabina byla vybavena kyslíkovým přístrojem, zařízením na pohlcování oxidu uhličitého, jídlem a systémem chlazení kabiny, který se spustil, když teplota uvnitř dosáhla více než patnáct stupňů. 

Tři dny čekání

Let provázely komplikace a kvůli technickým problémům musela Lajka čekat na start v kabině celé tři dny. Teplota byla nízká a bylo třeba ohřívat kokpit pomocí speciální hadice. 

Lajka nakonec na oběžnou dráhu 3. listopadu 1957 doletěla a východní blok začal oslavovat let Sputniku 2. Oficiální informace pro veřejnost zněly tak, že pes přežil na palubě až týden.

Na mnohých místech světa ale místo radosti z lidského pokroku zachvátilo lidi spíše pobouření nad osudem nebohého pejska, když Rusové po vzletu oznámili, že Lajčin let je pouze jednosměrný, protože technologie ještě nepokročila natolik, aby mohli psa poslat i zpátky. Například v Anglii mělo ruské velvyslanectví co dělat, aby utišilo místní, kteří se bouřili nad hrubým zacházením a popravou chudáka psa.

Kudrlinka

Lajka se původně jmenovala Kudrjavka (Kudrlinka), nakonec dostala jméno po plemenu loveckých a tažných psů severního Ruska a Sibiře. Americká média Lajku pojmenovala Muttnik, což byla složenina slova mutt (kříženec) a koncovky -nik ze slova Sputnik nebo nebo Curly (překlad slova Kudrjavka). 

Teprve v roce 2002 spatřila světlo světa pravda o Lajce a jejím pobytu ve vesmíru. Vědec Dmitrij Malašenkov, který let Sputniku 2 připravoval, přednesl v Houstonu na Světovém vesmírném kongresu přednášku, která odhalovala pravdu o pohnutém osudu psa. Po startu snímaly přístroje extrémně rychlý tep, jak byla Lajka vystavena stresu.

Šok a přehřátí organismu

Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se Lajka uklidnila, a další šok přišel při stavu beztíže. Pes měl třikrát až čtyřikrát vyšší tep než normálně a trvalo tři hodiny, než se uklidnil. Pak se Lajka naposledy najedla a sedm hodin po startu už přístroje nezachycovaly žádné známky života. Příčinou jejího úmrtí byl stres a přehřátí organismu, když teplota v kabině dosáhla čtyřiceti stupňů a chlazení nefungovalo, jak mělo. Malašenkov tak ukončil debaty o domnělém konci Lajky, kdy se spekulovalo, že po sedmi dnech, kdy by jí došlo jídlo, ji měla zabít naprogramovaná injekce.

Lajka je dodneška připomínána nejen na známkách, ale i na různých památnících. Jeden z nich má i v ruském výcvikovém centru pro astronauty – jako hold pro živočicha, který dokázal, že pobyt ve stavu beztíže je pro člověka bezpečný a živý organismus je schopen přežít vzlet.

Video: První slovenská družice míří do vesmíru

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lokii ( 3. listopadu 2022 19:29 )

Zvirata vysilaly do vesmiru i jine zeme - Amerika pouzivala opice. Rada z tech opic se nevratila a urcite to byl i pro ty opicky strasny zazitek. Hlavne proto, ze clovek vi a vedome se pripravuje - ta zviratka nevi naprosto nic a kazdy dalsi pokus je na cestu do vesmiru pripravit, je pro ne uz predem jen a jen stres.
Nevim, proce se neustale otirame o vyzkumy, ktere probihaly v SSSR a nikdo se nikdy nezmini o tom, co se delo v te druhe "soutezici" zemi.
Nedavno jsem cetla clanek o umrtich kosmonautu - opet v SSSR - USA zaznamenala take ztraty kosmonautu a nikdo je nekritizuje a necupuje. udajne jednu kosmickou lod vypustila NASA s vedomim, ze neni v poradku, takze ......

hafblaf ( 3. listopadu 2022 18:28 )

Myslím, že "lidskost" projevujeme všichni a všude, nezáleží na národnosti.

zidoniusek ( 30. ledna 2018 19:22 )

rusáci zabili psa,amíci zavinili smrt milionů,to Ti nevadí?

gabreta ( 29. ledna 2018 21:42 )

Měli tam vystřelit tebe. To by žádná škoda nebyla, ba naopak. Svět by se zbavil jednoho blba!!

Luboš Kubec ( 14. listopadu 2017 23:17 )

Tak Ty máš dost Informace o tom, že Rusové předběhli Ameriku v dobývání vesmíru má podněcovat nenávist k Rusku ? Čím ? Jsi normální ? Jdi se léčit, to už je schýza jako prase.

Zobrazit celou diskusi