Podle zprávy britské vojenské služby z listopadu 1945, která měla za úkol zmapovat poslední chvíle Hitlera, se vůdce zastřelil 30. dubna 1945 ve své pracovně v bunkru v Berlíně. Vedle něj měla spáchat sebevraždu jeho manželka Eva Braunová, která měla spolknout ampuli s jedem. Jejich těla pak měla být zabalena, vynesena před bunkr a zapálena. Oheň těla ale nezničil a tak byla pohřbena v mělkém hrobě u bunkru.

Tato zpráva byla dána dohromady na základě svědectví, která ale nebyla poskytnuta Britům samým. Zaměstnanci bunkru a očití svědci byli vyslýcháni Sověty a později svá svědectví odvolali s tím, že byla vynucená. I tak ale tyto zkazky Britové poskládali do mozaiky, která měla veřejnost přesvědčit o posledních chvílích Adolfa Hitlera i přes to, že nenašli jeho tělo a neměli přístup do jeho bunkru. Co se tedy opravdu stalo s Hitlerem a Brownovou?

Ruchus Mich, osobní bodyguard Hitlera, vypověděl, že slyšel výstřel, kterým měl vůdce spáchat sebevraždu. V pořadu zasvěceném danému tématu ale kanál Discovery spolu s odborníkem prokázal, že stěny bunkru byly tak tlusté, že je vyloučené, aby kdokoli cokoliv slyšel a to včetně střelby z pistole.

Dokonce i osud údajných ostatků Hitlera je více než nejasný a neprokazatelný. Podle záznamů byl pohřben u bunkru a jeho tělo našli Sověti po dobití Berlína. Spolu s tělem Evy Braunové pohřbili ostatky u vojenské základny v Magdeburgu, kam se v sedmdesátých letech vrátila KGB, aby dřevěné truhly vyhrabala a spálila.

V roce 1946 se  měli Sověti na místo originálního hrobu u bunkru vrátit a vykopat fragment lebky se střelným poraněním. Odebrali i vzorky pohovky, která měla být nasákla Hitlerovou krví a tyto důkazy ponechali v archivu v Rusku. Později k nim přibyla i Hitlerova čelist, na základě které byla mrtvola identifikována.

Jenže Stalin až do své smrti nevěřil tomu, že Hitler zemřel a pověřil skupinu vyšetřovatelů, aby po něm pátrala. Sám byl prý až posedlý jeho nalezením a na veškeré informace týkající se jeho smrti uvalil přísné embargo. Podle některých informací měl sám Stalin v červenci roku 1945 říci spojencům, že Hitler uprchl do Španělska nebo Argentiny. A nebyl jediný, kdo o smrti vůdce pochyboval. Americký prezident Eisenhower měl prohlásit, že mohou pouze doufat, že Hitler je opravdu mrtvý. O jeho pochybnostech vypovídá i to, že americká tajná služba FBI nechávala své agenty pátrat po Hitlerovi a zašlo to dokonce tak daleko, že vydala sérii fotografií, jak by mohl bývalý německý vůdce vypadat v různých převlecích.

Nově zpřístupněné dokumenty CIA, které organizace zveřejnila spolu s dokumenty o zastřelení Kennedyho, ukazují, že tajná služba věřila, že je Adolf Hitler naživu a dokonce měla jeho fotografii z roku 1955! Podle tajného spisu se jeden z agentů dostal k bývalému vojákovi SS, který mu důvěrně prozradil, že Hitler je živý a zdravý a v Kolumbii pracuje v přepravní společnosti. Existuje dokonce i fotografie, na které má být zachycen s vůdcem. Agent CIA o tom sepsal hlášení, které odeslal do Washingtonu. Hitlerova stopa tím ale končí, měl pak totiž uprchnout do Argentiny.

Hitlerovu smrt se snažilo prokázat ale i vyvrátit několik vědců. Na údajných ostatcích vůdce, které se nacházejí v ruském archivu byl proveden test DNA jen jednou a to v roce 2010. Ten prokázal, že ohořelý kus lebky se střelným poraněním patří ženě mezi 20 a 40 lety a tudíž není Hitlera. Není ani Evy Braunové, které měla podle všech informací spáchat sebevraždu jedem, nikoliv zastřelením. Hitlerovu čelist Rusko ke zkoumání poskytnout odmítlo.

Od operace Valkýra, neúspěšného atentátu na Hitlera v roce 1944, začal vůdce Německa používat své dvojníky. Řada autorů konspiračních teoriích si tedy myslí, že několik dní před tím, než Německo samo oznámilo smrt svého diktátora, zaujal Hitlerovo místo jeho dvojník, což umožnilo skutečnému vůdci spolu s jeho manželkou Evou uprchnout.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové objevili v argentinské džungli nacistickou skrýš. Reprofoto youtube.com

Fotogalerie
19 fotografií