Máme velikou radost z toho, kolik fascinujících fotografiií lidského těla a nahoty se přihlásilo do soutěže. Čtenáři různými styly a technikou zobrazují ideál ženské a mužské krásy. V galerii je už přes sto takových fotografiií. A vy teď můžete zvolit ten nejkrásnější...

VSTUP DO GALERIE

Minule jsme zabrouzdali do historie fotografického aktu. Teď vám představíme pětici nejslavnějších králů fotografie ženské a mužské krásy.

Historie aktu, čtěte zde...

Jan Saudek (74) dráždí a provokuje! Vším. Tím jak vypadá, jak se chová, jak mluví i svým tanečním krokem. Vzrušuje nápadným erotismem.

Zná ženy a snadno s nimi manipuluje: ženy se ochotně nechávají svlékat i oblékat jako loutky, dělat ze sebe klauny, světice nebo kurtizány. Fotografuje ženy baculaté, vyhublé třeba i adolescentní. Saudek miluje nahotu a říká: "Nahota je ta nejpřirozenější věc na světě, dělá ženu ženou a muže mužem, bez ohledu na to, zda dneska nebo před sto lety. Svlékám ženu proto, aby byla věčná."

Jeho fotografie slaví mezinárodní úspěch a jsou zastoupeny ve sbírkách a muzeích po celém světě. Sám mistr, držitel francouzského řádu legiií za umění, žije na pražském Žižkově a za svůj život zplodil už devět dětí.

312055:gallery:true:true

Autor: Archív

 

Helmut Newton (+83) narodil se 31. října 1920 v Berlíně. Odmala věděl, že chce být fotografem ženské krásy. Největší inspirací pro něj byl německý časopis Das Magazin, kde byly vyfoceny nahé modelky ve vysokých podpatcích. A to zůstalo Newtonovou vášní po celý jeho život. Krásné ženy v sexy botách.

Pobuřoval odvážnými černobílými snímky žen a dráždil kritiky. Rozdělil lidi na dva tábory. Jedni ho zbožňovali a v jeho fotografiích nacházeli umění a druzí jeho snímky pohrdali a viděli v nich jen sex a nestydatost.

Měl rád nahotu, kontroverzní prostředí a nekonvenční pojetí díla. Odhalené ženy stály modelem v originálních pózách, provokovaly a pobuřovaly prvky sadomasochismu. Nebál se prohlásit: "Dříve jsem myslel, že ženy a auta mají úplně stejný erotický náboj, ale šeredně jsem se mýlil.

"Ženy mají více erotiky než auta." Jeho jméno je navždy spjato s módním časopisem Voque, kterému v šedesátých letech vtisknul originální look. Newton prožil dlouhý život a splnil si svůj sen - stal se největší módním fotografem světa.

344825:gallery:true:true

344819:gallery:true:true

 

František Drtikol (1883-1961,+77) byl autorem, jehož tvorba aktu neměla svým rozsahem a kvalitou v české fotografii 20. let obdobu. Narodil se v Příbrami, už v osmnácti odešel studovat do Prahy. V roce 1910 si otevírá portrétní ateliér v Praze. Ateliér Drtikol je pro svou nekonvečnost obestřen společenským leskem a patří k dobrému tónu se nechat zde portrétovat.

Zpočátku Drtikol vytvářel kostýmní archaické výjevy s biblickou tematikou. Fotografie domalovává a malované pozadí spouje s modelem. Časem začne hledat nové cesty: malované pozadí nahrazují kvádry, tyče koule nebo disky. Soustředí se na práci se světlem a vyznává velký detail a pohyb.

Žena je pro Drtikola nositelou vizí, představitelkou dobra i zla. Světicí i femme fatale. Jeho popularita roste, na výstavách v Evropě ale i Americe, Africe nebo Japonsku - platí za prvořadou tvůrčí osobnost. V roce 1935 na vrcholu sil odchází z veřejného života a přestává fotografovat. Rozprodává svůj módně vybavený ateliér, maluje filozofické vize, věnuje se studiu jógy a buddhismu. Jeho dílo na dlouho upadlo v zapomnění. Loni v dubnu v New Yorku se na aukci Christie´s odklepl Drtikolův akt z roku 1929 za 58 tisíc dolarů, to je 1,6 miliónu korun

 

344824:gallery:true:true

 

344822:gallery:true:true

Sam Haskinks (84) svou první knihou Pět dívek způsobil v 60. letech hotovu senzaci. V jeho díle zavál svěží vánek do zaběhnutých kolejí fotografického aktu. Tatam je vážná strnulost krásných tváří a těl dávných dob. Haskins zbavil nahé tělo klišé, vznešenosti, vulgárnosti a učinil z ní součást běžného života.

"Chce ukázat ženské tělo živé a teplé, a ne jako kus mramoru nebo marcipánu," prohlásila jeho žena Alida. Haskins pocházel z Jižní Afriky. Tam začal kariéru reklamního fotografa a výtvarníka. V 50. letech se odstěhoval do Londýna, kde časem spolupracuje pro časopisy Voque, Harper's Bazaar, Elle nebo Allure. Jeho práce ztělesňují volnost, vtip, půvab i lehkovážnost, tedy to, po čem touží člověk žijící ve zrychleném životní kolotoči, jako po spásné oáze.

 

344823:gallery:true:true

 

344827:gallery:true:true

HERB RITTS (+51) byl celosvětově uznáván jako módní fotograf, který se zaměřoval na černobílou fotografii inspirovanou klasickými řeckými sochami. Slávu mi přinesla kolekce fotek mladého muže, ze kterého se později stal známý herec, Richarda Gera.

Ve svých fotografiích se snažil zachytit daný moment a zároveň ukázat skryté stránky fotografovaného člověka. Za svůj život spolupracoval s mnoha slavnými osobnostmi, byli to např. Michael a Janet Jackson, Mariah Carey, Britney Spears, Shakira a další. Herb Ritts byl HIV pozitivní a zemřel 26. prosince 2002 na zápal plic, který zasáhl jeho oslabený imunitní systém.

 

344820:gallery:true:true

344821:gallery:true:true

 

Zdroj: Příběh fotografie, autor Daniela Mrázková.