Od zkázy vesmírné lodě Prometheus uběhlo již 10 let a nikdo pořádně neví, co se s ní a její posádkou stalo. Děj vetřelčího pokračování se točí kolem kolonizační lodě Covenant, která převáží 2000 osidlovatelů na mnoho světelných let vzdálenou planetu Origae-6. Jenže dojde k nehodě, loď je poškozena a během oprav posádka Covenantu zachytí signál pocházející z neznámé planety. Vše nasvědčuje tomu, že pochází od lidí.

Posádka samozřejmě nikdy neviděla žádný sci-fi horor, a tak se za záhadnou zprávou vydává. To, co nacházejí na planetě, vypadá na první pohled jako ráj. Zdání ale klame, což nejhloupější posádka od dob Promethea brzy pozná. Vydat se na neprozkoumanou planetu bez helem se brzy ukáže jako fatální školácká chyba. Planeta totiž patřila zmasakrované rase Inženýrů, kterou fanoušci moc dobře znají z předešlého filmu. A další masakr může rovnou začít.

Vetřelec: Covenant je zajímavým sci-fi filmem, který se zabývá průzkumem vesmíru i existencionálními tématy jako jeho přímý předchůdce. Výprava je epická, triky povedené a show pro sebe nakonec ukradnou monstra. Nejdřív na sebe strhne veškerou pozornost nový a obludný Neomorph. Bílý předchůdce samotného Vetřelce je nechutný stejně tak jako jeho příchod na svět. Film je krvavý, jsou v něm nechutnosti, ale pytlík na zvracení potřebovat nebudete.

Nakonec se dostaví i samotný Xenomorph alias Vetřelec. A upřímně, ani nemusel. Je zpracovaný nádherně odpudivě a slizce. Je rychlý a nebezpečný. Je to prostě ta potvora, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Jenže i když jeho návrat vítáme, je tu v podstatě zbytečně. Jeho stvoření proběhne moc rychle a fandové mohou namítnout, že dokonce i povrchně. Okolnosti jeho zrodu navíc nejsou tak uspokojivé, jako byly teorie, že jde přímo o biologickou zbraň prastarých obyvatelů této planety. A navíc, potvor tu mohlo být mnohem více. Prostor ve filmu byl.

Podívejte se na důležitý prolog, který spojuje události filmu Prometheus se snímkem Vetřelec: Covenant

Největší zklamání zůstává z toho, že film není ani trošku hororem. Divák se nebojí, lekaček je pomálu a atmosféra je hustá, ale ne příliš strašidelná. Vetřelec: Covenant má bohužel příliš dlouhý rozjezd. U většiny posádky, o níž hned zpočátku víte, že jde o maso na porážku, se vyloženě těšíte, až skončí na kusy. Její iracionální chování tomu brzy pomůže. Co se hereckých výkonů týče, bez překvapení táhne celý film Michael Fassbender v dvojroli androidů Waltera a Davida. Druhá jmenovaná postava pochází právě z Promethea. Obě role zvládl s přehledem a grácií. Komik Danny McBride překvapil v roli pilota Tennesseeho, James Franco se ukázal v atypické úloze, která mu sedla a zbytek herců nezaujal.

A to včetně Katherine Waterston ztvárňující hlavní ženskou roli Daniels. Nemá zdaleka charisma Sigourney Weaver a ani na Noomi Rapace nemá. Alespoň že se její postava chová nejrozumněji ze všech. Hudbě nelze vytknout nic. Je to potěšení pro uši. Jed Kurzel umně uchopil originální vetřelecký motiv Jerryho Goldsmitha a vybudoval kolem něj vlastní hudební svět. I jeho použití skladby Life z Promethea od Harryho Gregsona-Williamse je perfektní. Vetřelec: Covenant není zdaleka dokonalý film, ale je to povedené sci-fi, které i přes některé nedotaženosti potěšilo. Původní tetralogie však zůstává nepřekonána.

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Fotogalerie
62 fotografií