Šéfuchařka Constanze Manziarly byla speciálně vycvičena na přípravu vegetariánských či raw pokrmů (jejich příprava nepřekročila 42 stupňů Celsia). Když nastoupila k Hitlerovi, bylo jí pouhých 23 let a pracovala u něj až do roku 1945, kdy nacista spáchal sebevraždu.

V dopisech, které adresovala svojí sestře, píše o tom, že její práce je jako noční můra. „Mám neustále pocit, jako bych byla jednou nohou v hrobě,“ svěřila se Manziarly v jednom listu. „Nechci to přehánět, ale zažívám tady nepředstavitelné věci, o kterých ti však nemohu psát. Veškerý odpor k němu je však marný,“ uvedla na dalších řádcích. „Musím s ním zůstat tak dlouho, jak dlouho tady bude,“ postěžovala si sestře v dopise z roku 1944.

Hitler, který se vzdal masa, udělal z Manziarly svoji osobní kuchařku. Z její práce byl tak nadšený, že si ji s sebou vzal i do berlínského bunkru, v němž strávil své poslední dny. „Miloval tvaroh s lněným olejem, denně jsem mu musela péct domácí koláče a jako dezert si dával dvě strouhaná jablka,“ uvedla Manziarly o jeho chutích.

Nacista prý také miloval svůj hlas a u jídla často, a hlavně dlouze vyprávěl. „Jeho věrní ho museli denně hodiny a hodiny poslouchat, jak nadává na Židy, a naopak chválí své úžasné vůdčí schopnosti,“ uvedla kuchařka.

Zabil se před poslední večeří

Poslední večeři připravovala Manziarly Hitlerovi 30. dubna 1945. Nacista si objednal smažné vejce a šťouchané brambory. Tehdy ale netušila, že než jídlo připraví, tak se Hitler zastřelí. Dva dny po jeho sebevraždě z bunkru utekla a od té doby ji prý už nikdy nikdo neviděl.

Fotogalerie
6 fotografií