Akt s názvem Nude No. 369, autorkou je fotografka Kateřina Beránková

Akt s názvem Nude No. 369, autorkou je fotografka Kateřina Beránková Zdroj: Kateřina Beránková

Příběhy nejlepších aktů: Ráda fotím ženy, které mají sex-appeal

Akty X: Finále soutěže čtenářů Reflexu o nejlepší fotografický akt už klepe na dveře. Nyní vám představujeme první z těch, kdo se dostali do nejužšího výběru – Kateřinu Beránkovou.

 

Kdo je autorem nejlepšího Aktu X roku 2010? Napětí graduje a čtvrteční číslo Reflexu, v němž budou vyhlášeny výsledky, už se blíží. Do té doby vás budeme seznamovat s finalisty, z jejichž soutěžních prací porota vybrala autory nejlepších aktů roku 2010. Každý z nich už vyfotil někoho nahého - a každý z nich se má o co podělit.

 

Jako první nám o tom, jak na akt, vyprávěla autorka fotografie Nude No. 639 Kateřina Beránková.

 

Kateřina BeránkováKateřina Beránková|Artur Masný

 

Soubor aktů, z něhož pochází i tento, jsem nafotila letos v květnu v okolí Prahy Ruzyně; v blízkosti je přistávací letištní plocha a zároveň je to v těsné blízkosti vlakové tratě ve směru Hostivice. Projíždějící osobní vlak je vlastně na jedné z fotografií i vidět. Při focení preferuji přirozené denní světlo a stejně tomu bylo i v případě této fotografie, která byla pořízena navečer s dopadem měkčího bočního světla. Fotografie je lehce upravena, hlavně co se týká kontrastu.

 

Na fotografii je modelka Nikola, která se focení aktů (a nejen aktů) věnuje již několikátý rok a spolupracuje s amatérskými i profesionálními fotografy. Spolupráce s ní byla super a chtěla bych jí touto cestou ještě jednou poděkovat. V zásadě si vybírám modelky, které se fotografování aktů věnují a souhlasí s tím, že se fotografie, kde jsou nahé, objeví na veřejnosti. Nicméně krásných žen, ochotných tvořit akty, moc není - proto jsem vděčna za modelky, s nimiž jsem dosud spolupracovala.

 

Kateřina BeránkováKateřina Beránková|Artur Masný

 

Ráda fotím krásné a zajímavé ženy, které mají sexappeal. K focení aktů jsem se dostala díky mému příteli, fotografovi Arturovi Masnému, který se focení aktů věnuje již dlouhou dobu. U většiny mých fotografií je prvním kritikem a musím mu poděkovat za dlouhodobou podporu a cenné rady. Oba si nicméně ve fotografování jdeme vlastní cestou. Fotografování je můj koníček od roku 2003, kdy jsem začala fotit kompaktem. V roce 2006 jsem si koupila první digitální zrcadlovku, focením lidí jsem se začala více zajímat až od roku 2008. Akt jsem ale poprvé fotila teprve loni. Fotografování mě baví, těší mě, když vidím, že se moje fotografie líbí a že něco “tvořím”, že po sobě zanechám fotky, které udělají radost a krásnou památku. V budoucnu bych se ráda věnovala více klasické fotografii a uspořádala vlastní výstavu aktů a glamour fotografií.

 

Určitě doporučím nahlédnout do tvorby mých oblíbených fotografů Helmuta Newtona, Igora Amelkoviche, Ruslana Lobanova a dalších, nebo se inspirovat obrazy. Dobré je promyslet si, co chci vyfotit, zvolit místo, dobu focení (např. fotit ve „zlaté hodince”), držet se pravidel kompozice (dle třetin), správně exponovat, v počítači upravit fotografii minimálně a pokud je možnost, tak fotit filmovou zrcadlovkou nebo středoformátem. V neposlední řadě vybrat si modelku, která dokáže dát fotografii něco víc, než jen nahé tělo... a vyfotit ženu tak, aby ji výsledná fotografie neurážela.

 

Pro další rozhovory a videa sledujte stránkureflex.cz/aktyx2010. Výsledky soutěže najdete ve čtvrtečním čísle Reflexu.