BMW vždy umělo dělat výborné motory a ve spojení se skvělými podvozky nabízí tato kombinace skvělé řidičské zážitky. Pod kapotou generace E60 se objevila velmi různorodá nabídka motorů. Přičemž každý z nich má co nabídnout nějaké skupině zákazníků. Ať už jde o spořivou jízdu, při které je možné s modelem 520d (130kW) jezdit těsně nad 5 l/100km, nebo naopak o vrcholný model M5, který dokáže zprostředkovat posádce pěti lidí jízdní zážitky téměř srovnatelné se supersporty . Největší oblibě se ovšem těší vynikající šestiválce. A to naftové i benzínové. Těžko bychom hledali jiného výrobce, který věnuje této kategorii motorů tak soustavnou a neutuchající péči.

Při uvedení na trh v létě roku 2003 byl nabízen ještě třílitrový motor z předchozí generace se 170 kW. Ač byl tento motor představen v roce 2000 a nabízel slušný výkon, zvuk i spolehlivost, již v roce 2005 ho nahradil lehčí a výkonnější z nové série N52. I on se po dvou letech dočkal vylepšení. Mimo jiné přímé vstřikování paliva a zavedení systému Efficient-Dynamics , takže jeho současné parametry (200 kW, kom. spotřeba 7,7 l/100km) mnohým vyrážejí dech. Jeho výkony jsou tak fascinující, že skoro pozbývá smyslu hledat o málo výkonnější osmiválce. Snad jedině verzi 550i s 270 kW nabízenou od roku 2005.

Na poli vznětových jednotek se za poměrně krátkou dobu existence této aktuální generace BMW 5 též událo plno změn. Nejoblíbenější verze 530d při svém uvedení dostala systém Common Rail druhé generace a výkon 160 kW, od roku 2005 díky elektrickému ovládání lopatek turba potom 170 kW a od roku 2007 173 kW a systém CR třetí generace s piezovstřikovači. Tím nejlepším, co lze dnes mezi vznětovými motory sehnat, je verze 535d přeplňovaná dvěma turbodmychadly . Již v roce 2004 nabízela 200 kW a konkurence mohla v té době jen sotva zalapat po dechu. V roce 2007 došlo ještě k dalšímu vylepšení a výraznému snížení spotřeby.

V jízdním projevu suverénní vznětové jednotky může ohrozit pár maličkostí někdy i s velkými následky. Jde hlavně o špatně dimenzované klapky sání u některých vozů jejichž kovové části se někdy uvolnily a nasály do motoru a mohly nadělat velkou škodu. U raných verzí se objevovaly problémy s tekoucím čerpadlem, drahé vstřikovače bohužel nejsou na věky a turbodmychadlo vyžaduje dobrý přístup řidiče.

Nic takového u zážehových agregátů BMW 5 nehrozí. Za léta vývoje byly dotaženy téměř k dokonalosti. V této generaci se už ani neobjevuje občasné přehřívání motorů s nepříjemnými následky – kdysi bolest starších motorů. Dokonce i složitý systém Valvetronic , postupně zavedený u všech objemových tříd, vykazuje výbornou spolehlivost. To znamená, že volba benzínového motoru je sázkou na jistotu. Trvanlivost všech jednotek (zážehových i vznětových) je ještě podpořena rozvody poháněnými řetězem. Doporučuji tedy hledat verzi 530i vyrobenou po roce 2005 a časem, nebo pokud to finanční situace dovolí hned, přímovstřikovou verzi nabízenou od roku 2007. Další výhodou je, že od tohoto data nabízí BMW bezplatné servisní prohlídky po dobu pěti let. To znamená, že takové vozy budou jistě poctivě servisovány ve značkovém servisu.

Fotogalerie
4 fotografie