Prezident Kennedy vyrazil s manželkou do Texasu, kde chtěl začít svoji předvolební kampaň. Vybral si ho právě kvůli tomu, že v prvních volbách tam dosáhl nejnižšího výsledku, a tak se chtěl místním obyvatelům ukázat v novém světle. Usedl s manželkou Jackie do otevřené limuzíny, kde mu dělal společnost ještě texaský guvernér s manželkou a vyrazili v pomalé koloně na projížďku města.

Jenže tam Kennedyho prezidentský sen končí, když na něj 22. listopadu 1963 někdo vystřelí několik ran a jedna z nich ho fatálně zasáhne do hlavy. V nemocnici o několik desítek minut později umírá a policie zatýká Lee Harveyho Oswalda, zaměstnance Book Depository, budovy, na jejíž střeše našli policisté domnělou vražednou zbraň italské výroby Carcano. Zatčeného muže ale zastřelí přímo před televizními kamerami majitel místního dallaského nočního podniku Jack Ruby. Takové jsou oficiální vyšetřovací závěry. Něco na nich ale nehraje.

Podle profesora Jamese Fetzera, který je autorem knihy, která se vraždou Kennedyho zabývá, nemohl Oswald rány vypálit. "Podle zprávy komise se Lee Oswald trefil dvakrát ze tří ran, které měl vypálit během šesti vteřin z průměrně rychlé zbraně, která nemohla způsobit takové škody na prezidentově lebce," tvrdí. To, co měl podle zprávy Oswald dokázat, označuje za nemožné a italskou zbraň Carcano za pomalou a nepřesnou. Podle Fetzera byl prezident zastřelen z blízkosti, čemuž podle něho odpovídají i jeho zranění.

Profesor sám se už do dalších teorií o identitě střelce nepouští, fanoušci konspirací ale tvrdí, že Kennedyho mohla zavraždit jeho manželka Jackie, ať už ze žárlivosti kvůli jeho četným a obecně známým nevěrám, nebo na popud CIA, o které se Kennedy netajil, že by organizaci rád připravil o její pravomoci.

Vyšetřovací komise ve své zprávě prohlašuje, že prezidenta zasáhly dvě střely zezadu, ačkoliv Kennedyho zranění naznačují, že byl zastřelen zepředu a kulka vyletěla zadní částí jeho lebky. Více jak 40 svědků se ve výpovědi shodlo, že zranění bylo velikosti baseballového míčku vzadu na hlavě, ale fotografie z pitvy žádnou takovou ránu nezachycují a podle Fetzera byly zfalšovány, aby odpovídali oficiálním prohlášením.

Hlavním důkazem pro všechna podobná prohlášení je video Abrahama Zaprudera, který prezidentovu návštěvu natáčel a zachytil i samotný atentát. Film byl okamžitě zabaven a více jak deset let držen policií pod pokličkou. Teď si na něj ale konspirátoři posvítili a zpomalili ho tak, aby bylo zřejmé, že Kennedy byl skutečně střelen zepředu. A co víc, tvrdí, že v závěru je vidět první dáma Jackie, která má v ruce "něco kovového", jak se nahýbá k manželovi a poté, co vystřelí, schovává domnělou pistoli za sedadlo auta. Na videu měla Jackie střílet levou rukou a podle dostupných záznamů byla skutečně levačka.

Zapruderův film se stal několikrát terčem filmových nadšenců i samozvaných hledačů odpovědí, kteří tvrdí, že film byl upraven, předělán nebo dokonce celý přetočen, aby vláda skryla pravdu za atentátem. Poslední slova Jacka Rubyho, který zabil Lee Oswalda a ve vězení zemřel na rakovinu, dávají těmto spekulacím za pravdu. "Svět se nikdy nedozví pravdu o atentátu, jinými slovy moje pravdivé motivy... Naneštěstí lidé, kteří tím tolik získali a kteří měli silný motiv dostat mě do této situace nikdy nedovolí, aby pravda spatřila světlo světa."

Kvůli uplynutí zákonné lhůty bylo více než 3000 stran dokumentů k atentátu na Kennedyho loni na podzim zveřejněno. Na přání tajných složek ale byla některým svazkům prodloužena časová lhůta a jsou nadále drženy v tajnosti. 

Fotogalerie
25 fotografií