Tehdy sedmnáctiletý Ladislav bydlel s rodiči v Plzni-Liticích a ve Škodovce se učil nástrojařem. Když se dělníci 1. června 1953 vzbouřili proti totalitnímu režimu, byl v nářaďovně. „Šli kolem a křičeli, ať se k nim přidáme. Došli jsme před první bránu. Chtěli jsme vysvětlení od hlavního ekonoma Říhy, co bude s penězi,“ vzpomínal pro Blesk Davidovič. Odtud vyrazili škodováci na náměstí. „Naše vyjednavače zatkli na radnici. To nás rozzuřilo. Vběhli jsme tam a vyhazovali z oken ruské vlajky, busty Stalina a Gottwalda a písemnosti. To samé se dělo v budově soudu,“ řekl Davidovič.

Vrátil se domů, vzal si kolo a jel na Masarykovo náměstí, kde stáli dělníci u sochy T. G. M. a zpívali hymnu. Jenže přišla odveta. „Dělníků bylo málo, a tak je komunisté v čele s herci z plzeňského divadla vytlačili. Herec Josef Větrovec hodil smyčku Masarykovi kolem krku a řval »s Masarykem do šrotu i tu jeho holotu«. „Herečka Milada Rabasová seděla na soše, když ji strhávali, a křičela: Už se houpá,“ popsal Davidovič.

Pohraničníci, vojáci, Lidové milice a StB během odpoledne potlačili vzpouru Plzeňanů a hned začaly represe. „Táta byl u SNB. Večer se vrátil a řekl, že ho na hodinu vyhodili bez nároku na penzi,“ řekl Davidovič. Jeho pak, když šel za dva dny do práce, sebrali ve Škodovce milicionáři. „Vyslýchali nás. Mě pustili domů. Ale kvůli sousedovi, co bydlel kousek od nás a byl u milicí, mě opět sebrali. Převezli mě do věznice na Borech, kde mě zmlátili. Tady jsem byl až do srpnového soudu. Dostal jsem jeden rok,“ dodal Davidovič.

Režim se mstil i ostatním členům rodiny. Ve vězení skončily Davidovičovy sestry. Vlasta (86) dostala šest a Ludmila (†74) devět měsíců. Už čtrnáct dní po manifestacích pak komunisté zatočili i s rodiči. „Odpoledne v 16 hodin přišel telegram, že hned v 8 ráno bude stát před domem nákladní auto a musí se z Litic vystěhovat. Skončili v Chudenicích na Klatovsku ve dvou místnostech opuštěného objektu, kde dříve byla četnická stanice,“ zakončil Davidovič.

Video: Policie vykázala z představení členy hnutí Slušní lidé

Fotogalerie
7 fotografií