Robotický taxík, který se oficiálně jmenuje ULTra, pojme celkem čtyři pasažéry. A i když na první pohled vypadá velice drobně, vejde se do něj třeba i člověk na vozíku nebo cyklista s kolem. Díky chybějícímu řidiči tam je zkrátka místa dost. Jediné, co musí pasažéři udělat, je zvolit cíl trasy na dotykové obrazovce. Vozidlo ULTra se pak rozjede rychlostí 40 kilometrů za hodinu a samo si určí nejlepší trasu. A pokud se automatickému vozidlu postaví do cesty nějaká překážka, elegantně se jí vyhne díky infračerveným čidlům. „Bude to zcela nový druh veřejné dopravy. Rychle doručí, pohotově obslouží, a přitom značně prospěje životnímu prostředí,“ říká David Holcroft, který připravuje vozidla na provoz na anglickém letišti Heathrow.

Fotogalerie
3 fotografie

Zadarmo to nebude

Životní prostředí ušetří moderní dopravní prostředek díky tomu, že ho bude pohánět elektřina. V současné době se na letišti Heathrow staví speciální stanice, kam vozidlo v případě vybitých baterií samo přijede. Samozřejmě pokud zrovna nepoveze žádné pasažéry.

Samotné taxíky ULTra se zatím jen testují na speciálním okruhu. Do provozu na nově vybudovaném terminálu 5 anglického letiště Heathrow by měly být uvedené letos v listopadu. Jízda v nich ale nebude zadarmo. Rozjedou se pouze po použití kreditní karty ve speciálním terminálu, který bude umístěný uvnitř každého robotického vozidla. Není divu, letiště do vývoje taxíků investovalo neuvěřitelných 775 milionů korun!