Sergej Rodionov je bodrý chlapík, který sám sebe skromně tituluje „jeden z nejchudších ruských oligarchů“. Kromě vydavatelského domu a několika bank je i vlastníkem fešné manželky, v moskevských kruzích známé jako femme fatale Olga. Její krása je pověstná a Sergej je na ni patřičně hrdý, proč se o ni teda nepodělit s ostatními? Výsledkem této zvláštní náklonnosti je kniha fotografií jeho vlastní ženy The Book Of Olga, díla, které šokuje, provokuje a inspiruje zároveň.

Manželka ruského oligarchy Rodionova v knize The Book of Olga
Autor: magazín ADAM, Taschen

OLIGARCHOVA ŽENA
Sergejova manželka Olga je 34letá, 182 cm vysoká, červenovlasá amazonka, která vystudovala obchod na moskevské univerzitě a která disponuje schopností zastavit na ulici i velmi rušný provoz. Její vstup do jakékoliv uzavřené místnosti hraničí s hysterií ze strany mužského pohlaví. Funguje nejen jako osobní přívěsek mocného oligarchy, ale i jako modelka, příležitostná herečka a televizní moderátorka. Ba co víc, než nezačala finanční krize dělat z ruských miliardářů milionáře, vlastnila módní butik na nejrušnější moskevské ulici. Neskutečná emancipace na ruské poměry manželek ultrabohatých mužů, které většinou jen trčí uvězněné v zlaté klícce svých paláců s výhledem na Kreml. Jejich životní seberealizace spočívá v tom, že každý týden rozfofrují v luxusních buticích sumu rovnající se HDP Albánie. Čas od času je jejich manželé vyvenčí a předvedou na veřejnosti - v plné parádě, samozřejmě, ať svého ´báťušku´ reprezentují na úrovni.

Olga a Sergej jsou spolu už 15 let, to je další neslýchaná věc. Životnost manželky oligarch většinou nepřekračuje deset let, protože tehdy ji zpravidla nahradí novější, plodnější a neokoukanější model. Zůstat s nějakou ženou déle je faux pas hraničící se společenským znemožněním. Tajemství vztahu Rodionových možná spočívá ve velmi decentních úpravách zevnějšku, které Olga za ty roky spolužití podstoupila. Trocha silikonu a kolagenu na těch správných místech z ní naštěstí neudělalo druhou Lolo Ferrari, ale jen pomohlo přírodě dokonat své dílo.

Manželka ruského oligarchy Rodionova v knize The Book of Olga
Autor: magazín ADAM, Taschen

Tato matka třináctileté dcery si už od poloviny devadesátých let pěstuje koníčka, kterého s ní evidentně vášnivě sdílí i její manžel – pravidelně pózuje pro mužské časopisy. Všechno začalo běžným „oblečeným“ modelingem, ale nevysvlečte se, když vaše drahá polovina zaplatí Helmutovi Newtonovi, aby vás zvěčnil, jak vás Pán Bůh stvořil... A tak se už Olga ocitla na obálce ruské mutace Playboye, Penthousu a FHM. Sergejovi se však zdálo, že jeho žena skrývá v sobě možnosti tak neomezené, jako sama širá ruská step...

THE BOOK OF OLGA
Agilní Sergej dlouho neváhal a kontaktoval známou francouzskou fotografku Bettinu Rheims (kdysi osobní fotografku Jacquesa Chiraca), aby mu udělala pár výpravných snímečků pro vlastní potěšení. Pro Bettinu to byla výzva – Olga působila na fotkách, které jí Sergej poslal, celkem přitažlivě, ale mírně ordinérně. Udělat z ní éterickou a zároveň vyzývavou ženu se zdálo těžké. Proto nabídku přijala a po zjištění, že Olga ve skutečnosti vypadá velmi charismaticky, si zhluboka vydechla. Focení probíhalo v Normandii, ve víkendovém domě Bettiny Rheims. Výsledek jejího snažení měl takový efekt, že si nadšený pan Rodionov připlatil další dvě série a rozhodl se akty své krásné manželky zabalit do tvrdí vazby a představit celému světu. Tak vznikla kniha plná odvážných fotografií Olgy Rodionové, které v určitých momentech (většinou, abychom byli přesní) hraničící až s pornografií. Vyšla v limitovaném nákladu tisíc kusů a velká část odborníků se shoduje, že to není jen obyčejná sbírka aktů, ale umělecké dílo (i když tedy pořádně kontroverzní).

Manželka ruského oligarchy Rodionova v knize The Book of Olga
Autor: magazín ADAM, Taschen

V zazobaných moskevských kruzích není nic podobného až tak výjimečné a Bettina Rheims sama přiznává, že to není ani zdaleka poprvé, co ji o takovou službu někdo požádal. Nové Rusy už omrzela jejich turboauta, soukromá letadla či vily ve Francii a chtějí mít doma svůj vlastní ekvivalent kalendáře od Pirelliho, kde by hlavní úlohu hrála jejich zákonitá partnerka. Rozdíl mezi Rodionovými a dalšími páry z ruských horních deseti však spočívá v tom, že ostatní oligarchové si své ženy přísně hlídají a podobná dílka jsou určena výhradně na jejich vlastní potřebu, zatímco Sergej by „hanbaté“ obrázky své ženy nejraději vylepil na každý billboard v zemi. Z výše uvedeného důvodu a také proto, že jejich sousedé je už nyní označují za zvrhlíky, se Rodionovi rozhodli knihu v rodné zemi raději vůbec nepublikovat. Jestli jim to pomohlo, je diskutabilní, když si ji prý v zahraničí kupovali nejčastěji právě Rusové.

MÁRIA ANTOINETTA A SADO-MASO
Olga svého času řekla časopisu The Times, že sice nemá problém se vysvléct, ale exhibicionistka není. Tak pardon, ale v tomto směru jsme při pohledu na inkriminované snímky opravdu dost skeptičtí... The Book Of Olga obsahuje tři různé série fotografií. První vznikla na francouzském venkově a byla podnětem na vytvoření dalších dvou. Na jedné fotografii je například Olga vyobrazená vyválená v mouce... Druhá série byla celá černobílá se sado-masochistickým laděním a s různými neznámými muži a ženami, kteří s ní jako s dominou hrají jemně perverzní hry. Třetí ji stylizovala do úlohy císařovny Marie Antoinetty, včetně kostýmů, efektní pihy na tváři a velkého černého vibrátoru v ruce. Olga je na každé fotografií tak přesvědčivě fatální, že je buď vážně talentovaná modelka, nebo si to focení opravdu pořádně užívala. Anebo oboje.

Manželka ruského oligarchy Rodionova v knize The Book of Olga
Autor: magazín ADAM, Taschen


Sergej Rodionov je na svoji ženu, samozřejmě, patřičně hrdý. Tvrdí, že až se za 30 let podívá nazpět, bude mít Olga u sebe hmatatelný důkaz svého tehdejšího půvabu. Nechceme příliš moralizovat, ale doufejme, že i oligarchovi něco říká termín „vnitřní krása“. Jinak se může lehce stát, že dřív než řeknete „balalajka“, bude mít svou vlastní knihu aktů úplně jiná pani Rodionova...