Jedenáctého září byla unesena čtyři letadla. Jedno havarovalo u Washingtonu DC, jedno u Pentagonu a dvě narazila do Světového obchodního centra. Dvě hodiny po nárazu se věže dvojčat zřítily a pod sutinami a během následných záchranných prací zahynuli tři tisíce lidí. Jedná se o nejhorší teroristický útok v dějinách a Američané v reakci na něj zahájili invazi do Afganistanu a později i do Iráku. Médii milionkrát zmínění terorista a vůdce Al-Káidy Usáma Bin Ládin se přes noc stal nejhledanějším mužem planety. Co když ale za útok vůbec nemohla teroristická organizace a fungoval pouze jako zástěrka, jakýsi červený hadr, kterým vláda máchla před očima obyvatel, aby mohla obhájit to, o co jí šlo nejvíce - invazi do Iráku, a ovládnutí jejich zásob ropy?

Během týdne po útoku byl Bin Ládin označen za hlavního teroristu, který za útoky stál. On sám ale během září poskytl čtyři rozhovory a ani v jednom nepřiznal, že by za jedenácté září byla zodpovědná Al-Káida. V jednom z rozhovorů dokonce doslova řekl, že s tím nemá co dělat. Podle investigativního novináře Webstera Tarpleyho se jednalo spíše o novinářský hon. "Po každém teroristickém činu budou masová média směřovat pozornost veřejnosti k notoricky známému zlosynovi, aby tak podpořili zakořeněnou veřejnou nenávist." Bin Ládin už byl na seznamu FBI nejhledanějších mužů za útoky na americké ambasády v Tanzanii a Keni, byl by tedy vhodným strůjcem i pro jedenácté září.

Profesor chemie Niels Harrit dokonce tvrdí, že důkaz o tom, že Dvojčata nespadla následkem nárazu jsme všichni viděli na videu z osudného dne. Podle něj jsou na záznamech vidět malé exploze, které vedly k pádu budov. "Všimněte si explozí, které prochází směrem dolů budovou. Tohle není přirozený jev gravitace, něco takového udělají jen exploze." Celý rok věnoval i studiu prachu, který po pádu Dvojčat zaplavil celý Manhattan. Podle jeho analýzy se v něm nachází mikro železné koule, které nejsou součástí klasické suti. Něco takového prý vznikne jen při termitové reakci, tedy reakci pyrotechnické směsi. Termit vytváří vysoký a ničivý žár a podle Harrita tyto řízené exploze měly za následek roztavení železobetonové konstrukce v místě výbuchu a tedy zhroucení budovy.

Příznivci konspiračních teorií jsou toho názoru, že nálože do budov někdo nainstaloval. Několik týdnů před tragédií prý v obou budovách vypadl proud, tedy nešly ani žádné bezpečnostní kamery a tak se mohl na strategických konstrukčních místech pohybovat kdokoliv, aniž by ho zaznamenal systém. Byla by ale sama americká vláda schopná zavinit smrt tisíců Amričanů jen aby ovládla ropu?

Pravdou zůstává, že měsíc po jedenáctém září vtrhlo USA do Afgánistánu a čtyři měsíce na to George Bush ohlásil i své plány s Irákem, který označil za zemi, která podporuje teroristy a došklo k invazi i tam, 1 300 mil daleko od úkrytu Usámi Bin Ládina, muže, který měl útoky, kvůli kterým k válce došlo, zosnovat.

Tragédie Světového obchodního centra je oblíbeným zdrojem všech konspirátorů a ačkoliv se rozchází v možných důvodech, proč by to někdo dělal, zpravidla se shodují v jednom - Dvojčata nespadla sama a za jejich pádem stojí exploze. Zdali byl útok jen zástěrkou pro to, jak se dostat k zásobám ropy se ale můžeme jen dohadovat.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie jedenáctého září Youtube.com

Fotogalerie
28 fotografií