A další dělení jistě budou přibývat. Někteří tvrdí, že tohle škatulkování pomáhá se vůči životnímu stylu vyhranit. Jiní jsou zase přesvědčeni, že jde jen o chytrý tah k zvýšení konzumu.

Prvenství metrosexuála
Pojem sexuála, jak jej dnes chápeme, vznikl kolem roku 1994, měl onu předponu retro a jeho ikonou se stal slavný fotbalista s narcistními David Beckham. Netrvalo dlouho a na světě se k němu přidaly milióny následovníků – šťastných, že jejich precizní péče o zevnějšek konečně začala být in. Armáda metrosexuálů tak dala (a dává) vydělat velké prachy soláriím, fitness centrům, salonům krásy včetně plastických chirurgů. Módní a kosmetický průmysl se díky nim těší vyšším ziskům. Upravené ohanbí, vyholené podpaží, pěstěné nehty od manikérky. Bělení zubů, masky na obličej a před třicítkou krém proti vráskám... Všechno je o.k.

357916:gallery:true:true

 


David Beckham v polovině devadesátých let, kdy se stal symbolem reklamami vyhledávaného metrosexuála. Stejně krátké strniště vlasů i vousů, luxusním krémem ošetřená pleť, vybělené zuby a diamant v uchu...

 

357917:gallery:true:true


Nekorunovaný král mladých českých metrosexuálů, Sámer Issa. Pečlivě hlídaný zjev sladkého parádivého rebela. Promyšlené tetování, pokrývky hlavy, které se staly součástí jeho image.

Kompromis übersexuála
Na přelomu století svět marketingu zjistil, že si s pouhým metrosexuálem nevystačí. Že musí podchytit chlapy, kteří se k metrosexuálům staví odtažitě, neboť je považují za skryté homosexuály. Proto vznikla kategorie übersexuála – muže, jenž o sebe dbá, ale za posledními trendy se nehoní. Má svůj, na klasice postavený styl. Móda pro něj není alfou a omegou bytí a péči o vzhled ředí zájmem o kulturní hodnoty, věci veřejné. Má rád luxus, ale nestaví jej na odiv... Není divu, že řada metrosexuálů byla přehodnocena a zařazena do kolonky übersexuál. Např. Bono Vox, George Clooney, Kurt Russel, Keanu Reeves. Jistou zajímavostí je, že název pro přirozenější typ übersexuála vznikl uměle, zatímco termín metrosexuál spontánně.

357918:gallery:true:true


K slavným übersexuálům patří také americký herec Brad Pitt. I ve svých pětačtyřiceti považovaný za jednoho z nejpřitažlivějších mužů planety. Obleky nosí jen na oficiální akce, ležérně rozevlátý styl je pro něj typický.

357919:gallery:true:true


Jiří Bartoška dokazuje, že pojem übersexuál lze nahradit slovem džentlmen. S přirozenou nonšalancí nošené obleky, sportovně elegantní šatník plus elegantní sport jakým je golf. Zkrátka klasika...

Požitkářství gastrosexuála

Na scéně se objevil i gastrosexuál – vyladěný metro či übersexuál, jenž má světové kuchyně v malíčku a od minuty by mohl dělat sommmeliéra. Vybraný vkus gastrosexuála se tedy netýká jen módy, aut, správných letovisek, ale i gurmánské sféry. Gastrosexuál má vaření jako hobby, kuchyň je pro něj laboratoří. Neomylně ví, do jakého restaurantu zajít na večeři, kde si co vychutnat. Znalostmi a umem oslňuje ženy a podniky s Michelin hvězdami odrecituje i ve spánku.

Bruce Willis
Autor: archív


Známý drsňák, hollywoodská hvězda Bruce Willis nejraději nosí džíny, bílá trika, kravata je pro něj nutností. Nicméně svůj vzhled řeší víc, než by se mohlo zdát. Ale také rozumí starožitnostem a skvěle připravuje steaky, salsy, pečeně.

357921:gallery:true:true


Úhledný, vždy dobře oblečený Karel Gott je skvělým znalcem vín a v zahraniční kuchyni se výborně vyznal už v době, kdy se u nás boloňské špagety dělaly s párkem a kečupem. Mistr se dokonce někdy postaví k plotně - jeho ryby jsou prý vynikající.

Hravost technosexuála, muskulatura neoseuxuála
Technosexuál je tak trochu marnivý estét technofil. Parfém ani značkové džíny mu samozřejmě nechybí, nehty má vyleštěné, ale jeho největší vášní jsou hračičky elektrotechniky. Musí mít nejnovější přehrávače, PDA, USB lampičky... Neosexuál (zatím nejnovější kategorie sexuála), o sebe rovněž dbá, touží být in, ale mužné znaky (vousy, chlupatou hruď, svaly z posilovny) vystavuje na odiv. Reklama zkrátka udeřila i na macha, který mužnost potřebuje okatě dávat najevo.

357922:gallery:true:true


Extravagantní Jiří Korn je estétem par excellence. Miluje originální věci a šílí po technických novinkách. Tento ektromobil, který před lety vyměnil za koloběžku, si objednal hned, jak se v zahraničí objevil v prodeji.

 

357923:gallery:true:true


Vašek Bárta zvaný Noid není arbitrem módy, nicméně jeho image mladého namakaného rockera je uvěřitelná a mnohé ženy jistě vzrušuje. Tetování, řetězy, krátký sestřih a tílko odhalující bicepsy. Noid je zkrátka neosexuál.

Ignorace retrosexuála
Kupodivu tu jsou stále muži, kteří jsou vůči masírce reklam, osvětě live stylových magazínů naprosto imunní. Muži,jež se stále domnívají, že móda a kosmetika jsou tu jen pro ženy a buzeranty, jak gayům říkají. Mastné vlasy, zanedbaný chrup a vyleštěné boty neřeší. Deodorant nepoužívají. Stačí se oholit. Správný chlap přece musí smrdět – potem, kouřem, hospodou. Marketing tyto mužské označuje za retrosexuály a tímto akademickým termínem míní burany a prasata, které každý z nás jistě zná. Dívá se na jejich mastné vlasy, sešlapané podpatky a ve výtahu cítí rozložený pot linoucí se z jejich úřednické polyesterové košile....

357924:gallery:true:true


Pro Kim Basinger je prasetem číslo jedna Mickey Rourke, s nímž natočila kultovní film 9 ½ týdne. Herečka tvrdí, že při erotických scénách, kterými je snímek nabitý, velmi trpěla. „Mickey příšerně smrděl potem a zapáchalo mu z úst,“ říká Kim.