Plynuly poslední hodiny druhé světová války, bylo 8. května 1945. Bernatičtí byli připraveni vítat osvoboditele. Mezi nimi byly i děti lékařky Radbor (†16) a Drahomila (†24) v krojích. Místo toho ale přišla do městečka na Písecku smrt. Německé jednotky prchající do amerického zajetí a český strážní oddíl Bernard po sobě začaly střílet.

Bez slitování

Němci vtrhli i do domu ozdobeného vlajkami Spojenců, v němž lékařka bydlela, a neměli slitování. Zastřelili jejího italského manžela Georgia, obě děti i služebnou Vali. Vlasta Kálalová di Lotti přežila se dvěma kulkami v těle jen proto, že ji Němci pokládali za mrtvou.

„Chodil jsem tehdy se zástupci výboru a sepisovali jsme mrtvé. Oni leželi v zahradě za domem, asi chtěli utéct. Nikdy jsem paní doktorce neřekl, že její krásná Drahuška měla hlavu rozbitou asi od pažby pušky,“ řekl už před lety Blesku regionální historik František Mikolášek. V posledních hodinách války zemřelo v Bernarticích 16 dobrovolníků a 15 místních obyvatel. Zatímco všude jinde se slavilo, městečko oplakávalo své mrtvé…

Fotogalerie
8 fotografií

Unikly osudu Lidic

Málokteré místo v Česku má tak pohnutou válečnou historii jako jihočeský městys. I když se o tom moc neví, jsou Bernartice díky hrdinství svých obyvatel za války nositelem titulu Za statečnost. Obec sloužila jako záchytný bod pro výsadkáře. Důvod byl jasný. Bernartičtí rodáci štábní kapitán Rudolf Hrubec a Rudolf Krzák byli výcvikoví instruktoři v Anglii a výsadkáře odkazovali na pomoc svých příbuzných a známých.

„Cvičili i Gabčíka, Vopálku a Kubiše. Hrubec dokonce mnohé výsadkáře v letadle na české území doprovázel. Oni věděli, že jedou na smrt. Místní lidé jim pomáhali, dávali jídlo, právě tady parašutisté našli první útočiště,“ řekl starosta Pavel Souhrada.

Když gestapo zjistilo, že stopy výsadkářů vedou do Bernartic, přišlo zatýkání a poprava 25 obyvatel, dalších pět skončilo v koncentračním táboře. Městečko minul jen o vlásek osud Lidic. Mělo být také srovnáno se zemí. Zabránila tomu v poslední chvíli odmítavá reakce světa, když Němci vypálili Lidice.

Viděl jsem hořet náš dům

Antonín Fučík (†89) z Bernartic se za války učil elektrikářem. „Pamatuji si, když Němci 12. června 1942 obklíčili Bernartice. Přijely jich stovky. Dům od domu prohledávali, hledali parašutisty. Podle rodinných fotek kontrolovali lidi. Odvezli celé rodiny, Krzákovy, Hrubcovy, Tupých a další, do Klatov. O den později odvezli našeho starostu a doktora a v Táboře je popravili. Nikdo nesměl vyjít na ulici,“ popsal zatýkání po atentátu na Heydricha senior.

V živé paměti má i jednu z posledních bitev války, která se odehrála právě v Bernarticích. „Američani už byli za humny a my na ně čekali. Marně. Nikdo netušil, že kvůli stanovené demarkační linii nikdy nepřijedou. Jezdil jsem jako motospojka. Mířil jsem od Písku, když se v Bernarticích střílelo. Létalo tam i německé letadlo a shazovalo zápalné pumy. Viděl jsem, jak hoří náš dům i některé další,“ popsal Blesku před třemi lety pamětník. Bohužel letošních oslav osvobození se už nedožil.

Vlasta Kálalová di Lotti

Významná česká lékařka, která založila v roce 1925 nemocnici v Bagdádu, ošetřovala i členy královské rodiny. Svou statečnost prokázala, když v dopise vyzvala Klementa Gottwalda, aby nepodepisoval trest smrti pro Miladu Horákovou. Zemřela v roce 1971 v zapomnění.

VIDEO: Slavnosti svobody 2018 v Plzni: městem projel Convoy of Liberty.

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově
Autor: Blesk